Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 04.07.2012.
12:03
Đ. Barović - Vesti A

Službe bezbednosti pune diletanata

Mnoge je zaprepastila izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da od bezbednosnih službi zemlje dobija skoro nebitne informacije poput "analize situacije u Grčkoj, ko se te noći napio ili koja je jedinica Vojske na vežbi, a koja ne".

Momir Stojanović, bivši načelnik Vojno bezbednosne agencije
 

Nekadašnji načelnik Vojno bezbednosne agencije, general Momir Stojanović, koji se u javnosti pominje i kao jedan od kandidata za ministra odbrane ili prvog čoveka BIA, u razgovoru za "Vesti" kaže da ti izveštaji zapravo najbolje govore u kakvom su trenutno stanju srpske službe bezbednosti i koliko je važno što pre započeti korenite reforme u njima.


- U našim službama, od BIA, preko VBA i VOA, potrebne su hitne i korenite reforme, kako kadrovske tako i organizacione. Poslednjih godina tu je zaposleno dosta nesposobnih ljudi koji nisu u stanju da obavljaju dužnosti na koje su postavljeni.
 

Vojska pred kolapsom

Da li Vam je već nuđeno neko ministarsko mesto?
- Čuo sam da me spominju kao kandidata za ministra odbrane ili šefa BIA, ali konkretno još niko sa mnom nije razgovarao o tome, a ja se neću nametati nikom. Lično bih voleo da se bavim vojskom jer je poslednjih godina ona gotovo uništena. Zato je potrebno da se što pre nešto učini kako bi se zaustavilo njeno dramatično propadanje.

Šta biste vi uradili?
- Napravio bih korenite rezove kako bi ove službe napokon obavljale funkciju zaštite državnih i nacionalnih interesa, što im i jeste osnovna svrha postojanja.


Kako je moguće da predsednik Srbije od tih službi dobija gotovo neozbiljne podatke?
- Pretpostavljam da u tome ima i uzdržanosti zaposlenih u tim službama koji su u stanju iščekivanja zbog promene na vrhu države. Ali, uveren sam da je većinom to posledica diletantizma.


Od koga predsednik Republike uopšte dobija dnevne izveštaje?
- Prema Zakonu, predsednik i premijer države dobijaju izveštaje od svih Službi, znači od BIA, VBA i VOA. Međutim, problem je što je većina tih podataka previše "sirova", odnosno dostavlja se bez potrebne analitičke obrade koja je neophodna kako bi predsednik jedne zemlje imao kompletnu sliku o nekom događaju.


Koji su to podaci koje bi predsednik države trebalo da dobija?
- Bez sumnje, to bi morale biti informacije od državnog i nacionalnog značaja, uz kompletne analize i procene postojećih i potencijalnih bezbednosnih izazova.


Konkretno, šta bi Nikolić trebalo da čita?
- Pre svega mora da dobija dnevne izveštaje o situaciji na prostoru Kosova i Metohije. Drugo, to bi morali biti analitički izveštaji o bezbednosnoj situaciji u Raškoj u svetlu sve otvorenijih zahteva za autonomiju, a zatim i o situaciji u Vojvodini.
 

Izveštaji o svim izazovima

Predsednik Republike mora da dobija informacije ne samo o bezbednosnoj situaciji u zemljama u okruženju ili bivšim jugoslovenskim republikama, već i o globalnim bezbednosnim izazovima. Ti izveštaji moraju biti koncizni i analitički obrađeni sa procenom mogućnosti "prelivanja" na teritoriju Srbije, smatra Stojanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.07.2012. 12:17
Politicari ne tebaju da se mesaju u ... -- Policija - policiji - skolovanim kadrovima za taj posao -- Vojska - vojnim skolovanim kadrovima --Bezbednosne sluzbe - PROVERENIM kadrovima skolovanim samo za tu delatnost . Kumovske veze... stricevi- razni "rodjaci" po partijskoj liniji ,nazovi politicari / strucnjaci NEMAJU STA DA TRAZE u tim profesionalnim sluzbama !!
Sreda 04.07.2012. 14:08
Jos jedan od dokaza o upesnom unistavnju drzave od strane izdajnicke vlasti. Srbija vrvi od neprijatelja, svi joj rade o glavi a "nasi" obavestajci prikupljene podatke za neprijatelje, koja jedinica je na vojnoj vezbi, daju predsedniku. Kako god, nisu sposobni ni za spijunazu ni za kontra spijunazu.
Petak 06.07.2012. 18:43
Generale, Srbija te zove! Generale, Srbija te ceka! Da ne bude za izdajnike vise Meka. Skauti iz Lenglija, Sunatovac i Ceda, reformisali su sve bezbednosne sluzbe u Srbiji, prvi je ostavio vojsku bez patriotizma a drugi je od BIA-e napravio STR BIA (samostalnu trgovinsku radnju inspektora diletanata koji cuvaju svoje licne interese a ne drzavne). Srbija trazi i od Vas i od Tome da reformu ovih sluzbi zapocnete naredbom da vam svi pripadnici donesu uverenje sa sistematskog pregleda na VMA, narocito izvestaje neuropsihijatra i oftalmologa, da se razjasni da li su ludi ili slepi, pa ne vide ovoliku izdaju Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online