Ponedeljak 04.05.2015.
08:15
Lj. Ivanović - Vesti

Rasne podele ili uzgoj mržnje (2): Šta će ti škola, bolje se udaj

U Fergusonu su građani danima protestvovali zbog ubistva 18-godišnjeg crnca Majkla Brauna

Autori istraživanja tvrde da je ono najobuhvatnije kada je reč o položaju obespravljenih manjina i useljeničkih zajednica, a jedan od zaključaka jeste da su u EU rasno motivisani zločini svakodnevni. Posebno su na meti Romi kojih u zemljama EU, prema procenama, ima 12 miliona.

Rasne podele ili uzgoj mržnje:

1. Crno-beli svet u ratničkim bojama

Nivo slučajeva rasističkog i diskriminatornog ponašanja se ne vidi u policijskim i državnim statistikama, jer žrtve nemaju dovoljno poverenja u vlast, piše "Gardijan", prenoseći izvode iz ovog izveštaja.

Reuters
Bugarske romkinje na sajmu nevesta u Plovdivu

Romi su vekovima žrtve diskriminacije u Evropi. Većina ih živi u siromaštvu. Zbog predrasuda, teška im je integracija u društvo i pronalazak posla. Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj rekla je kako je rasizam u Zapadnoj Evropi u porastu, javlja Anadolija. Ona je izrazila zabrinutost zbog porasta rasizma i netolerantne retorike u politikama zemalja tog dela sveta.

Život u podrumu

Političar Zelenih i predsednik Inicijative za obrazovanje i kulturu Roma, Robert Franc, tvrdi da je Romima svuda teško:
- Krijumčarske bande im obećavaju ružičastu budućnost u Nemačkoj, a ovde im oduzimaju pasoše i izrabljuju ih. Onda oni i ovde žive u jadnim uslovima, ponekad po njih desetoro u jednoj podrumskoj prostoriji spava na madracima. Ti ljudi, bez obzira na to da li su u Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj ili ovde u Nemačkoj, tretiraju se nedostojno čoveka

Obraćajući se Veću UN za ljudska prava u Ženevi, Pilajeva je istakla kako ova promena nije ograničena i nije svojstvena samo određenim političkim grupama. Život Roma prate brojne predrasude, diskriminacija, ali ni fizički, rasistički napadi nisu retkost.

SUTRA - Rasne podele ili uzgoj mržnje (3): Beli i naoružani

2024 © - Vesti online