Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 09.07.2014.
17:10
Beta A

Svedok: Srbi genetski jači, bolji i lepši od Muslimana

Svedok odbrane Luka Dragičević izjavio je na haškom procesu Ratku Mladiću, da su Srbi "genetski jači, bolji, lepši i pametniji" od bosanskih Muslimana, tvrdeći da to nije rasizam.

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
 

Pukovnik Dragičević je, tokom rata u BiH, bio pomoćnik komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS za moralna, verska i politička pitanja. Tadašnji komandant VRS, general Mladić (71) optužen je za genocid nad Muslimanima i Hrvatima.

Unakrsno ispitujući svedoka, tužilac Adam Veber citirao je u sudnici iz dokumenta, koji je Dragičević tokom rata uputio podređenim jedinicama, da su Muslimani, odnosno "poturice genetski...inferiorni".

Dragičević je prokomentarisao da je to "po suštini sve tako...iz iskustva životnog", dodajući da se "bavio biologijom...fitogenezom, etnogenezom" i da stoji iza te tvrdnje. Na tvrdnju zastupnika optužbe: "To je rasizam, a vi ste rasista",
svedok je uzvratio: "Naravno da nije".

Tužilac Veber je, potom, iz istog Dragičevićevog dokumenta, naveo i rečenicu: "Mi (Srbi) smo genetski jači, bolji, lepši i pametniji" od "poturica". "To je moje životno iskustvo i iza toga stojim", potvrdio je svedok.


Isti komentar dao je i nakon što ga je tužilac Veber pitao veruje li zaista da su "Srbi genetski lepši", uz opasku da je "tu bilo i propagande smišljene na podizanje morala vojnika". U istoj "instrukciji" potčinjenim oficirima za moral, Dragičević
je, kako je citirao tužilac, napisao i da će "dobro odmereni udarac po nosu primorati ‘poturice’ da ponovo promene veru".

"Da, kažem da su vrlo često menjali veru i naciju… i da vrlo lako mogu izmisliti neku novu veru i naciju...Znao sam kako treba voditi borbu protiv njih da bi bila uspešna", kazao je na to svedok.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.07.2014. 18:08
Srpski geni (R1A1) su stari 12000g., naspram drugih koji su stari od 4-7 hiljada fodina, dokazaov americki naucnik sa Harvarda koji je ujedno i Predsednik Medjunarodnog genealoskog biroa. On je svojim naucnim radom dokazao da su Srbi pranarod danasnjim Slovenima kao i mnogim drugom narodima ciji je gen star 12000 godina.
Sreda 09.07.2014. 18:23
Svaka cast pukovnice! Istina ziva...gde ce akrepi anadolski biti lepsi od dinaraca!
Sreda 09.07.2014. 19:11
i kuratiji smo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online