Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 17.04.2015.
08:14
J. Arsenović - Vesti A

Obamin savetnik hoće da nas leči!

Američka kompanija u vlasništvu savetnika predsednika SAD ponudila je prošle nedelje na sastanku sa premijerom Srbije javno-privatno partnerstvo u lečenju radioterapijom obolelih od raka.

youtube.com/Aleksandar Metanoja
Sve je biznis: Slobodan Čikarić

Vlasnik Institute for IGRT Danijel Fas tvrdi da su spremni da u nabavku nove opreme za lečenje ulože oko 140 miliona evra.

- Renovirali bismo i dogradili onkološke bolnice i preuzeli sve zaposlene, kupili 24 najmodernija uređaja za radioterapiju, dva najmodernija uređaja za radiohirurgiju celog tela, skenere, magnetne rezonance, dva tzv. PET skenera i ciklotrone za proizvodnju radiofarmaka - tvrdi Fas za beogradske medije.

Na drugoj strani, sklopio bi se ugovor s Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje koje bi američkom investitoru plaćalo lečenje srpskih građana.

Mnogo je nepoznanica u ovom predlogu, a jedna od njih, na koju upozorava predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka dr Slobodan Čikarić, jeste i ta koliko bi cena zračenja bila za domaće pacijente.

- Ovu ponudu vidim kao biznis. On hoće da ubaci svoje mašine i uz našu radnu snagu da dovlači pacijente iz inostranstva na zračenje i tako ostvari profit, dok bi nama pomogao da se rešimo liste čekanje na koje su sada osuđeni domaći pacijenti zbog nedovoljnog broja aparata. To je poluprivatno-polujavno zdravstvo, ali je pitanje kako bi se delile zarade i po kojoj ceni bi se naplaćivalo zračenje za naše pacijente. Ako bi bile one američke, onda bi se naš Fond brzo ispraznio, pa bi se moglo desiti da upadnemo u još veću krizu - komentriše za "Vesti" profesor Čikarić.

Prvo nas unište, a sada bi da leče

Na ovu vest jedan broj ljudi u Srbiji je reagovao i emotivno, komentarišući da su "nas Amerikanci prvo bombardovali osiromašenim uranijumom, a sada bi da zarađuju na našem lečenju od raka koji su izazvale njihove bombe".
Istovremeno, objavljivanje u javnosti ponude koja je tek predlog i koja bi morala da prođe kroz tendersku proceduru, doživljava se i kao "opipavanje" pulsa javnosti za ovakvo američko-srpsko partnerstvo u zdravstvu.

Ponuda koja dolazi preko Atlantika i kojoj je posredovao i američki ambasador Majkl Kirbi vremenski se poklopila sa skorašnjim raspisivanjem tendera za nabavku aparata za zračenje, koje Srbija treba da kupi uz pomoć kredita Svetske banke u visini 22 miliona dolara.

U svetu dominaraju dve firme koje se bave proizvodnjom aparata za radioterapiju, jedna je evropska - Elekta, a druga američka - Varijan. Domaći stručnjaci ovu ponudu zato vide i kao pokušaj američkog biznismena i saradnika Baraka Obame da kod čelnika srpskog zdravstva i politike izlobiraju prolaz američkoj firmi. U Ministarstvu zdravlja poručuju da će sve detaljno razmotriti i da će srpska strana postavljati uslove.

Na listi čekanja 2000 pacijenata

Profesor Čikarić kaže da u Srbiji postoji 10 aparata za zračenje, dok zbog brojnosti pacijenata postoji potreba za 30-ak akceleratora. Ako se uzme u obzir da je od postojećih šest aparata u kvaru, ne čudi što je više od 2.000 pacijenata na listi za čekanje. Danijel Fas tvrdi da bi sa njegovom investicijom to bila prošlost i da bi svaki pacijent kojem je prepisana radioterapija u roku od 48 sati mogao da počne sa zračenjem.

POVEZANE VESTI

Petak 17.04.2015. 08:26
Legalizacija americke smrtonosne politike upravo pocinje na Srbima i Ukrainima !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online