Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.03.2015.
08:15
B. Đokić - Vesti A

Serijske ubice među nama (3): Davitelj u crkvenom savetu

Jedan od najozloglašenijih serijskih ubica u SAD je i Denis Rader koji je ubio 10 osoba u Vičiti, u Kanzasu, između 1974. i 1991. godine.

youtube.com/John Hitchmough
Uhvaćen posle punih 30 godina: Denis Rader

Poznat kao BTK ubica, što je skraćenica na engleskom za vezivanje, mučenje, ubistvo, ostao je neuhvatljiv do 2005. godine, kada je bio predsednik crkvenog saveta u lokalnoj crkvi.

Upadao je u kuće žrtava, vezivao ih, davio plastičnim kesama, kanapima ili ubadao nožem, a onda fotografisao mesto zločina. Od žrtava je krao donji veš i kasnije ga nosio.

Prvo ubistvo mu je bilo smaknuće četvoročlane porodice Otero u Vičiti. Rader je bio poznat po tome što je slao podrugljiva pisma policiji i medijima.

Ostavljao ih je na više mesta u Vičiti, opisujući do detalja zločine. Onda je prestao da ubija i piše pisma.

Iznenada 2004. godine Rader počinje da šalje pisma lokalnim medijima, objašnjavajući kako je ubio jednu od žrtava, sve dokazujući fotografijama sa mesta zločina i fotografijom vozačke dozvole žrtve.

Policija je u međuvremenu počela da ispituje DNK stotine osoba iz Vičite za koje se sumnjalo da imaju neke veze sa ovim ubistvima.

Seča glava

Ludi Mesar bio je serijski ubica koji je ubio najmanje 12 ljudi u Klivlendu, Ohajo. Ludi Mesar je ubijao ljude na samom početku 20. veka, a svoj nadimak je dobio po tome što je svojim žrtvama sekao trup na pola i uvek im odsecao glave.

Onda je februara 2005. godine Rader poslao flopi disk televiziji u Vičiti. Međutim, stručnjaci u policiji su uspeli da izvuku podatke o samom flopi disku, na kojima je pisalo "Hristova Luteranska crkva" i da je poslednje podatke promenio izvesni Denis.

Na internetu su otkrili da je predsednik saveta ove crkve izvesni Denis Rader. Kada su se policajci dovezli do njegove kuće, primetili su ispred crni džip čiroki, kakav je ranije viđen na snimku bezbednosnih kamera, kada je Rader ostavljao svoja pisma.

Zaustavljen na putu za posao 25. februara 2005. godine i uhapšen. Optužen je za deset ubistava i trenutno služi 10 uzastopnih doživotnih kazni zatvora.

Želja za slavom

Već pola veka traje potraga za neuhvatljivim Zodijakom, jednim od najbrutalnijih serijskih ubica u SAD. Njegov identitet je i do dan-danas misterija. Krajem 60-ih godina prošlog veka on je delovao u severnoj Kaliforniji gde je ubio sedam osoba, a sumnja se da je likvidirao još desetak osoba. U pitanju su isključivo mlađe osobe, koje je ubijao iz pištolja i nožem. Obično bi presretao mlade parove koji su sedeli u automobilima i likvidirao. Ubica je osam meseci od prvog napada počeo da šalje pisma medijima, nazvavši sebe Zodijakom. U pismima je navodio grozote o tome kako voli da ubija ljude, i kako će zbog toga ići u raj gde će sve njegove žrtve biti njegovi robovi. Među njegovim žrtvama bio je i policajac Ričard Radetić, ubijen u patrolnim kolima. Ubistva i pisma su prestala do 1974. godine i od tada se ovaj slučaj smatra nerešenim, iako je još uvek otvoren u policiji San Franciska.

Sutra - Serijske ubice među nama (4): Kasapio i ujedao devojčice

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online