Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 21.03.2015.
08:13
M. Roknić - Vesti A

Muke Srpkinje u Hrvatskoj: Bez krova, posla i nade

Tihim glasom, kao da se boji da nas neko prisluškuje, Đurđa Smoljanović (39) koja živi u klaustrofobičnoj podstanarskoj sobici na zagrebačkom Črnomercu priznaje reporteru "Vesti" da se oseća nemoćno.

M. Roknić
Šutiraju je i Hrvati i Srbi: Đurđa Smoljanović

Od kada se vratila iz izbeglištva 2000. koje je sa roditeljima, bratom i sestrom provela u Srbiji, pokušava da stane na noge, zaposli se i živi kao sav normalan svet.

Prvih je godina još verovala da će biti za nju mesta u rodnom Ogulinu, ali je ubrzo shvatila da u sredini gde je zovu "četnikušom" i od nje okreću glavu, nema nikakvih šansi pa se uputila u Zagreb, da se utopi u masi koja je ne poznaje. Radila je, uglavnom na crno, u trgovini, pekari, kafiću, a slobodno vreme koristila za prekvalifikacije, samo da poveća šanse za sigurniji posao.

Apel za pomoć

Sagovornica "Vesti" poslala je apel na stotine adresa srpskih organizacija i pojedinaca u svetu.
- Pomislila sam da sam deo jednog naroda i da možda na toj strani potražim spas. Tako sam odlučila, pre nego završim na ulici, da elektronskom poštom upoznam sve do čijih sam adresa došla sa nevoljama kroz koje prolazim. Već sam dobila nekoliko odgovora, pa i vaš dolazak je potvrda da se nisam uzalud nadala - kaže Đurđa.

Poslednju godinu dana kao da je sve stalo. Bez posla i ikakvih prihoda, Đurđa piše samo molbe, javlja se na oglase i dobija odgovore da je primljen neko drugi.

Poslednjih meseci u molbama za posao počela je da se poziva i na zakonsku odredbu o nacionalnoj pripadnosti, što bi joj, kao, trebala biti prednost, jer u javnom sektoru manjine treba da budu proporcionalno zaposlene, ali je od tada više ne pozivaju ni na testiranja. Eliminišu je već na prvom koraku.

Pomoć je potražila i kod "svojih", u Srpskom narodnom veću (SNV). Ali je i tu doživela razočaranje. Pravnica ju je tešila da je kriza i da njezine kolegice Hrvatice nisu mogle naći "normalan" posao, pa rade u SNV-u i Đurđi ponudila besplatnu pravnu pomoć - pisaće joj žalbe na odbijenice za posao...

- Potpuno me dotukla takva "pomoć". Zapravo mi je dala do znanja da samo gubim vreme. Otišla sam potpuno slomljena - priča Đurđa.

Dugo je verovala da su je ratne i izbegličke nevolje ojačale, da se posle toga može suočiti sa svakim životnim izazovom, ali sada u to nije tako sigurna.

- Naivno sam mislila da je najgore iza mene, kada smo se oblačili u magacinu Crvenog krsta, kada su nam umesto školskog zvona uši parale sirene za uzbunu, kada smo umesto na igralištu vreme provodili u podrumima, čitali uz sveću jer nije bilo struje. To je ružna prošlost, ali se sve češće pitam imam li budućnost? Da se vratim u Ogulin roditeljima koji jedva preživljavaju ili završim na zagrebačkim ulicama - pita se Đurđa koja više nema čime platiti kiriju.

Završila je srednju upravnu školu, položila ispit za zaštitara, završila informatički tečaj, položila državni ispit, ali nikakav posao ne može dobiti.

- Nadala sam se da ću se nekako zaposliti i naći svoj mir, ali sam na kraju shvatila da od toga nema ništa jer sam "obeležena". Imam osećaj da rat još nije završio, da smo kao Srbi još uvek mete, isključeni i obespravljeni - kaže ona, dodajući da je dugo čeznula za zavičajem i rodnom kućom, ali da sada uviđa da to nije ono o čemu je sanjala.

Od nas 13, preživelo troje

Đurđa nikad neće zaboraviti "Oluju".
- U zoru je počela topovska kanonada. Jedna granata eksplodirala je u mojoj blizini i zemlja me bukvalno zatrpala. Nisam znala gde su roditelji, brat, sestra, svako se spasavao kako je znao i umeo. Gledala sam kako Tržić gori, a sa njim i deo mog detinjstva, goreo je i Plaški u kom sam odrasla. U grupi nas je bilo trinaestero, preživelo je troje. Presekli su nam kolonu, gledala sam ubistva, silovanja, pljačku. I danas kada u Hrvatskoj slave "Oluju" setim se te kolone, krvi, mrtvih tela, plača dece - priča Đurđa.

POVEZANE VESTI

Subota 21.03.2015. 08:47
Molim redakciju Vesti ako postoji neki kontakt ili mobil zelio bih da pomognem ovoj nasoj Srpkinji. Unapred zahvalan
Subota 21.03.2015. 11:47
Djurdjo spakuj dve kese i sedni na voz/vlak pa se odvezi do BERLIN i trazi im azil iz inata Sta te briga dok se oni preracunaju i provere ti ces i penziju da dobijes, jer kakomogu sipptari da blate Srbiju tako radi i ti,us er i ih od glave do pete!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online