Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.12.2014.
18:56 >> 21:56h
Beta, Srna A

Normalizacija odnosa: Kuba i SAD razmenile zarobljenike

Jedan Amerikanac oslobođen je u sredu iz kubanskog zatvora posle pet godina što bi trebalo da označi početak krupnog poboljšanja bilateralnih odnosa, napetih pola veka. U okviru šireg sporazuma o razmeni zatvorenika, na slobodu na Kubi je izašao Amerikanac Alan Gros, a tri Kubanca su puštena u SAD.

Beta/AP/J. L. B./File
Američki humanitarac pušten nakon pet godina u kubanskom zatvoru: Alan Gros
 

Gros (65), uhapšen 3. decembra 2009. na Kubi, 2011. je osuđen na 15 godina zatvora jer je doneo opremu za satelitski prenos što je na Kubi zabranjeno.

Gros je s kube odmah otputovao avionom američke vlade, rekao je jedan američki zvaničnik agenciji AP.

Ambasada SAD u Havani?

Vašington planira da otvori ambasadu u Havani, rekao je neimenovani američki zvaničnik uoči najavljene izjave američkog predsednika Baraka Obame u vezi sa promenom politike prema Kubi.

"Ovo će biti najznačajnije promene američke politike prema Kubi u poslednjih više od 50 godina", rekao je viši zvaničnik

Njegovo hapšenje i zatvaranje su otežali pokušaj odmrzavanja diplomatskih odnosa dve zemlje, a današnje oslobađanje moglo bi da dovede do bitnog pomaka u američkoj politici prema komunističkoj Kubi koja je pod privrednim embargom SAD više od pola veka.

Troje Kubanaca oslobođenih u SAD, deo je takozvane kubanske petorke osuđene zbog špijunaže. Dvoje je nedavno izdržalo kazne na Floridi i vratilo se na Kubu.

Predsednici SAD i Kube, Barak Obama i Raul Kastro, treba da se obrate javnosti danas u 18.00 časova po srednje-evropskom vremenu.

Vašington je detant s Kubom uslovljavao oslobađanjem Grosa koji je radio po ugovoru za Američku agenciju za međunarodni razvoj USAID, koja je deo Stejt departmenta.

SAD i Kuba od 1961. nemaju zvanične diplomatske odnose, ali imaju kancelarije za vezu koje obavljaju najnužnije poslove.

Američki zvaničnici najavili su da će SAD i Kuba početi pregovore o normalizaciji diplomatskih odnosa kao deo najznačajnije promene američke politike prema toj komunističkoj zemlji posle pola veka.

Američki senator Marko Rubio rekao je da sporazum uključuje i normalizaciju bankarskih i trgovinskih veza SAD s Kubom.

Prevazići "ratobornu politiku"

Američki humanitarni radnik Alan Gros, koga je oslobodila Kuba, poručio je da ta zemlja i SAD moraju da prevaziđu uzajamnu "ratobornu politiku".

Obraćajući se medijima po dolasku u SAD, nakon pet godina u zatvorima na Kubi, Gros je zahvalio američkom predsedniku Baraku Obami za sve što je uradio za njegovo oslobađanje i dodao da ne krivi kubanski narod za svoje teško iskušenje.

"Iskreno se nadam da ćemo promijeniti uzajamnu ratobornu politiku", rekao je Gros.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.12.2014. 19:20
Nema kraja Ruskoj agoniji . Teske nocne more cara Vladice . Staljin se okrece .... ( Vladice , Vladice stao brukas sssr imperiju !?)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online