Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.09.2015.
04:00
D. Dekić - Vesti A

Srbija prva u Evropi po smrtnosti od raka: NATO ubija i posle 16 godina

Srbija je vodeća zemlja u Evropi po smrtnosti od raka i dok vlast uporno gura pod tepih činjenicu da se opaka bolest posle NATO bombardovanja 1999. širi do neviđenih razmera predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka dr Slobodan Čikarić jedan je od retkih stručnjaka koji neprestano alarmira javnost.

A. Čukić
Bombe razbacale seme zla: Mnogo dece među obolelima

Prve procene, kako su "Vesti" nedavno pisale, bile su da će stopa oboljevanja od malignih bolesti porasti za 15 odsto, ali je već je dostigla i više od 17. Godišnje se otkrije čak 5.500 novih slučajeva raka na milion stanovnika, dok je u svetu prosek 2.000.

Dr Čikarić koji je još proteklog proleća na konferenciji za novinare izneo podatke da je Srbija prva zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od raka, koja godišnje raste u proseku 2,5 odsto, tvrdnje potkrepljuje podacima nacionalnog Registra za rak. Od 2001. prati kretanje broja obolelih i umrlih od raka, na uzroku od pet i po miliona stanovnika, a koji je, kaže naš sagovornik, prihvatila Svetska zdravstvena organizacija.

Da plate odštetu

- Napisao sam članak u kojem sam tražio da se Srbima da odšteta kao što su mornari u japanskoj nuklearki Fukušima gde su se zbog cunamija izlile radioaktivne materija dobili po dva miliona dolara. Oni su osam dana bili u zoni visokog rizika, a naš narod je pod osiromašenim uranijumom bio tri meseca - kaže dr Slobodan Čikarić.

- Gledano na kraju 2010, broj novoobolelih od raka na 100.000 stanovnika, stopa incidencije porasla je za 20 odsto, u proseku za dva odsto godišnje, a stopa smrtnosti se povećala za 25 odsto. Video sam da stopa smrtnosti raste brže nego stopa incidencije. Potom sam izdvojio 17 tumora različitih lokalizacija, čija je stopa incidencije veća od 10 novootkrivenih slučajeva na 100.000 ljudi, a posebno sam izdvojio leukemije i limfome, kao sistemska maligna oboljenja koja se razvijaju iz koštane srži i limfnog tkiva, inače vrlo osetljivih na radioaktivnost. Ovde povezujem uranijum i pojavu raka, pošto u Srbiji do 2005. imamo promene u povećanju učestalosti tih tumora od dva do tri odsto godišnje, a u 2006. kada se završio latentni prosečni period od sedam godina, ta stopa skače na 18,4, u 2007. ide na 22, dok 2011. godine stopa iznosi čak 26 odsto - pojašnjava Čikarić za "Vesti".

Ističe da oni koji su nas bombardovali uranijumom naravno neće da priznaju ove posledice, pa kako kaže, njegovo obraćanje javnosti ima zadatak da pokaže da je posle NATO agresije povećan broj obolelih i umrlih i da za to neko treba da odgovara.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online