Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.10.2013.
12:01
J. Jelovac - Vesti A

Gej lobi, istina ili laž (1): Bajka o ljubavi dva princa

Nedavno je organizacija za lezbijska ljudska prava Labris raspisala konkurs za mesto pravnice na projektu "Edukacija i lobiranje". Kako piše u oglasu za ovo radno mesto, posao ove pravnice biće da informiše državne institucije i demokratski orijentisane partije o pravnom položaju lezbijske i gej populacije, zatim da sarađuje sa nevladinim organizacijama za ljudska prava i da radi na organizovanju raznih pro-gej manifestacija.

Nezvanična gej parada ove godine u Beogradu
 

Ovim se opet otvara pitanje da li u Srbiji postoji gej lobi i kako on funkcioniše. Mišljenja su podeljena, sa jedne strane su predstavnici Dveri, koji kažu da ovaj lobi postoji već godinama, a da se najjači lobisti nalaze u gotovo svim vladajućim strankama.

Boban Stojanović

Prvenstveno u SPS, koji je u glavni odbor primio i prvog gej aktivistu u Srbiji Borisa Milićevića. Sa druge strane, predstavnici gej populacije to oštro demantuju. Jedan od najpoznatijih predstavnika LGBT populacije u Srbiji Boban Stojanović na pitanje da li u Srbiji postoji gej lobi kaže:
- Kakvo je to pitanje? Dajte mi dokaze i ja ću ih demantovati.


x Ali o lobiranju, uglavnom, dokaza nikada nema. Možda zato većina postavlja znak jednakosti između lobiranja i korupcije. Ovaj pojam uglavnom ima negativnu konotaciju, doživljava se kao podmićivanje zakonodavaca i izvršne vlasti, daleko od očiju javnosti. Istorijski gledano lobiranje je uvek postojalo, samo se tako nije nazivalo. Čak ni carevi nisu svaku odluku mogli da donose bez ikakvog uticaja. Uvek su postojali oni bliski dvorjani koji su bar ponekad mogli da utiču na njegovu odluku.

Kraći život

U istraživanju sprovedenom 2000. godine u Nemačkoj samo 1,3 i 0,6 odsto ispitanika, izjasnilo se kao gej ili lezbijka i manje od tri odsto kao biseksualci. Prema podacima studije Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz marta 2011, sedam odsto američkih muškaraca između 15 i 44 godine starosti izjasnilo se kao homoseksualac. Prema nekim istraživanjima LGBT pripadnici koji dožive prirodnu smrt u proseku žive kraće 18 godina u odnosu na heteroseksualce.

Može se reći i da je knez Miloš Obrenović zahvaljujući nekim od tehnika lobiranja uspeo portu da pridobije na svoju stranu. Reč "lobi" vodi poreklo od latinske reči "labium" koja označava predvorje. Prvi put se pojam lobiranja pominje u Engleskoj u 17. veku, kada je u parlamentu određena posebna soba u kojoj su poslanici mogli da primaju građane koji su dolazili sa posebnim zahtevima. Prvi slučaj lobiranja zabeležen je 1792. godine. Ubrzo se ovaj vid političke komunikacije preselio i u Ameriku, u hotel Vilard, koji je tokom 19. veka bio centar okupljanja u Vašingtonu.

U periodu posle Građanskog rata mnogi kojima je trebala pomoć kongresmena, dolazili su u ovaj hotel u kojem su oni redovno odsedali. Tako je tokom mandata predsednika Granta bilo opšte poznato da on svako popodne dolazi u Vilard na piće. Tu činjenicu su mnogi koristili da bi došli do predsednika. One koji su ga čekali u hodnicima (lobijima), nazvao je lobistima.


x Svoj vrhunac, kao način uticaja u politici, lobiranje je dostiglo početkom 50-ih godina 19. veka, kada su utvrđena pravila ove igre u američkom Kongresu. Uz lobije po pravilu idu i ogromne svote novca, koje se izdvajaju ne bi li se senatori ili kongresmeni ubedili da prilikom glasanja podrže ili obore određene zakonske projekte. Pravila nalažu da novac koji se izdvaja za lobiranje mora biti javan, odnosno da se u svakom trenutku mora znati kome se plaća, koliko i zbog čega. Ipak, u godinama koje su sledile u SAD su lobisti pominjani kao akteri mnogih afera i skandala.
 

Elton Džon
 

x Godinama unazad u svetu je uvreženo mišljenje da je najjači jevrejski lobi, međutim u poslednje vreme sve su češće teorije o tome da ga je gej lobi pretekao. Preporuke o ravnopravnosti i toleranciji kao i o poštovanju prava LGBT osoba, koje su poslednjih godina postale svakodnevna pojava širom sveta, sve više postaju i predmet kampanja u najširem smislu. U lobiranju za prava homoseksualaca, za sklapanje istopolnih brakova i usvajanje dece odavno je ušao i Holivud. Pravi skandal pre nekoliko godina izazvala je izjava najpoznatijeg homoseksualca na planeti Eltona Džona koji je rekao da je Isus Hrist bio "saosećajan, superinteligentan homoseksualac". Muzičar je u intervjuu za američki magazin "Parejd" rekao da je božji sin razumeo probleme ljudi.
 

Da li ima gej lobija u Srbiji

- Na krstu je oprostio ljudima koji su ga razapeli. Isus je želeo da volimo i praštamo. Ne znam šta čini ljude tako okrutnima. Pokušajte da budete homoseksualna žena na Bliskom istoku. Bolje vam je da ste mrtvi - rekao je muzičar.


x Čak je i papa Franja nedavno pokleknuo i priznao da usred Vatikana postoji gej lobi i tako samo potvrdio raskalašno ponašanje sveštenika zakletih na celibat.


- U Kuriji postoje sveti ljudi, zaista sveti. Međutim, prisutna je i korupcija. Takođe, tu je i... Svi pričaju o gej lobiju, i to je istina, postoji u Kuriji. Moraćemo da vidimo šta možemo da uradimo - rekao je papa Franja. Papino priznanje samo je potvrdilo ranije spekulacije o tome da se njegov prethodnik Jozef Racinger ili Benedikt Šesnaesti i povukao sa funkcije upravo zbog ucena gej lobija.


x Ono što potvrđuje da gej lobisti svakako postoje i dobro rade svoj posao jeste gomila popularnih serija i filmova u kojima su glavne uloge dodeljene gej parovima. Oni imaju usvojenu decu, duhoviti su, lepi, šarmantni i vaspitavaju generacije dece ispred TV ekrana da je dobro biti gej. Nedavno su se u Holivudu pojavile i informacije da američka filmska mašinerija planira da krajem ove godine krene se serijalom filmovanih bajki, koje bi bile prilagođene modernom dobu i shvatanjima.

U planu su nove ekranizacije i "Pepeljuge", "Snežane", "Alise u zemlji čuda", "Ivice i Marice". Prvo će biti snimljena nova verzija "Uspavane lepotice" koja bi za poruku imala širenje gej sloboda budući da se umesto princeze i princa pojavljuju dva princa. Prema novoj verziji klasične bajke Šarla Peroa, lepi i mladi princ zapada u stogodišnji san pošto se ubode na vreteno svoje maćehe. Prema legendi, prokletstvo može da razbije samo plemić takođe plave krvi koji će poljupcem povratiti princa u svet živih.

Sutra - Gej lobi, istina ili laž (2): Antigej špagete

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online