Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.11.2017.
19:05
Z. Vicelarević - Vesti A

Srbi u Nemačkoj: Ime menjali, ljubav opstala

Srpski kulturni centar iz Ofenbaha svečano je proteklog vikenda, u prepunoj hali "Vili Brant" u Milhajmu, kod Frankfurta, proslavio 40 godina postojanja, a čast da otvori svečanost povodom ovog jubileja pripala je aktuelnoj predsednici Slavki Branki Šurkić.

Z. Vicelarević
Viđeni gosti na proslavi

- Od nastanka pa do danas naš klub je više puta promenio ime, ali je ostala ljubav prema našoj tradiciji i našem jeziku. Zahvaljujem svima koji su od početka pa do sada doprineli da klub može da proslavi ovaj jubilej - rekla je Šurkićeva.

Goste i domaćine pozdravio je i rođendan SKC čestitao Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, a svečanost je blagosiljao otac Simon Turkić, starešina Crkvene pravoslavne opštine Frankfurt. Čestitke predsednici i članovima SKC stigle su i od Miodraga Stojkovića, predsednika Centralnog saveta Srba Hesena.

Z. Vicelarević
Posle himne, rođendanska pesma: Slavljenička torta na bini

Svečani program, koji su majstorski vodili Saša Jovanović i Saša Ugričić, počeo je himnom Srbije koju su otpevali najmlađi članovi folklorne sekcije SKC, a potom je, uz rođendansku pesmu stigla i torta. Program je nastavljen koncertom u kome su učestvovali folklorni ansambli SD Dunav iz Hohajma na Majni, KHD Kolo Frankfurt, KUD Izvor - Srbija iz Noj Izenburga i sve starosne grupe folklornog ansambla SKC. Nastupila je i specijalno za ovo veče sastavljena folklorna grupa od nekadašnjih igrača SKC. Proslava je potom nastavljena koncertom OK benda.

Ugledni gosti

Svečanosti su prisustvovali i Milkica Romić, poslanik SPD u parlamentu grada Frankfurta, Milorad Milenković, zastupnik u Savetu stranaca u Frankfurtu, Dušan Vidaković, predsednik kompanije Nidda Verlag, izdavača "Vesti" kao i nekadašnji predsednici SKC.

Z. Vicelarević
I najmlađi vole "Vesti"

- Ovde ja danas super, pun pogodak je bio što sam mogla i kolo da zaigram. Zadovoljni smo, atmosfera je super, pevala sam i igrala celo veče - kaže Keva Vidaković, koja je na proslavu došla sa Sandrom Damjanović, Majom Pešić, Ksenijom Damjanović i Anđelom Pešić iz Frankfurta.

- Nismo članovi SKC-a, ali smo se veselili kao da jesmo. Muzika je bila fantastična, ceo folklor je bio neverovatno dobar. Oduševljena sam kako igraju odrasli, a oni mali na početku su baš bili dobri. Naše društvo bilo je takođe zadovoljno, ne može bolje biti. Drago nam je što je došlo ovoliko sveta na proslavu - kaže za "Vesti" Vida Anđelić u ime celokupnog društva sa kojim je došla na proslavu, a među njima su bili Gordana Krstić, Slađana Kričković, Monika Velinova, Sibin Zlatanovski, Predrag Krstić, Damir Kričković i Toni Zlatanovski.

Zadovoljni i muzičari

- Lepo je doći u dijasporu i videti da neke stvari postoje već 40 godina. I još kad pogledaš ovu decu od 5-6 godina obučenu u našu narodnu nošnju to je mnogo lepo. Nadam se da smo bar delić doprineli da se nastavi ta tradicija. Veoma sam zadovoljan jer smo mogli ovoj publici da pružimo ceo spektar muzike koju oni vole - kaže Goran, frontmen OK benda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online