Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.07.2014.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Dižemo Srbiju na noge!

Blokiraćemo Srbiju i protestovati sve dok se ne povuku zakoni o radu i penzionom osiguranju, poručile su juče vođe Samostalnih sindikata Srbije sa skupa ispred parlamenta, gde se vodila žučna rasprava o ovim spornim zakonima, čije je ekspresno usvajanje najavila vladajuća većina.

Najava vrućeg leta_ Protest radnika ispred srpskog parlamenta
 

- Vlast nije dobila manadat za ovakve zakone. Moramo da uradimo sve da joj zapržimo čorbu. Otpor ovoj vlasti na svaki način - poručio je Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

Zakon za par sati

- Imam informaciju da će Skupština ove zakone usvojiti već danas. Takav način donošenja dva sistemska zakona nije zabeležen nigde u svetu jer to nisu zakoni koji se donose u roku od nekoliko sati - kazao je Ljubisav Orbović i podsetio da su predstavnici sindikata pokušali da razgovaraju sa predstavnicima vlasti i da demokratski reše nesporazume, ali nije uspelo.

Lider SSSS-a Ljubisav Orbović je za sutra najavio generalni protest zaposlenih iz cele Srbije ispred zdanja parlamenta i najavio da će prikupljati potpise građana za referendum o povlačenju vladinih predloga izmena dva zakona. On je naveo je da je potrebno 100.000 potpisa, ali da očekuje pola miliona u veoma kratkom roku.


U srpskoj prestonici vrvilo je kao u košnici jer su se sindikalnoj pobuni pridružili su se radnici više srpskih preduzeća u restrukturiranju da izraze nezadovoljstvo izmenama o Zakona o radu, ali i o privatizaciji i stečaju preduzeća. Oni su od vlasti zatražili i isplatu minimalne zarade, socijalni program, overu zdravstvenih knjižica i da im se obezbede uslovi da rade. Ove zahteve radnici su posle protesne šetnje do zgrade vlade predali Ministarstvu privrede, potom i Skupštini Srbije. Tokom šetnje saobraćaj u gradu bio je otežan. Prema rečima predsednika radne grupe sindikata za preduzeća u restrukturiranju Gorana Milenića, šetnja se nastavlja i danas.

Protest zbog novog Zakona o radu

- Radnici u Srbiji imaju poslednju šansu da se izbore za svoja prava jer će većina preduzeća u restrukturiranju prvo ići na tendere, pa u stečaj, a radnici ostati bez posla - kazao je Milenić obrazlažući ocenu sindikata da većina srpskih preduzeća u restrukturiranju može da opstane jer imaju tržište, ali će biti zatvorena pod pritiskom uvozničkog lobija.


Polemika o novim merama nadmoćne vladajuće većine sa malobrojnim opozicionim poslanicima vodila se i u parlamentu. Obrazlažući zakon, ministar za rad Aleksandar Vulin je ocenio da se povećavaju radnička prava, olakšava poslovanje, i stvaraju uslovi za priliv investicija. Pošto je njegovo izlaganje bilo "nerazgovetno", opozicija je negodovala, tražeći od predsednice parlamenta Maje Gojković da Vulin ponovo pojasni izmene, ili da im se govor dostavi u pisanoj formi, što nije prihvatila. Poslanik vladajućih naprednjaka Aleksandar Jovičić smatra da je izmenama zakona Vlada Srbije pokazala ozbiljnost jer čini ustupke privrednicima, a štiti prava radnika.

Blaga intervencija šefice

Nije ga razumela opozicija: Aleksandar Vuli je obrazlagao Zakon o radu

Da nije razumeo ministra Aleksandra Vulina zbog nerazgovetnosti ukazao je poslanik NDS-a Janko Veselinović.
- Molim vas da nam dostavite pisani govor ministra Vulina da pročitamo ono o čemu je govorio ili da ga zamolite da ponovo pročita - rekao je Veselinović predsednici parlamenta što je ona odbila.


Pojašnjenje od Vulina zatražio je i Borislav Stefanović iz DS, rekavši čelnici parlamenta da bi bilo bi korektno da ona blago interveniše prema ministru. Maja Gojković je kazala da je blago intervenisala i da se Vulin približio mikrofonu, ali ni Stefanovićev predlog nije prihvatila.

Opozicija je, međutim, oštro kritikovala novi zakon o radu ističući da neće povećati zaposlenost, niti nove investicije. Šef poslaničke grupe opozicionog DS Borislav Stefanović istakao je da se predloženim merama jača jedan odsto ljudi koji će sa radnicima moći da rade "kako god hoće" i da se uvodi princip jeftine radne snage. On je istakao da je predloženi zakon o radu najgori u Evropi.


- Srpski radnik koji je pošten i vredan postaće kao radnik na Bliskom istoku koji proizvodi patike, a ne može da ih kupi - kazao je Stefanović.

Pogažena radnička prava

Zakon ukida mnoga radna prava, poručuju i iz Konfederacije slobodnih sindikata ističući da vlast na silu menja zakon i briše mnoga, teškom mukom i radničkom borbom, stečena prava garantovana Ustavom Srbije, konvencijama Međunarodne organizacije rada i Evropske socijalne povelje. Ivica Cvetanović, čelnik Konfederacije, kaže za "Vesti" da su opoziciji i vlasti upućeni amandmani sindikata u cilju da se zakon popravi.
- Ne verujemo obrazloženjima i dobrim namerama jer vlast nije socijalno odgovorna i pokazala je jasno da štiti samo interese vlasnika kapitala, a ne radnika - istakao je Cvetanović i upozorio da nova regulativa donosi značajno smanjenje plata.

Lider i poslanik Nove stranke Zoran Živković zakon vidi kao "faličan i katastrofalan i za radnike i za poslodavce".
- Navodno je rađen po preporuci EU što nije tačno, jer u EU postoji jedinstven sistem radnog zakonodavstva - rekao je Živković.


Da je zakon "presipanje šupljeg u prazno", kazao je lider LSV-a Nenad Čanak, a Marko Đurišić, poslanik NDS-a Borisa Tadića je ocenio da izmene Zakona neće dovesti do novih investicija. Ukazao je i na to da su pri sadašnjem zakonu investicije prelazile milijardu evra godišnje, a da su pale u vreme vlasti naprednjaka.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.07.2014. 19:20
Kako nam koja vlast obeca da cemo ziveti bolje, tako nam bude jos gore.
Sreda 16.07.2014. 20:00
Погледајте спорну емисију „Револуција“ na YOU TUBE Бориса Малагурског.o JURI i prava radnika u Srbiji,i ono sto ceka radnike u Srbiji.
Četvrtak 17.07.2014. 15:46
Lepo je videti složne radnike na ulicama, to daje nade da neće se sve dopustiti ovoj čudnoj kamarili koja nas je zajahala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online