Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.10.2017.
00:55
Vestionline A

Kome je potrebno rasparčavanje EU (3): Nova Kosova u Evropi?

Svaki političar ili intelektualac u Francuskoj koji bi se usudio da kritikuje nemačku spoljnu politiku u poslednjih četvrt veka dobijao bi zbog toga etiketu "ekstremiste".

EPA/WILL OLIVER
Nemački plan za uništenje država je forsiranje manjina i njihovih zahteva

To je slučaj Žan Lika Melanšona, vođe levičarskog pokreta Nepokorena Francuska, pa i socijaliste Žan PjeraŠevenmana, bivšeg ministra odbrane. Sličnu etiketu dobijali su retki intelektualci koji bi objavili istraživačke radove o delovanju Nemačke kroz različite evropske institucije ohrabrujući regionalističke i separatističke pokrete.

Zbivanja sa Katalonijom sada potvrđuju da francuski filolog i germanista Pjer Ilar nije bio "ekstremista" kada je 2002. godine objavio dokumentovanu i tada politički nepodobnu knjigu "Manjine i regionalizmi u federalnoj Evropi regija - istraživanje o nemačkom planu koji će potresti Evropu".

Šengen razvalio granice

Služeći se isključivo dokumentima, čije je kopije priložio u knjizi, pokazao je da još od XIX veka Nemci žele da ujedine sve teritorije gde se govori nemački. Po njemu, nije slučajna njihova težnja da ojačaju svoj uticaj u centralnoj i jugoistočnoj Evropi i da ukinu državne granice, što je postignito kroz Šengenski ugovor.

Pre 15 godina, kada je Francuska počela da jača proces regionalizacije i potpisala evropsku povelju o regionalnim jezicima, Ilar je upozoravao da Nemačka stoji iza tekstova evropskih konvencija o pravima manjina "čija je suština da se etničko jezgro oslobodi svog državnog omotača posle čega može da se krene u nove kombinacije".

"Drugim rečima, u pitanju je plan za uništenje država-nacija preko instrumentalizacije manjina i njihovih zahteva za ostvarenje prava", smatra Ilar. Po njemu "ostvarenje ovog plana proširuje nemački uticaj naročito u centralnoj i istočnoj Evropi odakle su bile proterane nemačke manjine posle drugog svetskog rata".

Otcepljenje Slovenije i Hrvatske

Kao primer navodio je moćno Udruženje pograničnih evropskih regija koje su osnovali su isključivo Nemci u junu 1971. godine. Ono ima posmatrački status u Savetu Evrope i pripremilo je, između ostalog, osnivanje Radne zajednice Alpe-Adrija" 20. novembra 1978. godine u Veneciji. Ova neobična zajednica okuplja lendere, komitate (mađarske regije), kantone i regije među kojima, od samog osnivanja, bivše jugoslovenske republike Sloveniju i Hrvatsku. Alpe-Adrija je učestvovala u pripremanju otcepljenja Slovenije i Hrvatske.

Odakle manjine?

Amerikanci su na Versajskom kongresu 1919. godine pokrenuli inicijativu da se toliko puta progonjenim i obespravljenim Jevrejima iz Centralne Evrope priznaju manjinska prava. Bio je to prvi put da se pitanje prava manjina postavlja na međunarodnoj sceni. "U strahu da taj predlog još više ne ojača antisemitizam, predloženo je da sve manjine dobiju prava. Nemci su odmah iskoristili priliku da podrže ovu inicijativu jer je na stotine hiljada Nemaca bilo rasuto po istočnoj i centralnoj Evropi", objašnjava Ilar.

Dobar deo onoga što je Pjer Ilar predvideo još 2002. godine, danas se potvrđuje. Svedoci smo secesionističkih pokreta pre svega bogatih regija od matičnih država kako u Španiji, tako i u Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji... "Ovo što se sprema liči mi na pripremanje novih Kosova. Povelja o fundamentalnim pravima otvara mogućnost da stanovnici neke francuske regije, ukoliko su dovoljno brojni, traže uvođenje recimo arapskog jezika kao službenog ", upozoravao je još 2002. godine spomenuti Ilar.


SUTRA - Kome je potrebno rasparčavanje EU (4): Regionalni jezici - nemačko oružje?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online