Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.01.2018.
00:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Kraj dinastije Kastro

Kubanski državni savet saopštio je da će 11. marta biti organizovani opšti izbori na kojima će biti izabrani predstavnici vlasti od lokalnih do državnog parlamenta, što je proces koji će se završiti 19. aprila izborom novog predsednika države koji će zameniti Raula Kastra.

EPA/Marcelino Vasquez
Odabrao naslednika: Raul Kastro sa Kanel-Dijasom (desno)

Ti izbori, koji se tradicionalno održavaju u februaru svakih pet godina, odloženi su ovog puta za mart, zbog uragana Irma u septembru, koji je na Kubi pričinio znatnu materijalnu štetu i u kome je stradalo najmanje 10 osoba. Na Kubi je 5. septembra imenovanjem kandidata za lokalne predstavnike počela politička tranzicija, koja će se završiti izborom naslednika predsednika Kastra.

Penzija u Santjagu

Prema nekim glasinama, Kastro je već odlučio da se skloni u Santjago de Kubu, grad u kojem je i položen pepeo njegovog brata Fidela. Raulov ostanak u Havani bi podrio autoritet Kanela, smatraju poznavaoci.

Mnogi očekuju se da će novi predsednik Kube biti prvi potpredsednik Migel Dijas-Kanel, ali se predviđa da će Kastro i dalje imati uticaj u donošenju odluka. Odlazak Kastra će označiti kraj vladavine od 60 godina braće Raula i Fidela Kastra.

Još pre pet godina je Raul Kastro uvijeno obnarodovao da će ga naslediti Migel Dijas-Kanel, partijska zvezda iz provincije Olguin, odakle su rodom braća Kastro i trenutno potpredsednik Kube.

Reč je o političaru koji se u doba kubanske revolucije nije ni rodio. Sa 57 godina Kanel ne zna za drugu Kubu osim Kastrove, baš kao i velika većina stanovnika karipskog ostrva. Ali, iako u javnosti zastupa tvrdu liniju, odnosno liniju kontinuiteta s politikom braće Kastro, o Kanelu se ne zna puno toga zapravo. Osim da voli rokenrol, a već ovaj podatak je zanimljiv jer je ta vrsta muzike donedavno bila zabranjena na Kubi, kao izraz američke moralne posrnulosti.

Gde li je to Kanel naučio da voli tu muziku? Kanel nije imao meteorski rast u partiji. Radio je punih 30 godina tiho i uporno, da bi dogurao tek do ministra za visoko obrazovanje, pre nego što su ga Kastrovi primetili. Kažu da je brutalan, javno krut, a privatno zabavan političar.

Da li je on političar kontinuiteta, ili će okrenuti stranicu istorije - ostaje da se vidi. Prema kubanskim zakonima, njega bi trebalo da izabere parlament, koji je samo improvizacija neke demokratije. U suštini je to izbor Raula Kastra koji će ostati na čelu partije, a prepustiti Kanelu državu. Ali, ipak, Kastro te konce ne može ni iz senke da povlači, pod uslovom da to uopšte želi.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online