Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.12.2014.
20:35
Beta, blic.rs, Srna A

Istorijski momenat u saradnji SAD i Kube?

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je u sredu uveče da će SAD promeniti svoj zastareli pristup prema Kubi, i da su se dve zemlje sporazumele da obnove diplomatske odnose, kao i ekonomske i saobraćajne veze.

Fonet/AP
Amerika spremna da promeni svoj pristup prema Kubi: Barak Obama
 

Obama je rekao da se radi o najznačajnijoj promeni u američkoj politici u poslednjih više od pola veka, i da dosadašnja politika nije koristila američkim interesima.

"Izolacija nije urodila plodom. Vreme je za novo poglavlje", rekao je Obama, najavljujući normalizaciju odnosa sa Kubom.

Obama je takođe rekao da SAD imaju nameru da prošire mogućnosti za zajednički rad Amerikanaca i Kubanaca.

U vezi s embargom prema Kubi, Obama je jasno stavio do znanja da ne može mnogo da učini.

- Embargo koji je nametnut decenijama umetnut je u zakonodavstvo. Radujem se priključivanju Kongresa u poštenu i ozbiljnu debatu u vezi sa njegovim ukidanjem - naveo je američki predsednik.

On je kazao da dve zemlje nikada neće moći da izbrišu istoriju, ali da mogu da idu napred.

- Kubanci umeju da kažu "No es facil", nije lako, ali danas SAD žele da budu partner u tome da se običnim Kubancima život učini malo lakšim, slobodnijim, bogatijim. Posebno želim da se zahvalim Njegovoj svetosti papi Franji što se trudi da učini svet onakvim kakav bi trebalo da bude, a ne onakvim kakav jeste - naveo je Obama.

On se zahvalio i njegovom timu iz Stejt departmenta i diplomatskim igračima koji su bili uključeni.

- Todos somos Americanos (Svi smo mi Amerikanci)... danas Amerika bira da odbaci okove prošlosti. Za kubanski narod, za američki narod, za ovu hemisferu i za ceo svet - zaključio je Obama.

SAD i Kuba da nauče da žive sa svojim razlikama: Raul Kastro
 
 

Predsednik Kube Raul Kastro pozdravio je obnovu odnosa sa SAD.

U govoru koji je prenosila državna televizija, Raul Kastro je rekao da i dalje postoje značajne razlike između SAD i Kube, u oblastima kao što su ljudska prava, spoljna politika i pitanja suverenosti.

Međutim, dodao je Raul Kastro, dve zemlje moraju naučiti da žive sa svojim razlikama "na civilizovan način".

Pre no što su se odvojeno obratili javnostima svojih zemalja, Obama i Kastro su razgovarali telefonom više od 45 minuta. To je prvi značajni razgovor na predsedničkom nivou između Kube i SAD još od 1961. godine.

Pre današnje objave, Vašingtom i Havana su godinu dana tajno pregovarali.

“Bela kuća dala sve, a dobila malo“

Američki senator Marko Rubio kritikovao je odluku administracije SAD da normalizuje odnose sa Kubom, ocenivši da je Beela kuća "dobila malo" promenom politike prema Havani.

"Bela kuća je dala sve, ali dobila veoma malo", rekao je novinarima Rubio, republikanac sa Floride.

Rubio, koji je kubanskog porekla, rekao je da će se usprotiviti i naporima Bele kuće da potvrdi ambasadore SAD i Kube i finansira ambasade ove dve zemlje.

Moskva podržava normalizaciju odnosa SAD i Kube

Rusija pozdravlja odluku SAD da normalizuju odnose sa Kubom, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Ovo je korak u dobrom pravcu i Moskva će pažljivo da prati celi proces", rekao je Rjabkov.

On je dodao da je najava zaokreta u odnosima Kuba-SAD naišla na dobar prijem u Rusiji, prenosi Interfaks.

"Smatramo da američko uvođenje sankcija bilo kojoj zemlji nema zakonsku i pravnu osnovu", istakao je Rjabkov.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.12.2014. 21:43
Cil ovog ociglednog medjusobnog dogovornog ustupka je da rusi nedobiju baze a oni im skinu sankcije iskreno ovo je sad vec dokaz da situacija eskalira rapidno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online