Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.04.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Neizvesnost uoči drugog kruga glasanja u Francuskoj: Dva loša na listiću

Iako je bio predviđen u skoro svim anketama, ulazak u drugi krug centrističkog kandidata Emanuela Makrona i krajnje desne Marin le Pen - predstavlja zemljotres na političkoj sceni u Francuskoj.

Reuters
Ostvarila prvi cilj: Marin le Pen

Dakle, prvi put u završnicu nisu ušli kandidati dve najveće klasične partije levice i desnice, Republikanaca i Socijalističke partije, oko kojih su se u poslednjih 30 godina okupljali birači.

Ključno pitanje je ko će za koga glasati u drugom krugu, a izbor je između dve potpuno suprotne političke retorike.

Kuda vodi Nacionalni front?

Marin le Pen zagovara vraćanje suvereniteta Francuskoj kroz izlazak iz EU, uz manje-više levičarski antikapitalistički program. Ona je pozvala u nedelju uveče birače da glasaju za nju jer je reč "o opstanku Francuske". Le Penova je obećala pre izlaska na birališta referendum o izlasku iz EU, izlazak iz evro-zone i iz NATO, čime je izvela "lifting" jedne u suštini neofaštičke stranke.

Srljanje u krizu

To govori u kojoj meri se mogući predsednički mandat Makrona, najavljuje kao krajnje komplikovan. Bilo da u prvom krugu pobedi Marin le Pen ili Emanuel Makron, jasno je da Francuskoj predstoji politička kriza s obzirom da stranke koje stoje iza ovih kandidata neće moći da dobiju stabilnu većinu u parlamentarnim izborima u junu.

Ukoliko bi pobedila sve govori da nikakav problem ne bi predstavljalo otopljavanje odnosa sa krupnom industrijom i bankama koji opet sa svoje strane nisu ideološki gadljivi. Situacija već viđena i u vreme uspona Hitlerove nacističke stranke u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka.

Reuters
Trijumf novajlije: Emanuel Makron

Zaustavlja desnicu

Na drugoj strani je Emanuel Makron (40), bivši socijalistički ministar ekonomije koji je uoči izbora osnovao svoju političku stranku, izrazito opredeljenu za EU i evro-zonu, zagovarajući promene koje ne dovode u pitanje moć sektora finansija i krupne industrije.

Beli listić

Trećeplasirani kandidat Fransoa Fijon pozvao je svoje pristalice da podrže Makrona, a to je učinio i petoplasirani socijalista Beno Amon. Sa krajnje levice, plasiran na četvrtom mestu, Žan Lik Melanšon nije dao uputstva za glasanje u drugom krugu, što je protumačeno kao poziv za "beli listić".

Makron, bivši kadar Rotšild banke, očekuje da će on postati predsednik jer će većina glasača u drugom krugu glasati protiv dolaska kandidatkinje krajnje desnice na vlast. Francuzima dakle ostaje da se u drugom krugu opredele između neofašista i politički uglađene finansijsko-industrijske oligarhije koja je opustošila zemlju.

Pritom, nijedan kandidat nije dostigao 25 odsto, što su izuzetno slabi rezultati.
Sabiranjem rezultata krajnje levice, malih stranaka i krajnje desnice, dolazimo do toga da je polovina Francuza glasala za preispitivanje ostanka zemlje u EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online