Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.03.2016.
08:15
Lj. Ivanović - Vesti A

Obama i Kastro ispisuju istoriju

Američki predsednik Barak Obama u nedelju uveče sleteo je na aerodrom "Hoze Marti" u Havani kao prvi predsednik Sjedinjenih Država koji je stigao na Kubu još od 1928. godine. Podsetimo, prethodni predsednik SAD koji je kročio na Kubu bio je Kalvin Kulidž daleke 1928. godine.

Tura po pljusku: Obama s porodicom peške razgledao Havanu

"Šta ima, Kubo?", napisao je na društvenoj mreži Tviter Barak Obama nekoliko sekundi nakon sletanja.

"Stigao sam, nestrpljivo čekam susret s Kubancima."

Više zvaničnika, među kojima kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodriges, dočekalo je američkog predsednika na aerodromu i odmah su ga odveli u raskošnu rezidenciju na odmor. Komentator kubanske televizije koji je direktno prenosio svečani doček je rekao da se radi o "istorijskoj prilici".

Svrha tog putovanja Obame, koji će za tačno deset meseci izaći iz Bele kuće, jeste da naglasi nepovratnost zbližavanja s Havanom, najavljenog 17. decembra 2014. na opšte iznenađenje. Delegacija američkog predsednika je impresivna i broji više od 1.200 članova. Kako bi ukazao Kubancima najvišu moguću čast, Obama je na put pošao sa suprugom Mišel, njihove dve ćerke Sašom i Malijom i taštom.

Uoči Obaminog dolaska u Havanu, kubanska policija uhapsila je pedesetak osoba koje su protestovale protiv komunističke vlade na Kubi. Demonstracije ispred jedne crkve gde se okupljaju svake nedelje, organizovala grupa Dame u belom, koju čine udovice bivših političkih zatvorenika na Kubi.

Raskošna vila

Obama je s porodicom odseo u nekoj vrsti kopije Bele kuće koju su Amerikanci izgradili na Kubi kao letnjikovac i rezidenciju. Zdanje je ogromno i podseća na vašingtonsku Belu kuću. Poslednji državnik koji je tamo odsedao bio je Ričard Nikson kao potpredsednik SAD 1955. godine. U periodu hladnih odnosa rezidenciju su koristile albanske i švajcarske diplomate.

U Havani je uoči posete raspoređeno jako obezbeđenje policije pod punom opremom, fasade na zgradama su obnovljene, a putari su asfaltirali ulice duž kojih su postavljene američke zastave i poruke dobrodošlice, uz mnogobrojne postere na kojima se Obama nalazi pored kubanskog predsednika Raula Kastra, prenosi Rojters.

Otkad su se zbližile, dve strane su obnovile diplomatske veze, potpisale trgovinske sporazume o telekomunikacijama i avionskim linijama i proširile saradnju u oblasti sprovođenja zakona i zaštite prirodne sredine.

Ublažene sankcije

Američki predsednik Barak Obama je, ranije ove godine, ublažio trgovinske restrikcije Kubi, što je dovelo do ogromnog priliva američkih građana na to karipsko ostrvo. Naime, od januara do novembra prošle godine, njihov broj je skočio za 71 odsto, i iznosi 138.120 ljudi.

Ostaju, međutim, značajna razilaženja između njih, pre svega 54-godišnji ekonomski embargo nad Kubom, čije je ukidanje Obama tražio od Kongresa, ali su njegove napore blokirali republikanci. Kuba se žali i na "kontinuiranu okupaciju" pomorske baze u zalivu Gvantanamo, za šta je Obama rekao da neće biti tema razgovora, a uz to je tu i američka podrška disidentima i antikomunističkim radio i TV programima.

Šetnja po kiši

Iako je u Havani lilo kao iz kabla, Obama je odlučio da se ipak prošeta ulicama stare Havane u pratnji supruge i ćerke. Potom je posetio Nacionalni muzej u Havani i napravio prijem za osoblje ambasade SAD u Havani.

Predsednik Kube Raul Kastro rekao je da odnosi njegove zemlje sa SAD ulaze u novu eru ponovnim uspostavljanjem diplomatskih veza, ali da oni ne mogu biti u potpunosti normalizovani sve dok su na snazi sankcije uvedene Kubi.

Stižu i Rolingstonsi

Legendarni rok bend Rolingstonsi trebalo je da održe koncert u Havani upravo na dan kada je na ostrvo stigao američki predsednik, ali su ipak promenili termin na 25. mart. Latinoamerička turneja Stonsa poklopila se s Obaminim dolaskom. Britanska rok grupa prvi je veliki međunarodni rok bend koji će svirati na Kubi. Bitlsi i Elvis Presli nekada su bili zabranjeni jer ih je komunistička vlada smatrala "ideološkim zastranjenjem". Koncert Stonsa u Sijudad Deportivi u Havani će biti besplatan.

- Prelazimo na novi stupanj, dug i složen, na putu ka normalizaciji odnosa, koji će zahtevati pronalaženje rešenja problema, nakupljenih za više od pet decenija, koji su narušili odnose među našim zemljama i narodima. Kao što smo već rekli, treba pronaći novu vrstu veze između dve države, drugačiju od cele naše zajedničke istorije - rekao je Kastro.

Obama je u govoru pred službenicima ambasade istakao da se "završava poglavlje hladnog rata".

- Ovo je istorijska poseta i istorijska prilika za naše dve zemlje koje moraju da žive i sarađuju u miru - rekao je Obama.

Poleteli i avioni

Na prvu godišnjicu odluke o normalizaciji odnosa SAD i Kube u decembru 2015. dogovoreno je obnavljanje redovnih komercijalnih letova između dve zemlje. Redovni komercijalni letovi između SAD i Kube su decenijama bili ukinuti zbog animoziteta između nekadašnjih neprijatelja iz hladnog rata.

Ne očekuje se veliki napredak u rešavanju tih pitanja tokom večerašnje svečane večere, a ni kada se Obama i Kastro budu sutra sastali, navodi britanska agencija.

Radoznali veseli Kubanci

Ogroman broj građana pokušao je da se približi koliko god je bilo moguće američkom predsedniku. Hiljade ljudi je s osmehom gledalo na konvoj limuzina, dok su oni najuporniji kisnuli u centru Havane samo kako bi uspeli da mobilnim telefonima uslikaju Obamu u šetnji njihovim ulicama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online