Četvrtak 24.03.2016.
08:31
Lj. Ivanović - Vesti

Obama protiv sankcija Kubi

Reuters
Obamina poseta Kubi znači da dve zemlje mogu da zakopaju ratne sekire

Poslednjeg dana posete, Obama i Kastro su prisustvovali i egzibicionom meču bejzbol timova reprezentacije Kube i Tampa bej rejz. Američki predsednik je prethodno izjavio da njegova poseta Kubi znači da dve zemlje mogu da "zakopaju" neprijateljstva koja potiču još iz vremena hladnog rata, a založio se i za veće političke i medijske slobode na tom karipskom ostrvu.

- Neki su hteli da mi nametnu da dođem ovde i nešto rušim. A ja sam došao ovde da pokušam da podignem nešto, da apelujem na mlade Kubance da stvore nešto novo. Kubanci su vrlo sposobni ljudi. Imamo primer nečega što su oni izgradili, a to je Majami - rekao je Obama u obraćanju studentima u nacionalnom teatru u Havani, pred oko 1.000 ljudi, a dok je obraćanje s galerije pratio i Raul Kastro.

- Vreme je da Kongres ukine embargo, taj poslednji relikt hladnog rata u Amerikama. Ali, čak i da se embargo ukine sutra, Kubi će biti potrebno vreme da se podigne. Zemlja mora da se otvori demokratiji i slobodi preduzetništva da bi mogla da krene napred - istakao je Obama, dodajući da i u SAD postoje brojni problemi, ali da se oni rešavaju na demokratski način.

Obama i Kastro suočili su u ponedeljak različite stavove o demokratiji i ljudskim pravima, ali su ocenili da su razgovori o tome bili iskreni. Kako to obično biva, u ovakvim posetama se pažnja obraća na svaki detalj protokola. Tako je primećeno da Raul Kastro nije dočekao Obamu na aerodromu prilikom dolaska, ali ga jeste ispratio u pratnji supruge. Takođe, američki predsednik je neposredno pred obraćanje studentima u Havani obavešten da je došlo do terorističkog napada u Briselu, te je predsednik SAD hitno zatražio da mu se obezbedi crna kravata u znak žalosti, iako nije planirao da je nosi.

Fidel ostao u senci

Susret vođe kubanske revolucije Fidela Kastra i Baraka Obame nije planiran protokolom i do njega nije došlo. Zasad se ne zna kako legendarni stariji Kastro gleda na otopljavanje odnosa koje je ispregovarao njegov mlađi brat Raul, ali svi s nestrpljenjem čekaju Fidelovu kolumnu u partijskom listu "Granma" u kojoj će se osvrnuti na istorijski zaokret.

Povrh svega, pomalo u senci je ostao jedan drugi susret na Kubi i to onaj između vlade Kolumbije i pobunjenika FARK. Pregovore o prekidu pobune, svojevrsnog građanskog rata u Kolumbiji su iz senke vodile SAD, ali je za mesto dogovora odabrana upravo Havana, kako bi se Kubancima dalo na značaju u toj posredničkoj misiji. Čak je i američki državni sekretar Džon Keri imao susret s predstavnicima FARK, što je veoma neobično s obzirom da je ta organizacija na listi terorističkih grupa.
 

2024 © - Vesti online