Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 09.01.2014.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Radnici ponovo postaju robovi

Ukoliko do 20. januara Vlada Srbije ne povuče Nacrt zakona o radu, dva najveća sindikata će 23. januara organizovati štrajk upozorenja, posle čega slede protesti širom Srbije. Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost čvrsto su rešeni da ne dozvole usvajanje pomenutog zakona kojim bi bila ukinuta i smanjena do sada stečena prava zaposlenih.

Najavili proteste širom Srbije: Članovi Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost
 

Neka od spornih predloženih zakonskih rešenja su i ta da se minuli rad za penziju i otpremnine u slučaju proglašenja radnika za tehnološki višak obračunavaju samo na osnovu radnog staža provedenog kod poslednjeg poslodavca. Sindikati upozoravaju da će ovakav pristup otpremnine za penzije smanjiti sa tri na dve prosečne zarade. Kada bi se primenila sva predviđena rešenja radnici će u proseku ostati "kraći" mesečno za 50 evra i to na već ionako najmanje plate u regionu koje imaju zaposleni u Srbiji.
 

Armija nezaposlenih

- Ako neko misli da je nezamenljiv jer je stručan i dobar radnik, zavarava se. Na njegovo radno mesto čeka 10 nezaposlenih, a to što, možda, nisu kvalifikovani i nemaju iskustva i nije prepreka. Ne pravimo infrastrukturu za visokotehnološku proizvodnju, a u privredi kakvu imamo svako je zamenljiv i postoje na hiljade onih koji za najviše tri meseca mogu da se obuče da preuzmu posao onih koji se zavaravaju da je njihov kvalitet nezamenljiv. A poslodavci, čiji položaj postaje sve komforniji i računaju na armiju nezaposlenih - dodaje Despotović.

Da će se zaposleni po svojim reduciranim pravima vratiti u period "divljeg" kapitalizma, kada su sindikalne organizacije tek započinjale borbu za radnička prava, smatraju i analitičari. Oni upozoravaju da se od zaposlenih stvara svojevrsni moderni vid robova dok sindikati ne uživaju podršku radnika i deluju razjedinjeno.


- Na delu je radikalna dehumanizacija sfere rada. Nastavlja se treniranje neoliberalnog kapitalizma, koji se u zemljama centra napušta kao potpuno dehumanizovan i sem što je produbio jaz između bogatih i siromašnih i opljačkao srednje slojeve nije dao nikakve rezultate. Predložene izmene zakona su još jedan ustupak bogatima na račun radnika koji su inače gurnuti u proces osiromašenja. Nema nikakve garancije da će zapošljavanje zaista biti lakše i veće, kao što se obećava - upozorava sociolog Ljubiša Despotović.


I dok ministar privrede veruje da će predložena zakonska rešenja motivisati poslodavce da ostvaraju nova radna mesta, samim tim što će moći sa manje troškova da nesavesnom radniku daju otkaz, analitičari primećuju da to što će poslodavcu ostati više novca na osnovu toga što plaća manje otpremnine ne znači da ta sredstva neće biti utrošen na luksuzne prohteve vlasnika kapitala.

Radulović "ratuje" sam

Saša Radulović

Ministar privrede Saša Radulović, kome se pre svega pripisuju ovako rigorozna rešenja, tvrdi da predloženi Zakon o radu neće dovesti do nove armije nezaposlenih. Naprotiv, ministar veruje da će dovesti do većeg zapošljavanja, a odbacio je i optužbe da će biti ukinute naknade za godišnji odmor.


- Plata za vreme godišnjeg odmora ostaje ista kao što je bila, a bolovanje će i dalje iznositi 65 odsto plate kao i do sada. Osim za javni sektor - tvrdi Radulović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.01.2014. 13:30
Ne razumijem zašto se bune radnici? Pa i oni su glasali za ovo stanje i opet će glasati.Hoćete kapitlizam?E tu nema sigurnosti na radnom mjestu.Sigurni su samo vlasnici koji svoj profit uvećavaju preko plata i rada podčinjenih.Nije ovo uređena država i nisu ovo nezavisni sindikati koji preko svog članstva mogu uticati na izbore, pa samim tim i natjerati vlast na ustupke preme radnicima.Ovde se se glasa za Vučiće, Dačiće, Tadiće, Čede, Čanke,Vukove i ostale zapadne sluge koji zarad svog ličnog interesa uništavaju državu i privredu, poljoprivredu i sva ljudska prava svode na interes za profitom tajkuna domaćih i bjelosvjetskih.
Četvrtak 09.01.2014. 12:52
A sta ce vam ono "postaju" u naslovu, zar nisu to vec odavno?
Četvrtak 09.01.2014. 14:19
Zašto niko nespominje NIS i našu "braću" Ruse kako se ponašaju prema radnicima.Pa u NIS-u danas radi preko 4000 ljudi preko zadruga potpuno obespravljeni bez plaćenih odsustva,rada prazniko,noćnog rada,toplog obroka i to sve za minimalac uz ugovor na 11 meseci.Šta je to u Srbiji novo? Pa i sa ovim zakonom i bez njega se odavno tako radi.Znam ljude koji rade u NIS-u preko zadruga već 15 godina, znači još iz perioda dok je NIS bio državna firma.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online