Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.11.2013.
12:01
D. Đorđević - Vesti A

Muzeji, meta lopova (2): Ukradeno 44.000 srebrnjaka

Najveća krađa koja je otkrivena u poslednjih 15 godina na jugu Srbije bila je 1995. godine kada su divlji arheolozi u selu Priboj Vranjski pronašli oko 55.000 srebrnih denara iz perioda od 1. do 3. veka p. n. e, koji su kovani za vreme vladavine Marka Aurelija, upotrebljavani u vreme Faustina i Antonina Pije. Smešteni su u sef Narodnog muzeja u Vranju, a onda je otkriveno da ih ima samo 11.000, ostali su "nestali preko granice".

Srebrni novac iz Priboja Vranjskog
 

Srba Đorđević ima 64 godine i penzioner je iz Vranja. Zbog učešća u "srebrnoj aferi" osuđen je na tri meseci zatvora, koji je odležao u Okružnom zatvoru u Vranju, s proleća 2003. godine. On tvrdi da je bilo oko 35.000 srebrnjaka u dva ćupa, ali da je postojao i treći sa preko 20.000.
 

Radomir Anđelković pokazuje gde je iskopao derone

Prvi ćup su iskopali, krajem marta 1995. godine. Ćup su pronašli na 30 cm dubine.
- Bilo je oko 13.000 srebrnjaka. Ono što smo mogli prodali smo proverenom kupcu N. S. iz okoline Beograda. On je to prodao nekom Slovencu koji je napravio zbirke, ali je na aukciji pukao sa cenom - kaže Srba.


Tada je brat gazde njive angažovao druge divlje arheologe.


- Njima su ćup sa oko 21.000 srebrnjaka aparatom pronašli ljudi iz Sremske Mitrovice, u julu 1995. godine. Srebrnjake su prodali Branku Simeonovu u Beogradu. Branko je bio evropski poznat numizmatičar. Kod njega je pronađeno oko 14.000 novčića, a kod seljaka je ostalo oko 7.000. Srebrnjake je trebalo da vozi kombi za Austriju. Oduzeti su pred sam polazak - navodi Srba.
 

Srba Đorđević

Postojao je i treći ćup, koji se zvanično ne vodi. Rimljani su zakopavali blago na nepar, tvrdi Srba, tako ili je jedan ili su tri ćupa. Svi su bili na istoj liniji.
- To je znao i D. K, u to vreme zamenik republičkog načelnika za borbu protiv kriminala. Zato je i došao u Vranje i zadržao se sve dok nije okončana istraga. Moj izvor iz Priboja saopštio je da je treći ćup iskopala policija, dok je nas preko 20 bilo u pritvoru - ističe Srba.


U istražnom postupku, koji je trajao 21 dan, bilo je svačega. Priznanice o oduzimanju i stvarno stanje nije se slagalo. Zato je nastala posebna "obrada" pojedinih uhapšenika.
 

Najstarije svetske monete

Najveća krađa koju pamte u vranjskom muzeju desila se 2003. godine i vezana je za pronalazak 100 izuzetno vrednih novčića antičkog plemena Deronai iz 6. veka pre nove ere, od kojih je 25 završilo u muzeju, a 75 jednostavno nestalo. Radomir Anđelković, penzioner iz Vranja, kopao je kanalizaciju u svom dvorištu i iskopao stare novčiće. Kolekcionari su ih od njega otkupili budzašto iako imaju izuzetnu numizmatičku i kulturno-istorijsku vrednost, i u svetu dostižu vrednost od nekoliko miliona evra. Po Vranju je brujalo da je 38 novčića preko numizmatičara Z. P. iz Vranja završilo u Bugarskoj. Uglavnom, u muzeju ih ima samo 25?! Ako se ima u vidu da se prvi novac pojavio u prvoj polovini 7. veka p. n. e, onda ovi novčići spadaju među najstarije na svetu.


Nisu projekti miraz

Vranjski Muzej je u septembru 2012. godine podneo krivičnu prijavu protiv svoje radnice, višeg kustosa Gordane Stojićić zbog "krađe kompjutera", a ona je tvrdila da je samo "sklonila komjuter". Ona nije krila da je odnela kompjuter iz Muzeja, kako bi podatke u njemu zaštitila od potencijalnih lopova, ali i onih koji bi podatke mogli da zaloupotrebe u svoju korist. Tvrdila je da se novi pomoćnik direktora Nebojša Veličković hvalio da je stručan za pisanje projekata, pa je ona zaključila "da je hteo da pokupi iz kompjutera nerealizovane arheološke projekte i da sa njima konkuriše.
- Direktor dovodi nestručno lice i stavlja ga u kabinet prepun vredne i značajne dokumentacije za kulturnu baštinu. Kad mu gradonačelnik ostavi miraz i u njemu kompjuter, neka ga koristi. Ovaj ne može i tačka - izjavila je za medije Gordana.

- Čika Branka su tukli po tabanima. Onako star nije mogao da hoda i ubrzo je umro.

Mitka su tukli po rukama. Šake su mu skroz otekle. Jednom seljaku su otpala oba nokta na nožnim palčevima. Bio je vezan za radijator, a tukli su ga pendrekom, naizmenično. I pojedini seljaci iz Priboja su prokukali. Vlasnika njive su jednom udarili pendrekom u leđa. Tukli su ih i u selu da priznaju gde su novčići. Jednog su prebili i otkrio je gde su novčići. Nađeni su u septičkoj jami - priča Srba.
 

Narodni muzej
 

Za Srbu posebna priča je zamenik republičkog načelnika za borbu protiv kriminala.
- Kad su ostavljali srebrnjake u sefove Muzeja, pored tužioca prisustvovao je i D. K. i još dvojica zvaničnika iz policije. Stavljali su novčiće po sistemu "ovo muzeju, ovo meni". Po zakonu, smeštanju novca u sefove treba da prisustvuju sudija i tužilac.

Odobrenje potpisuje istražni sudija iz Hana. On nije prisustvovao, ne znam zašto. Smestili su oko 11.000 srebrnjaka, a nestalo je oko 45.000. Interesovalo me je da li će u sefu biti i bakarno rimsko zvono i tekčići i još nešto, ne sećam se više, koje sam lično predao policiji. Potiču sa terena S. Lukovo, gde je bila rimska tržnica. Naravno da ih nije bilo - završava priču Srba.

Sutra - Muzeji, meta lopova (3): Srpski sveci u Zagrebu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online