Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.01.2014.
13:49
J. Jelovac - Vesti A

Špijunaža kao globalna društvena igra (2): Nemci u Udbinom šahtu

Inostrani partneri Slovenije u špijunskim poslovima na Balkanu poludeli su od besa 2007. godine kada je u javnost procurela priča da je lično premijer Janez Janša poslao čoveka iz svog kabineta da čeprka po Slovenačkoj obaveštajno-bezbednosnoj agenciji (SOVA).

Ko špijunira na Balkanu?
 

Posle toga krenulo je pranje prljavog veša i medijima je servirana priča o nezakonitom Sovinom crnom fondu iz koga je predsednik Janez Drnovšek plaćao svoje hobije, prevashodno dolazak nadrilekara iz Indije koji su ga učili kako da promenom životnog stila dostigne unutrašnju ravnotežu i alternativnim metodama doskoči tumoru. Janša nije očekivao da strela koju je odapeo na Drnovšeka može da mu se vrati poput bumeranga.

Pronicljivi novinari prokljuvili su da se sredstva u "crni fond" slivaju prevashodno iz kase nemačke Savezne obaveštajne službe BND, a da je predmet ortakluka slovenačkih i nemačkih špijuna bio nadzor telefonskih veza na Balkanu. Provaljen je i stan usred Ljubljane, na zgodnom mestu, tačno nasuprot Telekoma Slovenije.

Elektronski rat

Američki centar na Balkanu danas je vojna bazu Bondstil kod Uroševca na Kosovu u koju je Pentagon u martu prošle godine poslao 525. borbeno-obaveštajnu brigadu za specijalne operacije, poznatu pod nazivom "Munjevita", specijalno obučenu za prikupljanje obaveštajnih podataka i elektronsko ratovanje.

 

Hrvatski Picamen

- Tadašnji pomoćnik američke državne sekretarke Ričard Holbruk, čovek zadužen za Evropu, pa time i regiju, imao je posebna, kodna imena za neke hrvatske funkcionere. A šta misli Picamen (dostavljač pice), pitao bi me, a mislio je na Gojka Šuška budući da je on u Kanadi radio sličan posao - otkrio je Piter Galbrajt.

Otkriveno je da BND i Sova godinama prisluškuju ključni telekomunikacioni kanal između južne i severne Evrope, a dve agenture su za prepad na optički vod iskoristile infrastrukturu zaostalu od nekadašnje jugoslovenske Službe državne bezbednosti (SDB). U iste svrhe je iskorišćen i šaht koji vodi do kabla, a koji je nekada služio Udbi. Ljubljana bez tehničke i finansijske pomoći Berlina ne bi mogla da špijunira uzduž i popreko Balkansko poluostrvo. Inostrani partneri Slovenije u špijunskim poslovima na Balkanu poludeli su od besa 2007. godine kada je u javnost procurela priča da je lično premijer poslao čoveka iz svog kabineta da čeprka po Slovenačkoj obaveštajno-bezbednosnoj agenciji (SOVA).

Posle toga krenulo je pranje prljavog veša i medijima je servirana priča o nezakonitom Sovinom crnom fondu iz koga je predsednik Janez Drnovšek plaćao svoje hobije, prevashodno dolazak nadrilekara iz Indije koji su ga učili kako da promenom životnog stila dostigne unutrašnju ravnotežu i alternativnim metodama doskoči neizlečivoj bolesti. Janša nije očekivao da strela koju je odapeo na Drnovšeka može da mu se vrati poput bumeranga. Pronicljivi novinari prokljuvili su da se sredstva u "crni fond" slivaju prevashodno iz kase nemačke Savezne obaveštajne službe BND, a da je predmet ortakluka slovenačkih i nemačkih špijuna bio nadzor telefonskih veza na Balkanu. Provaljen je i stan usred Ljubljane, na zgodnom mestu, tačno nasuprot Telekoma Slovenije.


Otkriveno je da BND i Sova godinama prisluškuju ključni telekomunikacioni kanal između južne i severne Evrope, a dve agenture su za prepad na optički vod iskoristile infrastrukturu zaostalu od nekadašnje jugoslovenske Službe državne bezbednosti. U iste svrhe je iskorišćen i šaht koji vodi do kabla, a koji je nekada služio Udbi. Ljubljana bez tehničke i finansijske pomoći Berlina ne bi mogla da špijunira uzduž i popreko Balkansko poluostrvo.


Srbija je obaveštajno okupirana država, smatra analitičar Tomislav Kresović. On tvrdi da u zemlji deluje 55 tajnih službi iz 40 zemalja sa više od 5.000 agenata. Francuzi i Nemci usmereni su na ekonomsku špijunažu, a ruska federalna služba kontroliše energetiku. Ima ih u svim Vladinim ministarstvima, agencijama, javnim preduzećima i posebno u NVO. Tim Maršal je svojevremeno objavio i spisak domaćih NVO koje su otvoreno radile za interese drugih država.

Iranci u Bosni

Pripadnici iranske obaveštajne službe okupirali su Bosnu i Hercegovinu, a njihovo prisustvo pojačano je prošle godine, posle dve posete ministra kulture Irana Sejida Muhameda Huseinija Sarajevu. Vlasti BiH proterale su u maju prošle godine dvojicu iranskih diplomata zbog aktivnosti nespojivih s njihovim diplomatskim statusom.

S druge strane, kada su mediji nedavno objavili kartu sveta na kojoj je prikazano koliko je aktivno Američka agencija za sigurnost NSA prisluškivala koje regione sveta, Srbija je bila ne malo iznenađena. Površina Srbije bile je ofarbana u crno. To znači da je interes Amerikanaca za špijunskim aktivnostima u Srbiji bio neznatan. U nekim komentarima se moglo osetiti razočaranje. A onda je jedan poznati kriminolog dao rešenje problema: "Amerikanci tako malo špijuniraju Srbiju zato što ionako sve znaju".


Nekadašnji zamenik načelnika Resora državne bezbednosti Zoran Mijatović je svojevremeno objavio knjigu na temu špijuniranja u kojoj je napisao da je 2001. skoro celu Đinđićevu vladu prisluškivala američka ambasada u Beogradu, ali da u Srbiji na ovu vest niko živi nije odreagovao, smatrajući da je sasvim normalno da Amerikaci prisluškuju najviše državne funkcionere.


Američka agencija je Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Crnu Goru na mapi sveta, označila zelenom bojom, što znači veći stepen špijunaže NSA.


Prvi ambasador SAD u Zagrebu Piter Galbrajt tvrdi da su ga Hrvati špijunirali dok je bio na toj poziciji.


- Kako sam znao da hrvatske službe slušaju što govorim? Kunem vam se, znao sam. Pa ponekad bih podmetnuo neku informaciju, a ona bi onda, drugim kanalima, ponovno došla meni. A znao sam da sam je izgovorio samo taj jedan jedini put - rekao je Galbrajt.

Sutra - Špijunaža kao globalna društvena igra (3): Tajna pisma pisana spermom

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online