Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.05.2015.
08:15
Lj. Ivanović - Vesti A

Rasne podele ili uzgoj mržnje (2): Šta će ti škola, bolje se udaj

Kad se advokatica romskog porekla, više od pola svog života živi u nemačkom gradu Esenu, raspitivala o svojim mogućnostima za studiranje, u Imigracionoj službi su joj rekli da joj je bolje da se uda! Rasizam i diskriminacija mnogo su rašireniji širom Evropske unije nego što se mislilo, pokazali su rezultati istraživanja Agencije EU za osnovna prava, koje prenosi londonski "Gardijan".

U Fergusonu su građani danima protestvovali zbog ubistva 18-godišnjeg crnca Majkla Brauna

Autori istraživanja tvrde da je ono najobuhvatnije kada je reč o položaju obespravljenih manjina i useljeničkih zajednica, a jedan od zaključaka jeste da su u EU rasno motivisani zločini svakodnevni. Posebno su na meti Romi kojih u zemljama EU, prema procenama, ima 12 miliona.

Rasne podele ili uzgoj mržnje:

1. Crno-beli svet u ratničkim bojama

Nivo slučajeva rasističkog i diskriminatornog ponašanja se ne vidi u policijskim i državnim statistikama, jer žrtve nemaju dovoljno poverenja u vlast, piše "Gardijan", prenoseći izvode iz ovog izveštaja.

Reuters
Bugarske romkinje na sajmu nevesta u Plovdivu

Romi su vekovima žrtve diskriminacije u Evropi. Većina ih živi u siromaštvu. Zbog predrasuda, teška im je integracija u društvo i pronalazak posla. Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj rekla je kako je rasizam u Zapadnoj Evropi u porastu, javlja Anadolija. Ona je izrazila zabrinutost zbog porasta rasizma i netolerantne retorike u politikama zemalja tog dela sveta.

Život u podrumu

Političar Zelenih i predsednik Inicijative za obrazovanje i kulturu Roma, Robert Franc, tvrdi da je Romima svuda teško:
- Krijumčarske bande im obećavaju ružičastu budućnost u Nemačkoj, a ovde im oduzimaju pasoše i izrabljuju ih. Onda oni i ovde žive u jadnim uslovima, ponekad po njih desetoro u jednoj podrumskoj prostoriji spava na madracima. Ti ljudi, bez obzira na to da li su u Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj ili ovde u Nemačkoj, tretiraju se nedostojno čoveka

Obraćajući se Veću UN za ljudska prava u Ženevi, Pilajeva je istakla kako ova promena nije ograničena i nije svojstvena samo određenim političkim grupama. Život Roma prate brojne predrasude, diskriminacija, ali ni fizički, rasistički napadi nisu retkost.

SUTRA - Rasne podele ili uzgoj mržnje (3): Beli i naoružani

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online