Ponedeljak 08.10.2018.
18:39
Vestionline

Izložba u Diseldorfu - 50 godina od odlaska naših ljudi na rad u Nemačku

commons.wikimedia.org/Kai Pilger
Diseldorf

Izložbu su otvorili gradonačelnik Diseldorfa Fridrih Koncen i državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova zadužen za dijasporu Ivica Tončev, koji je podsetio da Srbija održava izuzetno dobru saradnju i s nemačkim saveznim pokrajinama na svim nivoima i da Srbija pridaje veliki značaj ovom vidu saradnje.

Kada je reč o izložbi, Tončev je ocenio da je potpisivanje sporazuma o zapošljavanju pre pola veka bio početak jednog zajedničkog, uspešnog suživota.

- Izložba fotografija koja nosi u sebi istorijsku vrednost, ističe značaj koji su gostujućii radnici sa naših prostora imali za napredak i jačanje sveukupnih odnosa i postali neraskidiva spona saradnje Srbije i Nemačke - rekao je Tončev.

On je podsetio da je Nemačka postala država u kojoj su mnogi Srbi i drugi narodi tadašnje Jugoslavije našli zaposlenje i tako osigurali sopstvenu agzistenciju i egzistenciju svoje rodbine u matici.

- Nemačka je postala mesto zajedničkog života, mesto u kome se sada rađa četvrta generacija naših sunarodnika. Značajno je istaći da je prisustvo srpskih gostujućih radnika u Nemačkoj, odnosno, Severnoj Rajni - Vestfaliji, proširilo znanje nemačkih građana o našem narodu i našoj zemlji, što ih je navelo da sve više posećuju Srbiju i upoznaju naš narod - rekao je Tončev. 

On je ukazao na to da podaci nemačkih institucija potvrđuju da su građani poreklom iz Srbije uspešno integrisani u nemačko društvo.

- U tom smislu poseban značaj pridajemo tome šta sve prethodne generacije, ili i poslednja generacija ovde rođenih građana našeg porekla, koji nose i dalje imena svojih pradedova, govore nemački jezik bez akcenta, pohađaju nemačke škole, ali ne zaboravljaju svoje korene, svoje poreklo, poznaju i uče i srpski jezik i kulturu i raduju se pobedama i nemačkih i srpskih fudbalskih reprezentacija - rekao je Tončev.

2024 © - Vesti online