Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.11.2015.
06:18
J. Arsenović - Vesti A

Srpske oranice tajkunima na dar

Ukoliko se usvoji Predlog izmena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je prošle nedelje Skupštini prosledila Vlada Srbije, tajkuni će imati priliku da se po bagatelnim cenama dokopaju srpskih oranica, a vojvođanski i srpski agrar će biti uništen. Na ovakav sled događaja upozorio je pokrajinski premijer Bojan Pajtić koji je tim povodom u utorak sazvao vanrednu sednicu Vlade u Novom Sadu.

Feudalizacija Srbije: Preko 50.000 malih proizvođač ostaje bez prihoda

Pajtić ističe da je neprihvatljiv institut prava prvenstva zakupa na 30 godina pravnim licima.

- Isključuje se mogućnost da se poljoprivredno zemljište daje u zakup poljoprivrednicima, već će se davati tajkunima. Drugim rečima, uvodi se feudalizacija. Imaćemo nekoliko feudalaca u Vojvodini i Srbiji na državnom poljoprivrednom zemljištu kojima će se zemljište davati u zakup na 30 godina - upozorio je pokrajinski premijer.

Protiv predloženih izmena je i Asocijacija malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava Banatski paori. Nenad Manić, sekretar ovog udruženja, kaže za "Vesti" da je Vlada "vrlo malo, skoro ništa" usvojila od njihovih sugestija, zbog čega će oni zajedno sa poljoprivrednicima širom Srbije morati da preduzmu sve institucionalne, ali vaninstitucionalne mere kako bi sprečili da se zakon usvoji.

- To znači blokadu cele Srbije, ako treba. Nažalost, gospodin Pajtić je u pravu, mada on to koristi da bi prigrabio političke poene, iako je vlast demokrata i pripremila teren ovim sadašnjim za ovaj novi vid pljačke državnog zemljišta. U svakom slučaju, mi poljoprivrednici ćemo biti, da izvinite, j.... strana - kaže ovaj poljoprivrednik.

On skreće pažnju na još jedan segment spornog zakonskog rešenja.

- Tajkuni su kod vlasti izlobirali da mogu da dobiju po pravu prečeg zakupa koliko god, znači neograničeno, u zakup državno poljoprivredno zemljište pod izgovorom ugroženog stočarstva. I to po kriterijumu jedno grlo jedan hektar. Mi ratari nismo protiv stočara, naprotiv, ovakvo rešenje će predstavljati smetnju i malim stočarima. I njih će tajkuni "progutati" - objašnjava Manić.

Svaki političar ima svog tajkuna

Zemljište u zakup neće se davati aukcijom i licitacijom, već će o tome odlučivati specijalna Komisija Ministarstva poljoprivrede.
- Samo što nisu napisali imena tajkuna kojima će podeliti zemlju, imena tajkuna bliska Vučićevom režimu - tvrdi Bojan Pajtić. Seljaci ne žele da imenuju, ali kažu da se među njima sve zna, pa i to koji političar kojeg tajkuna štiti i radi za njegov interes.

Pokrajinska vlada je upozorila da će 50.000 ljudi, malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača, koji danas žive od obrade zakupljenog državnog zemljišta ostati bez mogućnosti da prehranjuju svoje porodice i ekonomski propasti.

Jednom gazdi jedna trećina

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški kaže da se predloženim zakonskim izmenama uvode dva nova instituta na osnovu kojih se 30 odsto držvnog zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi daje u zakup na 30 godina, i to isključivo "jednom pravnom licu".
- I to se predlaže da to bude na osnovu direktnog dogovora sa komisijom Ministarstva poljoprivrede, a bez utvrđenih kriterijuma. Jedina obaveza potencijalnog investitora je da se dogovori sa Ministarstvom i da 'verovatno' plati zakup - kaže Bogaroški.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online