Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 14.10.2013.
12:01
B. Božin - Vesti A

Gej lobi, istina ili laž (2): Antigej špagete

Italijanska idila izgleda ovako - porodica sedi za stolom dok majka spušta na sto posudu sa špagetama koje se još puše! Tako italijanski proizvođač testenina "barila" vidi modernog čoveka kako uživa u hrani. Naslednik ovog italijanskog koncerna Gvido Barila je u nedavnom intervjuu nedvosmisleno stavio do znanja ko ne spada u ovu sliku italijanskog društva!

Porodična idila a la Barila
 

- Nećemo imati reklame sa homoseksualcima zato što podržavamo tradicionalnu porodicu. Ako se njima to ne sviđa, mogu da jedu pastu drugih proizvođača - bio je direktan Barila u intervjuu za italijanski Radio 24.

Umak za sve

Nekoliko dana posle izjave Gvida Barile da ne bi uvrstio gej parove u svoje reklame italijanska firma Bertoli izdala je reklamu s gej parom i porukom "Umak za sve".
- Samo smo hteli da proširimo poruku da su u Bertoliju svi dobrodošli, a pogotovo oni s praznim želucem - poručili su iz Bertolija.

Na oluju nije trebalo dugo čekati. Na socijalnim mrežama je pokrenut tzv. „"šitštorm", na Tviteru su usledili pozivi na bojkot proizvoda ove firme (bojkotbarila), kao i fotografije sa Barilinim proizvodima bačenim u đubre. Iznenađen takvom reakcijom, 55-godišnji vlasnik koncerna je ponovio da on nema ništa protiv homoseksualaca ni njihovog načina života, ali da Barila-koncern "ima drugačiju kulturu i podržava 'svetu porodicu', koja je jedna od centralnih vrednosti ove firme".


- Nema nikakve sumnje da za Barilu žena zaista ima ključnu ulogu. I to žena koja besplatno kuva, pere i čisti, ali zato plaća kada kupuje barilu. Žena koja ne izlazi iz kuće, osim u dućan da bi kupila špagete - uzvratili su LGBT aktivisti i pozvali na bojkot italijanskog brenda. Italijanskom tajkunu nije ostalo ništa drugo nego da se javno izvini i tako spreči dalju štetu. Gvido je rekao da su njegove izjave izazvale nesporazume i da je "samo hteo da naglasi centralnu ulogu žene u porodici, ali ne i da povredi nečija osećanja, jer gaji veliko poštovanje prema homoseksualcima i slobodi mišljenja".
 

Istopolni brakovi

Prva država koja je u modernoj istoriji priznala pravo na zakonsku zajednicu istopolnih parova bila je Danska, koja je donela zakon o registrovanom partnerstvu 1989. godine. Skandinavijski tip registrovanog partnerstva je bio gotovo jednak braku, uključujući i pravo na usvajanje dece. Ipak, registrovana partnerstva su definisana posebim zakonima, a ne zakonom o braku, pa se ne nazivaju brakom, osim u svakodnevnom govoru. Istopolni brakovi su u 10 evropskih država: Belgiji, Holandiji, Norveškoj, Španiji, Švedskoj, Portugalu, Islandu, Danskoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu (samo u Engleskoj i Velsu).

Nešto slično je na svojoj koži osetila i nemačka kancelarka Angela Merkel u predizbornoj kampanji u septembru ove godine. U emisiji "Izborna arena" ona je na osetljivo pitanje da li je za to da se izjednače prava homoseksualnih parova prilikom usvajanja dece rekla da "teško to može da prihvati, jer je nesigurna da li je to dobro za dobrobit dece".

Na ovu njenu izjavu oštro su reagovali predstavnici socijaldemokrata, liberala i udruženja lezbejki i homoseksualaca, koji su Merkelovu kritikovali da se "ravna prema ličnim osećanjima umesto prema Ustavu".

- Naša budućnost leži u rukama porodice, a ne u istopolnim formama životnih zajednica. Evropska unija mora jasno da kaže da je za porodicu, decu, brak. Društvo ne održavaju male grupe, nego stabilna sredina - bila je izjava zbog koje je Katerine Rajh, državna ministarka CDU, izazvala lavinu besa na javnim mrežama. "Homofob...

Govor mržnje prema homoseksualcima... besmislica", za svega nekoliko sati njena Fejsbuk stranica bila je zatrpana ovakvim i sličnim komentarima, tako da je ova političarka morala da je skine sa mreže. Od poređenja sa nacistima preko uvreda na račun njene porodice do pokretanja sajta pod imenom "Nema budućnosti sa Katerinom Rajh!" - sve to je zapanjilo majku troje dece i dugogodišnju poslanicu Bundestaga.


Kako je u to vreme pisao dnevnik "Bild", većina napada dolazila je od gej aktivista, koji su posle emisije na prvom programu državne televizije ARD, u kojoj je Rajhova kao gost najpoznatijeg nemačkog voditelja Gintera Jauha argumentovala zašto se protivi uvođenju istopolnih brakova, pokušali da je smeste u lager radikalne desnice. Posle ove emisije usledili su mejlovi puni mržnje i onlajn peticija za njeno povlačenje.

"Tolerancija, koju za sebe traže, očigledno ne važi za one koji imaju drugačije stavove", pisao je tada "Bild". Zaštitu nije dobila ni od sopstvene partije, i gotovo da niko nije ustao u njenu odbranu.


Ipak, treba dodati da je Katerina Rajh na upravo održanim izborima za Bundestag ponovo izabrana direktnim glasovima u nemački parlament. Što se tiče italijanskog proizvođača paste, mnogi posetioci interneta pišu da će od sada kupovati samo njihove proizvode. Za svaki slučaj na internet strani poznatog proizvođača najpre se može pročitati objašnjenje koncerna na tu temu, pa tek onda pristupiti regularnom delu prezentacije.

Sutra - Gej lobi, istina ili laž (2): Živeo brak i normalni roditelji

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.10.2013. 12:53
Veliki + za Barilla,najkvalitetnija italianska pasta i zato kupujte Barilla proizvode.Ima sigurno mnogo politicara koji imaju svoja licna misljenja ali su pod pritiskom i u javnosti moraju da govore sto ne zele,dovoljno je samo postaviti pitanje ,dali bi bio srecan da ti sin kaze da je gej.
Ponedeljak 14.10.2013. 14:09
Nemam para za "BARILLA" proizvode (meni dobar i "Stari mlinar") al' skidam kapu za vlasnika i za komentar. Dosta više pederskog terora !!!
Ponedeljak 14.10.2013. 12:35
Ne mogu da vijerujem... toliko mržnje od nekog ko propagira toleranciju....???? "Tolerancija, koju za sebe traže, očigledno ne važi za one koji imaju drugačije stavove"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online