Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 19.12.2014.
23:03
Beta A

Obama poručio: Kuba i dalje zemlja koja ugnjetava svoj narod

Američki predsednik Barak Obama izjavio je u petak da ne očekuje da će ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa s Kubom odmah doneti promene u toj državi, brzo ukidanje ekonomskog embarga SAD ili mogućnost njegove posete Havani.

Fonet/AP
U odnosima sa Kubom neće biti promena preko noći: Barak Obama
 

"To je i dalje režim koji ugnjetava svoj narod", rekao je Obama na konferenciji za novinare, dva dana pošto je najavio normalizaciju odnosa SAD i Kube posle više od 50 godina.

On je rekao da se nada će posetiti Kubu u nekom trenutku svog života, ali da zasad ne namerava da ide u Havanu ili da ugosti kubanskog predsedika Raula Kastra u Vašingtonu.

Obama je rekao da bi najavljena promena u politici mogla omogućiti SAD veće šanse za uticaj na Kubu, pošto 50 godina izolacije nije donelo plodove.

"Bićemo u poziciji da reagujemo šta god oni uradili kao što radimo s čitavim nizom zemlja širom sveta kada rade stvari koje smatramo pogrešnim", rekao je američki predsednik.

On je rekao da bi trebalo okončati 50 godina stari embargo prema Kubi, ali da ne očekuje da će se to uskoro desiti. Odluku o ukidanju embarga mora doneti Kongres i verovatno će proći neko vrmee pre nego što poslanici počnu da razmatraju to pitanje, dodao je.

Obama je rekao da se ime vođe kubanske revolucije Fidela Kastra samo na kratko pojavilo u telefonskom razgovoru s njegovim bratom Raulom, koji je sada predsednik Kube.

On je rekao da je razgovor počeo 15 minutnim uvodnim obraćanjem a da se posle izvinio zbog dugog uvoda, na šta je Raul Kastro rekao: "Vi ste još mlad čovek i imate šansu da oborite Fidelov rekord. Jednom je govorio sedam sati bez prestanka".

Obama je dodao da je Raul Kastro potom počeo obraćanjem koje je trajalo makar duplo više nego njegovo. "Mogao bih reći da je to porodična osobina", dodao je američki predsednik.

POVEZANE VESTI

Petak 19.12.2014. 23:09
Ako je ovog majmuna ovlastio da "reaguje kad druge zemlje rade ono sto se njemu ne svidja"? Nisam znao da po Kubi policija ubija ljude jer su druge rase. Nisam znao da su na Kubi ljudi izgubili svoje domove I penzije zato sto je neko manipulisao trzistem nekretnina. Ali, sa sigurnoscu, znam da u SAD-u ima vise beskucnika nego na Kubi stanovnika. Na Kubi ne postoji nijedan beskucnik I ni jedna osoba koja nema
Subota 20.12.2014. 12:06
Ovi iz sad_amerike su tako predvidivi sa svojom politikom da to postaje groteskno. Američka demokratija = Cinizam, Licemerje, Neprincipijelnost. PS. Putin očigledno odlično zna s kim ima posla i "igranka" uskoro počinje !
Subota 20.12.2014. 14:15
E sad će te je vi naučiti reda.Poverovaše vam,a ko god s vama počne loše mu se piše.Vi ste u,bice čovečanstva i stalno tražite mesto gde ćete prolivati ljudsku krv.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online