Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 29.09.2011.
06:55
J. L. Petković - Vesti A

20 godina od smrti Jugoslavije (5): Radni dan za kilo mesa

Prošlo je 16 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma a najveći problem Bosne i Hercegovine, isparčane na dva entiteta - Republiku Srpsku i Federaciju BiH sa deset kantona i Brčko distrikt, jeste što su njene stanovnike nacionalne i verske podele doslovno požderale.

Tuča za krompir u Sarajevu

Vlasti u BiH se ne snalaze u sprovođenju evropskih reformi, a međunarodna zajednica, odnosno Kancelarija visokog predstavnika, i dalje vodi glavnu reč.

Funkciju visokog predstavnika trenutno obavlja austrijski diplomata Valentin Incko.

I danas može da smenjuje legalno izabrane predstavnika vlasti i nameće zakone, ali uprkos pokušajima "spoljne hirurgije", jasno je da ovu državu čeka neizvesna budućnost.


BiH se godinama unazad kotira kao država sa nižim životnim standardom među državama bivše Jugoslavije. Kako je živeti sa prosečnom platom od oko 419 evra, najbolje znaju Bošnjaci, Hrvati, Srbi ili kao god da se deklarišu. jedan tekstilni radnik u Bosni mora da radi ceo dan za kilogram mesa.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić nedavno je upozorio da je najveći problem u BiH nezaposlenost koja je sa 27,1 odsto najveća u regionu, i podvukao da je veliki problem i 46 odsto bruto nacionalnog dohotka koji se potroši na administraciju.

 

Besmisleni parlament

 

Analitičar Centra civilnih inicijativa Lejla Deronja Suljić navela je da je u prošlom sazivu parlament BiH bio najneefikasnija institucija u zemlji, a novi parlament u prvih sedam meseci ove godine nije uspeo ni da usvoji program rada!? Od 1. januara do 31. maja na ime plata i naknada za delegate aktuelnog i prethodnog saziva Doma naroda isplaćeno je 856.719 KM, a za poslanike Predstavničkog doma 2.346.585 KM.

Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu podvlači da je temeljni problem BiH to što su "ideologije koje su vodile rat samo promenile subjekte", te da sve tri strane u sprovođenju "etno politike računaju na ono što su zacrtale kao ratne ciljeve".


- Drugi problem je apsolutna podeljenost tri etnička društva sa tri zaraćena kulturna sadržaja, tri razdvojene ekonomije, a svaka strana sebe vidi kao žrtvu, a nikako i kao krivca. Treći ključni problem BiH je zona uticaja dve regionalne sile - Hrvatske i Srbije
- tvrdi Kazaz.


On podseća i da kriza u BiH traje gotovo 20 godina, što je bezmalo trećina prosečnog ljudskog života, ali su građani lutke verskih i političkih vođa, pa se najmanje bore za vlastitu egzistenciju. Prošle godine je samo u RS ugašeno 3.340 preduzeća i blokirano 13.000 računa.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, bez posla je u Bosni i Hercegovini samo za protekle dve i po godine ostala 229.151 osoba. Dnevno otkaz dobije 251 radnik. Najviše je pogođena Federacija BiH, gde je bez posla ove godine ostalo skoro 24.000 ljudi, u Republici Srpskoj 20.630 osoba, a u Brčko distriktu 819 osoba.

POVEZANE VESTI

Petak 30.09.2011. 00:36
STA JE MUJE ?Zato ste se borili, svako dobije ono za sta se izbori 23% teritorije nezaposlenost, glad bedu i jos po nesto, nego trcite opet kod ustasa j36@/i vas oni!
Četvrtak 29.09.2011. 09:30
DUBIOZA KOLEKTIV KOKUZ Zašto u ovoj vukojebini sam ja odrast'o Gdje ne sm'ješ reći da si drugačiji glasno I zašto ovdje oduvijek je bio zastoj Ja ne razumjem to Nemam para daj posudi Il' mi žirant makar budi Steglo brate sa svih strana Trebam pomoć od jarana Banka neće kredit dati Pustit će me da se patim Ja sam kokuz bekrija Marka mi ko tepsija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online