Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.11.2015.
15:58
telegraf.rs A

Sramota: Šta se jede u Skupštini, a šta u bolnicama

Dok se političari u Skupštini goste pilećom mućkalicom, špikovanom junetinom, pljeskavicom na kajmaku, belim vešalicama u gotovo svim bolnicama u Srbiji na meniju je siromašan i nezdravi doručak, identični ručak i večera - komad jeftine salame na bajatom parčetu hleba! I to tako traje godinama, decenijama...

facebook.com
Ovo se, recimo, jede u bolnici

U većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, naime, ako se izuzmu porodilišta gde je prošle godine promenjen jelovnik, normalni doručak, ručak i večera postali su misaona imenica. Uzimajući u obzir da pacijenti ne treba da jedu začinjenu i slanu hranu, nije humano ni da ona bude bljutava, ne ispunjava ni minimum preporučenih nutritivnih vrednosti a kamoli da liči na splačinu.

Naši bolesnici, najčešće doručkuju suhomesnate proizvode poput viršli i salama, koje je pre samo nedelju dana i zvanično Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila kancerogenim. Uz njih dobijaju krišku hleba, koji je često od juče, i malo margarina. Jedno kuvano jaje najčešća je zamena za mesne prerađevine.

Ručaju kupus, kutlaču supe sa kašikom pirea u njoj, i samo ponekad batak kao od goluba i pire krompir. Večeraju lisnato testo, makarone ili neke druge testenine.

Sveža salata i voće, koje su izvor zdravlja, a što konstatno ponavaljaju svi lekari, u retko kojoj bolnici daju pacijentima.

Pritom, bolesnici kažu da se pri izboru hrane uopšte ne vodi računa o tome ko šta sme da jede. Tako, nije retkost da se dijabetičarima za doručak servira parče belog hleba i kašika marmelade, a teško operisanim pacijentima koji se bude iz anetezije, hleb i salama.

Takođe, dok je u nekim bolnicama hrana bljutava, neukusna i neslana, u nekima je prezačinjena, puna vegete, aleve parike, soli…

Realni da budemo, ima i ustanova u kojima su obroci raznovrsni i bogati. U njima se za doručak nudi pecivo sa jogurtom, ili palenta, sir i mleko, maslac, džem, čokoladno mleko i čaj. Ručak obavezno podrazumeva supu i salatu, a među glavnim jelima su musaka sa krompirom, riba ili šnicla i pirinač, pire i dinstana šargarepa. Za večeru je obično pita sa jogurtom, ili pohovana piletina ili oslić, uz pire i barena šargarepu. Voće je sastavni deo dana, kao i dezert poput lenje pite, sutlijaša i pudinga.

Šta vam se, poslanici, danas jede? Izvol'te, birajte

Iako bi bilo lepo da je makar ovako u svim bolnicama u Srbiji, ipak je sve ovo tanko u odnosu na slike tanjira u restoranu u Skupštini Srbije. U njemu, a nadaleko je čuven po obilnim porcijama, poslanici mogu veoma dobro da jedu za veoma malo novca.

Bogat jelovnik koji se siromašno plaća, sadrži sve moguće vrste jela. Samo pre par meseci, zapravo u maju ove godine, po cenovniku koji je važio u maju ove godine, pljeskavicu na kajmaku političari su plaćali 178 dinara, roštilj kobasicu 134, belu vešalicu 200 dok je za pileće ražnjiće s tikvicama trebalo da izdvoje samo 162 dinara. Rižoto od pečuraka košta svega 105 dinara, prženi oslić hek 111, pileća mućkalica 175, špikovana junetina 256 a kuvanu junetina s renom 248 dinara. 

Porcija pomfrita je neverovatnih 45 dinara, kupus salata 15, kukuruz šećerac samo 33, a goveđa supa sa testeninom 30. Umesto pudinga, sutlijaša i lenje pite koja je maksimum dezerta koji se može sresti u bolnicama, poslanici se, između ostalog, za 52 dinara slade parčetom torte “moskva”, ili baklavom koja košta 55 dinara.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.11.2015. 17:09
Ovo nije sramota, ovo predstavlja drzavnu "socijalnost" svih clanova politickih partija Srbije. Oni koji na ovo mogu da cute verovatno mogu i da doplate iako se "bore protiv" korupcije. Etar na njihovu nesrecu nije samo etar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online