Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 10.11.2013.
12:01
J. Jelovac - Vesti A

Muzeji, meta lopova (1): Kako ukrasti plamen slobode

Dok su Jovanku Broz sahranjivali pored Tita u Kući cveća i dok su uz sve vojne počasti Dedinjem odzvanjali plotuni Garde vojske Srbije, niko nije ni slutio da se među članovima diplomatskog kora, stranih delegacija i velikog broja onih koji su došli da odaju poslednju poštu prvoj dami nekadašnje Jugoslavije krije lopov.

Foto: Ilustracija
 

Onaj koji će se usuditi da ispred odra odnese pet ordena, dva ratna i tri mirnodopska, među kojima su Medalja borca, Partizanska spomenica i ordenje za hrabrost. Ironija je da tri odličja uopšte nisu bila Jovankina, već su pozajmljena od SUBNOR-a za sahranu. Odlikovanja su tokom sahrane bila na plišanom jastučetu ispred odra, a posle sahrane su zaključana u stolu u spomen-sobi Jovanke Broz, odakle su kasnije nestala. Policija je pokrenula istragu, a pronalaženju lopova doprineće snimci video-nadzora u Titovom mauzoleju.

Obezbeđenje srpskih muzeja

x Rešetke i metalna vrata 69%
x Služba obezbeđenja 61%
x Alarmni sistem 53%
x Video nadzor 7%

Ministar Rasim Ljajić, koji je bio u prijateljskim odnosima sa Jovankom Broz, nazvao je ovo nacionalnom brukom i sramotom, jer ni mrtvu ženu ne možemo da pustimo da počiva u miru.


x Kradljivci u Srbiji su prošlog meseca ukrali 300 kilograma težak spomenik žrtvama Drugog svetskog rata - Pticu slomljenih krila, iz Senćanskog spomen-parka u Subotici, a pre dve godine po drugi put je ukraden bronzani gorionik sa spomenika Večni plamen slobode i mira ispred Spomen muzeja u kragujevačkim Šumaricama.

Ukradena bronza najverovatnije je pretopljena i preprodata, ali šta se dešava sa brojnim umetničkim delima pokradenim iz muzeja i galerija. Kriminolozi kažu da su kriminalci iz Srbije digli ruke od pljačke banki, jer je muzeje lakše orobiti, a od prodaje umetnina može se i te kako dobro zaraditi. Rizik prilikom ovih krađa je mali, a osiguravajuće kuće često ispod žita plaćaju otkup za ukradena umetnička blaga.

x Posle legendarnih krađa dragulja, po kojima su se proslavili, srpski banditi pročuli su se i kao poznavaoci umetnosti. Tako je prošle godine uhapšena grupa pljačkaša kod kojih je pronađena Sezanova slika "Dečak u crvenom prsluku", vredna oko 100 miliona evra. Sliku, koja je ukradena početkom 2008. godine iz muzeja u Cirihu, zajedno sa delima Edgara Dega, Vinsenta van Goga i Kloda Monea, razbojnici su pokušavali da prodaju za 3,5 miliona. Pre nekoliko godina, u jednom sefu u Beogradu pronađena su i ukradena dela Pabla Pikasa "Glava konja" i "Čaša i bokal", a da kradljivci ovih umetnina do danas nisu pronađeni.
 

Muzejski fond

x U potpunosti osiguran 23% muzeja
x Delimično osiguran 24% muzeja
x Nije osiguran 49% muzeja

x Nebojša Ljubojević iz Beograda pokušao je da napravi vlastitu zbirku umetničkih predmeta na posve neobičan način. Ovaj fotograf je nekoliko godina marljivo pelješio srpske muzeje, a uhapšen je pre dve godine. Jedan od nesumnjivih podviga Ljubojevićevog haranja bio je krađa dve kubure iz 18. i 19. veka iz Etnografskog muzeja, čija je vrednost veća od 30.000 evra. Pored kubura, Ljubojević je uprtio i jatagan sa kanijom iz 19. veka, zgrabivši usput i jedan čibuk zavidne veličine. Niti je neko primetio čoveka sa jataganom kako izlazi iz muzeja, niti su muzejski radnici u prvom trenutku uopšte videli da im fali ovo oružje. Ukrao je i Andrićevu medalju rada, Teslin orden, rimske srebrnjake...
 

Nestala odlikovanja na sahrani Jovanke Broz
 

x Umetnička dela i muzejski eksponati u celom svetu su vrlo primamljiv zalogaj kriminalcima. Ove krađe često prati i scenario kao prepisan iz holivudskih filmova. Tako je Grk Fivos Istafrioglu, na privremenom radu u Americi, iz galerije "Venera" na Menhetnu bez ikakvih problema izneo sliku sa ramom Salvadora Dalija "Kartel don Huana Tenorija", čija je vrednost oko 150.000 dolara. Sliku je ubacio u kesu iz supermarketa i izašao iz galerije. Zatim je rešio da se vrati za Atinu, prošao sve kontrole na aerodromu i ukrcao se na avion. Kako u domovini nikako nije mogao da proda sliku, jer je Interpol za njim raspisao poternicu, spakovao ju je u arhitektonsku kartonsku tubu i poslao nazad u Njujork.


x Pokušavajući da spase sina kradljivca jedna Rumunka je spalila remek-dela vredna 100 miliona dolara. Olga Dogaru je u peći spalila dela Pikasa, Monea i Gogena, koje je njen sin Radu Dogaru sa svojim saučesnicima u oktobru 2012. ukrao iz roterdamskog muzeja. Da stvar bude gora, Radu je nakon što je raskrinkan, tužio muzej za propuste u sistemu obezbeđenja. U tom slučaju, ukoliko bi se muzej proglasio krivim za nemar, morao bi da deli "teret kompenzacije", odnosno da snosi deo Raduove kazne.


x Strastveni kolekcionari su spremni da daju mnogo para za svoje kolekcije, ali nejasno je kome su interesantna četiri olovna sarkofaga koja su ukradena iz dvorišta Arheološkog muzeja u Splitu. Svaki od njih star je preko 1.000 godina, a policija pretpostavlja da su završili kod otkupljivača metala.

Lopovi su ukrali i ozloglašeni metalni znak iznad ulazne kapije u nekadašnji nacistički koncentracioni logor Aušvic na kome piše "Rad oslobađa". A ni dan danas se ne zna gde je završio mozak ubijenog američkog predsednika Džona Kenedija. Naime, mnoge slavne ličnosti su nakon smrti ostala bez izvesnih organa. Pored Kenedija i Albert Ajnštajn, Mocart, Napoleon, Lenjin, Galilej i mnogi drugi. Delovi tela su kradeni, krijumčareni, držani u muzejima ili prodavani na aukcijama za hiljade ili čak milione dolara.

Tako je, na primer, uvojak kose slavnog revolucionara Ernesta Če Gevare na aukciji u Dalasu 2007. prodat za 100.000 dolara. A nakon što je u novembru 1963. ubijen u Dalasu, Kenedijev mozak stavljen je u čelični kontejner i kasnije prebačen u Nacionalni arhiv. U oktobru 1966. otkrivena je krađa, a mozak nekadašnjeg predsednika nikada nije pronađen.

Sutra - Muzeji, meta lopova (2): Ukradeno 44.000 srebrnjaka

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.11.2013. 18:58
nestalo poštenja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online