Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 08.04.2014.
08:02
D. Đorđević - Vesti A

Ekonomske migracije (2): Bolje fizikalac u Beču nego inženjer u Srbiji

Na jugu Srbije radi svega 18 odsto radno sposobnog stanovništva, po podacima Ministarstva regionalnog razvoja. Oni koji rade zarađuju za trećinu manje nego u drugim delovima Srbije. U ovu godinu u Pčinjskom okrugu bez posla je ušlo više od 31.000 ljudi, a samo u Vranju na evidenciji nezaposlenih je blizu 9.000 radno sposobnih ljudi. Skoro svaki drugi nezaposleni posao čeka više od 10 godina. Sa fakultetskom diplomom nezaposlenih u Pčinjskom regionu ima skoro 1.500, dok su na birou traženi samo inženjeri mašinstva i bankari, a sve ostalo su pomoćni tekstilni i obućarski radnici.

Katarina Cvetković u Beču 

Upućeni tvrde da osim partijskog zapošljavanja drugog nema. U takvoj atmosferi mladima je jedini san da odu iz Srbije u bilo koju zemlju Zapadne Evrope ili u Ameriku i ne vrate se više. Spremni su bilo šta da rade, jer u Vranju se može naći samo honorarni posao za mesečnu platu od 150 do 180 evra.


Sestra i brat Katarina i Lazar Cvetković rešili su zasad problem zaposlenja van Srbije. Povremeno rade u Beču u Austriji i vraćaju se zbog turističke vize posle 90 dana. Oni čekaju priliku da se snađu i ne vrate se više nikad.


Dvadesettrogodišnja Katarina Cvetković otišla je u Beč sa bratom Lazarom kod majke Ratke koja je tamo živela i radila, dok je otac ostao u planinskom selu Vlase. U Vranju je završila Visoku školu primenjenih strukovnih studija i inženjer je primenjene informatike. U međuvremenu se majka razbolela, pa u Beču nije mogla da radi.

Lazar Cvetković u Austriji

- Brat i ja smo krenuli put Beča da nađemo bilo kakav posao i da se nađemo majci pri ruci. Naravno, ako se ukaže prilika, vraćanja u Vranje nema. U Beču smo odmah našli posao, nije bilo velikog izbora, ali prvi put smo došli do svog zarađenog novca - priča Katarina.


Stanuju kod majke i njoj pomažu dok ne ozdravi i krene da radi.


- Kad se moja tri meseca rada u Beču navrše, kreće Lazar da radi i tako se smenjujemo. Uvek je tamo po jedan. Prvi put smo otišli prošlog leta. Posao sam našla odmah. Čuvala sam decu jednom turskom bračnom paru. Radi se o divnim ljudima koji su se rodili u Beču, bila sam kao njihov član porodice. Mesečno sam zarađivala 500 evra i bila zadovoljna. Posle sam našla plaćeniji posao. Opsluživala sam jednu stariju osobu, kupovala joj sve šta joj treba od hrane, nabavljala lekove i slično. Za to sam dobijala 500 evra na 15 dana. Gazdarica je bila zadovoljna, tamo se ceni sve, pre svega poštenje, urednost, disciplina - kaže Katarina.


Zaradila je za odeću, a imaće i za more. Čeka da ponovo dobije vizu i krene put Beča. Njen brat Lazar u Beč je otišao sa 18 godina. Završio je gimnaziju, para za studiranje nije bilo, pa je završio u Beču kao fizički radnik.


- Moramo da plaćamo stan, majka trenutno ne radi, mora da se pokriju i ostali troškovi. Tražio sam posao koji se najbolje plaća, a to su radnici za selidbe. Za početak, potrebna je snaga i poštenje da bi vas gazda zadržao. Idemo po raznim gradovima, pa i u Nemačku i Švajcarsku. Posao zahteva napor, ali nema izbora.

Ekonomske migracije

1. Godišnje pobegne jedan srpski grad

Uzmem dobar kaiš, opašem se čvrsto i dižem šta kod da je i koliko god da je teško. Moja snalažljivost i sposobnost za montiranje unapredilo me je u vođu grupe. Ima nas iz svih zemalja. Plata je 1.500 evra mesečno, a dobijamo i bakšiš koji je tamo legalan, tako da u proseku mesečno zaradim oko 1.800 evra. Pomažem sve, majku, sestre, oca kod kuće u Srbiji. Radim skoro bez prekida, ali nađe se vremena i da prošetam. Sviđa mi se u Austriji jer imam budućnost i mogućnost da kad-tad normalno živim. Neću se vraćati u Vranje, to sam odlučio, osim kao turista - kaže Lazar.


Mislio je, u početku, da zaradi dovoljno novca i upiše u Beogradu Fakultet organizacionih nauka.


- To mi je bio početni cilj, ali brzo sam shvatio da mi treba mnogo novca, a da nemam izgleda da ću naći posao u Srbiji. Zato sam promenio planove, počeo sam od fizičkog radnika, ali ću neki fakultet informatike u Austriji kad-tad završiti. Učim nemački i dobro mi ide. Engleskim se dobro služim - završava priču Lazar.
 

Grčki kafići

Dolazi leto, a mnogi mladi Vranjanci spremaju se put Grčke da nešto rade. Rade po kafanama, kafićima, po dve smene. Rade najviše noću jer se tada više plaća. Mnogi su otišli u Ameriku gde rade na bazenima. Većina njih se ne vraća, ostaju da rade na crno. Ko ima dozvolu i ume da vozi šlepere taj kreće put Čikaga gde nalazi posla. Voze širom Amerike, spavaju na pumpama, štede svaki dolar i ne misle da se vraćaju.

Sutra - Ekonomske migracije (3): Nećemo da budemo gladni i žedni

POVEZANE VESTI

Utorak 08.04.2014. 11:05
Ja bi vise voleo da sam uspesan seljak u Srbiji nego predsednik vlade u austriji....
Utorak 08.04.2014. 11:45
Srbija bi izgleda procvetala kada bi ove jajare koje misle da je bozija kazna biti rodjen u njoj mogle da izadju iz nje a svi mi koji smatramo bozijom kaznom to sto nismo rodjeni u njoj mogli da se vratimo u nju...
Utorak 08.04.2014. 10:23
Ja sam ovde živeo 3 godine kod njihove Policije neregistrovan. Onda sam dobio status “izbegavaoca vojne obaveze”: sa tim statusom sam živeo 6 godina bez radne dozvole. Kad sam 1999. dobio radnu dozvolu rekao sam da neċu da radim na gradjevini, neċu da radim u smenama, neċu s cementom, s gipsom, staklenom vunom, u duvanskom dimu, sa bojama, u velikoj buci, … i pustili su me da se snalazim kako znam. 2002. sam registrovan kao književnik i muzičar. Moje muziciranje se svodilo na ulično sviranje. Sve u svemu bio sam ovde 25 godina prosjak – i bio sam miran, sreċan, poštovan, neometan u radu, … Sad sam penzioner, u suštini, ove države. Za 14 god. i 8 mes. rad. staža u Srbiji bude – koliko novaca?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online