Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.08.2013.
00:46
Beta A

Veštak: Mladić bio predan ideji stvaranja srpske države

Veštak optužbe za istoriju Robert Donija izjavio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da je Mladić tokom rata u BiH predano ostvarivao cilj koji mu je postavilo političko rukovodstvo bosanskih Srba - stvaranje srpske države razdvajanjem od Muslimana i Hrvata.

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
 

Američki istoričar Donija taj nalaz zasnovao je na analizi zapisnika sa sednica Skupštine Republike Srpske i drugih dokumenata vlasti bosanskih Srba. Donija je izjavio da je general Mladić, kao komandant Vojske Republike Srpske, vojnim operacijama radio na ostvarivanju šest strateških ciljeva koje je u maju 1992. usvojila Skupština RS, od kojih je prvi i sveobuhvatni bio "demarkacija države razdvajanjem od
druga dva naroda".

Odbrana osporavala Donijinu stručnost

Na početku unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Branko Lukić
osporavao je Donijinu stručnost, ukazujući da je veći deo radnog
veka proveo u finansijskoj službi. Svedok je potvrdio da je kao profesor istorije platu primao samo "šest-sedam godina".

U vezi sa Donijinim izveštajem o "pozadini, politici i strategiji
opsade Sarajeva", advokat Lukić pitao je svedoka zna li da je u gradu, tokom rata, bilo ubijeno "5.500 Srba samo zato što su Srbi".

Potvrđujući da je takvih ubistava Srba bilo, Donija je, međutim,
brojku koju je naveo branilac nazvao "nedokazanom i verovatno preteranom", uz podsećanje da je ukupan broj žrtava u Sarajevu bio
10.000.

General Mladić, po svedočenju veštaka, postupao je po nalogu političkog rukovodstva, iako je na istom skupštinskom zasedanju, izrazio zabrinutost da usvojeni ciljevi ne mogu biti ostvareni vojnim putem i čak oštro upozorio: "Ljudi, to bi bio genocid".

Kao ostale strateške ratne ciljeve, Skupština RS je, 12. maja 1992, Mladićevoj vojsci postavila "uklanjanje Drine kao granice između srpskih zemalja"; proboj koridora kojim bi zapadna Bosna bila povezana sa istočnom i, dalje, Srbijom; podelu Sarajeva; izlazak RS na more i upostavljanje granica na Neretvi i Uni. Ti ciljevi ozvaničeni su objavljivanjem u službenom listu RS u novembru 1992, precizirao je Donija.

Uprkos sukobima sa političkim rukovodstvom, pre svega sa predsednikom RS Radovanom Karadžićem, general Mladić tokom rata je postajao sve posvećeniji ostvarivanju tih ciljeva, kazao je Donija, ilustrujući to Mladićevim rečima da je njegova briga da "neprijatelj potpuno nestane", izrečenim za skupštinskom govornicom u januaru 1994.

Optužnica generala Mladića (70) tereti za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN.

Unakrsno ispitivanje Donije, Mladićev advokat nastaviće danas.

POVEZANE VESTI

Petak 23.08.2013. 07:12
SVE NAJ BOLJE GENERALE I HVALA TI.
Petak 23.08.2013. 18:39
Trebalo bi veštaka pitati da li smatra Džordža Vašintona teroristom zato što je bio predan stvaranju Sjedinjenih Američkih Država?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online