Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.01.2015.
13:32
M. Roknić - Vesti A

Hrvatski advokat: Štrbac izmišlja, Krajišnici bez odštete?

"Američka korporacija MPRI nije ponudila naknadu štete izbeglim Srbima iz Hrvatske, a predsednik Veritasa Savo Štrbac obmanjuje javnost kada tvrdi da se to dogodilo", napisao je na svom blogu američki advokat hrvatskih korena Luka Mišetić.

Srna
Optužbe na njegov račun: Savo Štrbac, predsednik Veritasa

Učinio je to nakon što je Štrbac obavestio  javnost kako su na nedavnom sudskom ročištu u Čikagu advokati MPRI-a priznali odgovornost te kompanije za uništavanje imovine Srba u Hrvatskoj tokom operacije Oluja i ponudili im odštetu.

Srpska tužba u SAD-u

Srpske organizacije u SAD-u "Žrtve genocida u Krajini“ i "Srpski krajiški sabor“ podnele su 2010. Godine tužbu protiv MIPRI-ja za "učestovanje u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine“, te zatražili odštetu od 10,4 milijarde dolara, uvećanu za iznos kamate.

U  tužbi tvrde da su pripadnici MPRI-ja savetovali, obučavali i opremali Hrvatsku vojsku za operaciju Oluja.

Advokat Mišetić u svom tekstu ističe kako je 2. decembra 2014. Godine na sudu u Čikagu održano ročište na kojem je sudija obe strane u procesu zatražio informaciju da li su premne da se nagode

Pri tom su advokati krajiških Srba predložili nagodbu, dok se advokati MPRI-a o tome nisu izjasnili i tek razmatraju prihvatljivost tog predloga, a rasprava pred sudom o tome nije održana, tvrdi Mišetić i podseća na sadržaj sudskog zapisnika u kojem stoji da krajiški Srbi traže odštetu zbog proterivanja iz svojih kuća, uništenja imovine i nanesene boli i patnje.

Po Mišetićevom mišljenju moguće je da advokati američke kompanije na kraju pristanu da isplate tek 100 hiljada dolara, ukoliko bi druga strana odustala od suđenja, jer toliko iznose troškovi njihovih kolega koji zastupaju Krajišnike, a to je daleko od onog što tvrdi Štrbac.

Njegovo mišljenje deli i američki advokat Tomislav Kuzmanović, koji je pred Haškim sudom branio hrvatskog generala Mladena Markača, koji u zagrebačkom Jutarnjem listu pojašnjava da je sasvim uobičajeno da sudija koji vodi proces pita stane da li su spremne na nagodbu.

- To je obaveza sudije, a tvrdnje da su advokati MPRI-ja predložili nagodbu Srbima koji su podneli tužbe i da je tvrtka spremna platiti određenu odštetu je potpuno iskrivljavanje činjenica - tvrdi Kuzmanović.

Kada bi se hipotetički dogodilo da MPRI na sudu prizna krivicu i plati odštetu izbeglim Srbima iz Hrvatske, to bi bio veoma opasan sudski presedan koji bi mogao da rezultira mnogobrojnim tužbama protiv država čiji vojnici obučavaju, na primer, avganistansku vojsku, smatra Kuzmanović, navodeći i primer Hrvatske, koja bi takođe mogla da bude tužena jer njeni vojnici obučavaju avganistanske, koji su tokom ratnih sukoba počinili neka protivzakonita dela.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.01.2015. 17:31
Hans Christian Štrbac srpski pisac bajki.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online