Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 17.10.2013.
03:15
J. Jelovac - Vesti A

Gej lobi, istina ili laž (5): Junaci pop kulture

Gej populacija odavno je ušla u svet filma, televizije i muzike, mnogo ranije nego što se to misli.

Prvi gej film koji je izašao iz velikog filmskog studija bio je "Boys in the Band", koji je promovisan 1970, a iste godine održana je i prva gej parada u Njujorku. Od tad do danas snimljeno je mnogo filmova u kojima se pojavljuju homoseksualci, bilo kao najbolji drugovi glavnih aktera ili njihovi ljubavnici i partneri.

Pravi bum bila je serija "Vil i Grejs" koja je emitovana godinama i imala neverovatnu gledanost, a na vrlo duhovit i simpatičan način prati život dva geja i njihove heteroseksualne drugarice. U poslednje vreme gotovo ni jedna televizijska serija ne može da prođe bez jednog simpatičnog gej para, ali eksplicitne scene za neke države, ipak, su previše.


Proletos je glumac Džejms Franko javno kritikovao Australiju jer je zabranila prikazivanje američkog filma sa gej temom "I want your love", nazivajući takvu odluku sramotnom. Australijski odbor za selekciju filmova smatrao je da su scene seksa u filmu previše eksplicitne i nije dozvolio da bude prikazan na filmskim kvir festivalima u Melburnu i Brizbejnu.
 

Zbog svog stava Franko će verovatno postati jedan od miljenika homoseksualaca širom sveta, naći će se na spisku takozvanih gej ikona. Ovo je još jedan pojam koji je uvela gej populacija. Gej ikona je zvezda, koja ima posebno puno obožavalaca i obožavateljki među LGBT osobama. Oni se bave javnim poslom, podržavaju LGBT pokret i njihova ljudska prava.
 

Potreba za gej ikonama je nastala u vreme kada je javna reprezentacija homoseksualnosti i homoerotizma bila cenzurisana ili retka. Neke gej ikone današnjice su Barbra Strejsend ili Šer, koje u svom društvenom i političkom angažmanu direktno zagovaraju poštovanje prava LGBT osoba. Druge, poput Kajli Minog ili Madone posvećuju posebnu pažnju svojoj gej publici. Madona je, na primer, promociju svog albuma "Confessions on a Dance Floor" 2005. održala u poznatom londonskom gej klubu G-A-Y. Mnogi svoju podršku izražavaju pojavljivanjem u gej emisijama, sitkomima i serijama ili učestvuju na gej paradama. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.10.2013. 14:19
Gej populacija nije jaka samo u svjetu filma već su infiltrirani i u svjet mode, modelinga, baleta.....
Sreda 23.10.2013. 14:32
Zaboravila si politiku. U svim vladama evropskih drzava ima homoseksualaca, nepr. Westerwelle.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online