Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.03.2016.
08:31
Lj. Ivanović - Vesti A

Obama protiv sankcija Kubi

Američki predsednik Barak Obama otputovao je sa Kube, gde je boravio u istorijskoj trodnevnoj poseti. Obamu, koji sa Kube leti za Argentinu, na aerodromu je ispratio kubanski predsednik Raul Kastro.

Reuters
Obamina poseta Kubi znači da dve zemlje mogu da zakopaju ratne sekire

Poslednjeg dana posete, Obama i Kastro su prisustvovali i egzibicionom meču bejzbol timova reprezentacije Kube i Tampa bej rejz. Američki predsednik je prethodno izjavio da njegova poseta Kubi znači da dve zemlje mogu da "zakopaju" neprijateljstva koja potiču još iz vremena hladnog rata, a založio se i za veće političke i medijske slobode na tom karipskom ostrvu.

- Neki su hteli da mi nametnu da dođem ovde i nešto rušim. A ja sam došao ovde da pokušam da podignem nešto, da apelujem na mlade Kubance da stvore nešto novo. Kubanci su vrlo sposobni ljudi. Imamo primer nečega što su oni izgradili, a to je Majami - rekao je Obama u obraćanju studentima u nacionalnom teatru u Havani, pred oko 1.000 ljudi, a dok je obraćanje s galerije pratio i Raul Kastro.

- Vreme je da Kongres ukine embargo, taj poslednji relikt hladnog rata u Amerikama. Ali, čak i da se embargo ukine sutra, Kubi će biti potrebno vreme da se podigne. Zemlja mora da se otvori demokratiji i slobodi preduzetništva da bi mogla da krene napred - istakao je Obama, dodajući da i u SAD postoje brojni problemi, ali da se oni rešavaju na demokratski način.

Obama i Kastro suočili su u ponedeljak različite stavove o demokratiji i ljudskim pravima, ali su ocenili da su razgovori o tome bili iskreni. Kako to obično biva, u ovakvim posetama se pažnja obraća na svaki detalj protokola. Tako je primećeno da Raul Kastro nije dočekao Obamu na aerodromu prilikom dolaska, ali ga jeste ispratio u pratnji supruge. Takođe, američki predsednik je neposredno pred obraćanje studentima u Havani obavešten da je došlo do terorističkog napada u Briselu, te je predsednik SAD hitno zatražio da mu se obezbedi crna kravata u znak žalosti, iako nije planirao da je nosi.

Fidel ostao u senci

Susret vođe kubanske revolucije Fidela Kastra i Baraka Obame nije planiran protokolom i do njega nije došlo. Zasad se ne zna kako legendarni stariji Kastro gleda na otopljavanje odnosa koje je ispregovarao njegov mlađi brat Raul, ali svi s nestrpljenjem čekaju Fidelovu kolumnu u partijskom listu "Granma" u kojoj će se osvrnuti na istorijski zaokret.

Povrh svega, pomalo u senci je ostao jedan drugi susret na Kubi i to onaj između vlade Kolumbije i pobunjenika FARK. Pregovore o prekidu pobune, svojevrsnog građanskog rata u Kolumbiji su iz senke vodile SAD, ali je za mesto dogovora odabrana upravo Havana, kako bi se Kubancima dalo na značaju u toj posredničkoj misiji. Čak je i američki državni sekretar Džon Keri imao susret s predstavnicima FARK, što je veoma neobično s obzirom da je ta organizacija na listi terorističkih grupa.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online