Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.11.2015.
08:15
A. V. - Vesti A

Sajam knjiga kao ogledalo društva (4): Modne suze radosnice

Školski dan na Sajmu knjiga je osmišljen kao dan posvećen deci, i njihovom širem obrazovanju koje prevazilazi okvire školskih lektira i naučenog gradiva. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Verbić je izrazio nadu da će najmlađi na Sajmu naći nešto dragoceno što će ih ispuniti nadahnućem, plemenitim osećanjima i idejama.

Tanjug
Sajam knjiga u Beogradu

- Deci čitanje pomaže u nastojanju da postanu ljudi. Svima nama ostalima pomaže u nastojanju da ostanemo ljudi i postanemo za nijansu bolji - rekao je ministar Verbić.

Za razliku od Verbića, najveći broj dece koja su posetila Sajam tokom školskog dana, kući se vratilo bez ijedne knjige. Veliki broj dece koja su se tiskala između štandova sa knjigama nije toliko govorilo o potrazi za znanjem koliko što će dolaskom na Sajam izbeći odlazak u školu za taj dan.

Jedan istraživač sa Pedagoškog fakulteta sproveo je anketu nad 2.000 ispitanika uzrasta od 10 do 15 godina. Skoro 90 odsto dece izjasnilo se da je došlo na Sajam knjiga da bi izbeglo nastavu, oko pet odsto je pošlo jer idu i druga deca, a pet posto je zainteresovano da kupi neku knjigu. Lektira svakako nije na listi knjiga koje zanimaju tinejdžere. Prvo mesto zauzima naučna fantastika, a najpopularniji roman za kojim se tragalo među malobrojnim zainteresovanim tinejdžerima na Sajmu je "Peti talas" Rika Jensija.

Najveća gužva bila je ispred štandova koji su nudili pljeskavice, ražnjiće i ćevape, koji su obavezni dekor svakog sajma.

Velika gužva je nastala i na potpisivanju pomenute knjige modne blogerke Zorane. Jedna tinejdžerka je bila toliko uzbuđena što će joj Zorana potpisati knjigu, da je zaplakala.

Na štandu izdavačke kuće Rende svoje romane je potpisivao Marko Vidojković. Mnoge tinejdžerke su se oduševljeno slikale sa autorom "Kandži", "Plesa sitnih demona" i mnogih drugih romana.

Zašto đaci idu na Sajam knjiga?

*  Tog dana sam oslobođen nastave 90%
*  Idem zato što idu i druga deca 5%
* Želim da kupim neku knjigu 5%

- Svi bi se iznenadili, ali ja sam neverovatno sentimentalan kada se pomene Sajam knjiga. I dalje mislim da je to mesto na kojem mlad čovek može uraditi nešto dobro za sebe, i koje ima važnu ulogu u izgradnji ličnosti. Ja sam na Sajmu otkrio neke svoje književne uzore, a viđam i sad klince koji misle svojom glavom. Ne može to da izbriše nijedna negativna konotacija koja prati Sajam poslednjih godina - kaže Vidojković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online