Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Petak 03.06.2011.
05:17
Vestionline, Beta, Srna A

Mladić se 4. jula izjašnjava o krivici

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić odložio je izjašnjavanje o krivici pred Haškim tribunalom, nazivajući navode optužnice "gnusnim". Predsedavajući sudija Alfons Ori zakazao je novo izjašnjavanje o krivici za 4. jul.

Dok mu je sudija Ori čitao sažetak otpužnice o genocidu u Srebrenici i istrebljenju nesrba širom BiH, Mladić je tri puta odrečno klimnuo glavom.

"Gospodine Ori, ja bih želeo da dobijem više vremena za ove gnusne optužbe na mene, da dobro pročitam i razmislim sa mojim advokatima. Meni treba i više za te monstruozne reči koje nikad nisam čuo, niti mogu to da shvatim", rekao je Mladić.

On je mirno saslušao navode optužnice, iako je prethodno rekao da ne želi da čuje "ni slovo od optužnice".

Mladić se danas prvi put pojavio pred sudskim većem Haškog tribunala. Nekadašnji

“Nisam slepac“

 

Mladić je od Tribunala zatražio da ga poštuju kao čoveka i kao generala, a ne da ga "vodaju kao slepca" ipod ruke. "Želim da živim i da dožim slobodu. Ja sam i ovakav kakav sam branio svoju zemlju i svoj naroda, a ne Ratka Mladića", rekao je on.

 

Mladić je rekao da on nije ubijao muslimane kao muslimane, niti Hrvate kao Hrvate, niti danas ubija u Libiji i Africi, nego je branio svoju zemlju i svoj narod.

komandant Vojske RS pojavio se u sudnici nešto posle 10.00 u sivom odelu i kravati s kačketom na glavi, mršaviji nego na poslednjim dostupnim snimcima od pre više od 10 godina. Pre nego što je seo, salutirao je.


Na poziv sudije Alfonsa Orija iz Holandije Mladić je potvrdio svoj identitet rekavši "Ja sam general Ratko Mladić".


Na pitanje da li je u stanju da prati postupak na jeziku koji razume e Mladić je, govoreći otežano, odgovorio: "Razumem maternji jezik srpski, razumem makedonski jezik, ostale ne razumem".


Sudija je pročitao da je Mladić rođen 12. marta 1942. godine, ali ga je on ispravio i rekao da je rođen 1943. godine.

 

Kada je posle čitanja prava optuženog pred sudskim većem koje čine Alfons Ori (Holandija), Kristof Flige (Nemačka) i Bakone Moloto (Južna Afrika) upitan da li je razumeo svoja prava, Mladić je rekao da je teško bolestan i da mu treba vremena da shvati šta ga pitaju.

Na pitanje da li je dobio optužnicu, Mladić je rekao da su mu uručene tri fascikle, ali da ih on nije pročitao niti je išta potpisao.

Na pitanje da li želi da čuje optužnicu, optuženi je odgovorio negativno, pa je sudija Ori pročitao rezime optužnice od 11 tačaka. Tačke optužnice uključuju i dve za genocid.
 

Budući da Mladić još nije imenovao branioca, a Tribunal mu je juče, isključivo za prvo pojavljivanje, kao zastupnika po službenoj dužnosti postavio beogradskog advokata Aleksandra Aleksića.

Mladić sinoć bio u bolnici

Predstavnica Haskog tribunala Nerma Jelačić izjavila je sinoć da je Mladić u bolnici zatvora u Sheveningenu u okviru redovne procedure po prijemu u sudski pritvor, koja podrazumeva i detaljne lekarske preglede.

"Deo procedure prijema su i lekarski pregledi. Ti pregledi se delom obavljaju u pritvoru Tribunala, a delom u medicinskoj jedinici zatvorskog kompleksa u Sheveningenu", rekla je za Betu Jelačićeva.

Za svoje optužene, Tribunal iznajmljuje deo holandskog zatvorskog kompleksa, ali su za medicinsku negu pritvorenika zadužene i holandske vlasti.

Prethodno je Mladićev advokat Aleksandar Aleksić, izjavio da je on u zatvorskoj bolnici.

POVEZANE VESTI

Petak 03.06.2011. 12:01
Jos uvjek je ovo nas stari General Ratko Mladic! Onaj ostri vojnicki glas i pogled mu niko nikada nece moci srusiti.
Petak 03.06.2011. 13:51
Ovo jeste strasno! Bas je tuzno da tuznije ne moze biti. Ali, proci ce i to...Samo se nadam jednoj stvari - DA GENERAL NECE DOZIVETI IZRICANJE PRESUDE!!! Samo to ne! Da ovi dzelati ne dozive to zadovoljstvo. Grozno mi je sto moram to tako da kazem, volela bih da General zivi 100 godina, ali...:(
Petak 03.06.2011. 08:52
Ne znam hoce li mediji u Srbiji pustiti uzivo snimak njegovog pojavljivanja. Norveska NRK vec je uzivo u Hagu.Evo linka na kojem se moze pratiti http://www.nrk.no/video/mladic_moter_for_retten_i_haag/7128A14138383565/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online