Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.02.2015.
08:15
S. M. Tomić - Vesti A

Zašto prokišnjava srpska kultura (2): Muzeji bez kamera i alarma

Jedino podrobno istraživanje o stanju muzeja u Srbiji uradio je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka 2009. godine pod nazivom "Muzeji Srbije - aktuelno stanje".

A. Čukić
Muzej se popravlja već sedam godina: Muzej savremene umetnosti

Jedan od autora, mr Dragana Martinović, teoretičar umetnosti i medija, kaže da je još sedamdesetih godina prošlog veka ustanovljeno da je u Srbiji postojeći muzejski prostor nedovoljan, i mada su napravljeni neki pomaci do danas nije rešeno pitanje rekonstrukcije velikih muzeja kao što su: Etnografski muzej, Muzej grada Beograda, Istorijski muzej, Muzej primenjene umetnosti...

- Muzej primenjene umetnosti i danas plaća kiriju porodici Čelebonović. Bilo je reči o tome da se naprave depoi nekih muzeja u Beton hali, ali do danas to nije rešeno. Kod nas se nekako sve sporo rešava i traje godinama. Ministri kulture se brzo smenjuju, a problemi ostaju isti. Svi direktori muzeja nam se žale da dobijaju malo novca i tu očekuju pomoć države kao po nekoj navici. Nije svuda tako, imamo primere zaječarskog i zrenjaninskog muzeja gde ljudi fantastično rade, ali je tužno kad dobiju poziv da odu u inostranstvo i predstave svoje blago, a ne mogu da odu jer ne mogu da dobiju dozvole ili nemaju za to novca - objašnjava Dragana Martinović.

Istraživanje zavoda, a slika je manje-više ista i danas, pokazalo je da u Srbiji ima 88 muzeja u užem smislu (ne računajući zbirke i muzeje koji su u sklopu drugih muzeja ili institucija), a podatke su dostavila 74 muzeja.

Troškovi održavanja

Čak 76 odsto muzeja nalazi se u zgradi koja je kulturno dobro. U najvećem broju slučajeva muzeji su dobili zgrade koje su bile namenjene nekoj drugoj funkciji. Narodni muzej je smešten u palatu Uprave fondova, Etnografski muzej u nekadašnjoj Berzi, a Muzej primenjenih umetnosti u porodičnoj kući. Te zgrade ne samo da nisu namenski građene, već kao spomenici kulture imaju velike troškove održavanja, koje ove ustanove, s obzirom na svoje budžete, ne mogu da podnesu.

A. Čukić
Dragana Martinović, teoretičar umetnosti i medija

- Ustanovili smo da je u periodu od 2003. do 2009. godine četiri muzeja u Srbiji prestalo da radi, a da je muzejski fond u potpunosti osiguran u 23% muzeja, delimično je osiguran u 24% muzeja, dok uopšte nije osiguran u čak 49% muzeja. Znači, srpska kulturno-istorijska blaga nisu dovoljno zaštićena, čuvana niti su osigurana u svakom drugom muzeju! Alarm u slučaju krađe ima samo 37% muzeja. U proteklih 10 godina celokupna revizija obavljena je samo u 38% muzeja. Kao veliki problem pokazali su se depoi, koji su u većini muzeja improvizovani i neosposobljeni za zaštitu, te nedovoljno opremljeni. Pokazalo se da neki muzeji uopšte nemaju namenske prostorije za čuvanje muzealija, dok od 62 muzeja jedan deo njih ima depoe u okviru glavne muzejske zgrade, a drugi deo i van nje. Svima je jasno da što su uslovi za smeštaj muzejskih predmeta gori, to je neophodnija konzervacija i restauracija postojećeg materijala - upozorava Dragana Martinović.

- Samo pet muzeja 2009. godine je imalo ugrađen sistem za video-nadzor, dok je ipak najteže suočiti se s činjenicom da samo 14 muzeja ima plan evakuacije za zaposlene i posetioce, a još 14 njih plan evakuacije za kolekcije.

Sutra - Zašto prokišnjava srpska kultura (3): Čiji si ti, mali

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online