Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.10.2018.
18:39
Vestionline A

Izložba u Diseldorfu - 50 godina od odlaska naših ljudi na rad u Nemačku

U Diseldorfu je večeras otvorena izložba povodom 50 godina od potpisivanja Sporazuma o zapošljavanju građana tadašnje Jugoslavije u Saveznoj Republici Nemačkoj, kojoj su prisustvovali predstavnici političkog života nemačke pokrajine Severna Rajna - Vestfalija i Srbije, diplomatskog kora, članovi srpske dijaspore i drugi gosti.

commons.wikimedia.org/Kai Pilger
Diseldorf

Izložbu su otvorili gradonačelnik Diseldorfa Fridrih Koncen i državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova zadužen za dijasporu Ivica Tončev, koji je podsetio da Srbija održava izuzetno dobru saradnju i s nemačkim saveznim pokrajinama na svim nivoima i da Srbija pridaje veliki značaj ovom vidu saradnje.

Kada je reč o izložbi, Tončev je ocenio da je potpisivanje sporazuma o zapošljavanju pre pola veka bio početak jednog zajedničkog, uspešnog suživota.

- Izložba fotografija koja nosi u sebi istorijsku vrednost, ističe značaj koji su gostujućii radnici sa naših prostora imali za napredak i jačanje sveukupnih odnosa i postali neraskidiva spona saradnje Srbije i Nemačke - rekao je Tončev.

On je podsetio da je Nemačka postala država u kojoj su mnogi Srbi i drugi narodi tadašnje Jugoslavije našli zaposlenje i tako osigurali sopstvenu agzistenciju i egzistenciju svoje rodbine u matici.

- Nemačka je postala mesto zajedničkog života, mesto u kome se sada rađa četvrta generacija naših sunarodnika. Značajno je istaći da je prisustvo srpskih gostujućih radnika u Nemačkoj, odnosno, Severnoj Rajni - Vestfaliji, proširilo znanje nemačkih građana o našem narodu i našoj zemlji, što ih je navelo da sve više posećuju Srbiju i upoznaju naš narod - rekao je Tončev. 

On je ukazao na to da podaci nemačkih institucija potvrđuju da su građani poreklom iz Srbije uspešno integrisani u nemačko društvo.

- U tom smislu poseban značaj pridajemo tome šta sve prethodne generacije, ili i poslednja generacija ovde rođenih građana našeg porekla, koji nose i dalje imena svojih pradedova, govore nemački jezik bez akcenta, pohađaju nemačke škole, ali ne zaboravljaju svoje korene, svoje poreklo, poznaju i uče i srpski jezik i kulturu i raduju se pobedama i nemačkih i srpskih fudbalskih reprezentacija - rekao je Tončev.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online