Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.04.2017.
18:01
B. Miličić - Vesti A

"Vesti" u Minhenu: Nemci videli istinu o Jasenovcu

U ponedeljak, 10. aprila, u Dokumentacionom centru nacionalsocijalizma u Minhenu prikazan je dokumentarni film "Zločin nad zločinima" čiji je autor novinar RTRS Mira Lolić- Močević. Uz svedočenja preživelih logoraša i mnogo dokumentarnog materijala, film nosi snažnu poruku da treba oprostiti, ali se nikad ne sme zaboraviti stradanje, pre svega Srba, Jevreja i Roma, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

B. Miličić
Mira Lolić-Močević i dr Dario Vidojković

To je i univerzalna poruka svetu, da se nigde i nikad ne dogodi takvo stradanje ljudi, pogotovo dece koja su najnevinije žrtve svakog rata.

Stravičan zločin

U filmu govore istoričar i akademik Vasilije Krestić, istoričar Jovan Mirković, dugogodišnji direktor spomen-kompleksa Jasenovac, koji je 1992. godine proteran iz Hrvatske.
Govoreći o stravičnom zločinu ustaša nad srpskom, jevrejskom i romskom decom u NDH, Jovan Mirković je rekao da to što se u to vreme dogodilo predstavlja zločin nad zločinima i njegove reči poslužile su režiseru Miri Lolić-Močević za naslov filma.

Do prikazivanja filma o stradanju više od 70.000 dece u Jasenovcu, ali i u drugim delovima tadašnje NDH, došlo je zahvaljujući saradnji istoričara dr Daria Vidojkovića sa Univerziteta u Regenzburgu i Dokumentacionog centra nacionalsocijalizma u Minhenu, čiji je osnivač profesor dr Vinfrid Nerdinger pozdravio prisutne na projekciji i zahvalio na saradnji sa režiserom i dr Vidojkovićem koji je radio prevod na nemački.

Dokumentarni film traje 44 minuta i govori o stradanju srpske, jevrejske i romske dece u Jasenovcu i drugim logorima NDH. U uvodu pred projekciju filma dr Dario Vidojković je podsetio na nekoliko važnih momenata.

- Na mestu projekcije ovog potresnog dokumentarnog filma o stradanju dece, nekada je bila centrala Hitlerove partije, pre 76 godina, 6. aprila 1941. godine, Hitler je bombardovao Beograd, a na današnji dan 10. aprila 1941. godine u Zagrebu je osnovana Nezavisna Država Hrvatska. Sve to je mnogo više od obične slučajnosti - rekao je dr Vidojković i zahvalio domaćinima na spremnosti da se u ovom objektu i na ovom mestu prikaže film koji govori o stradanju dece u NDH u kojoj je postojao jedini logor za decu tokom Drugog svetskog rata.

Kroz svedočenje desetoro preživelih, tada dece, u logoru Jasenovac i drugim logorima NDH, ali i dokumentarni materijal, otvara se istina o događajima koji su pola veka skrivani od javnosti. O tome se nije govorilo, niti pisalo, jer to je bila zabranjena tema u nekadašnjoj Jugoslaviji - kaže režiserka filma.

B. Miličić
Potresna priča: Publika u dvorani

- Posle jednog od brojnih dokumentarnih filmova koje sam snimila o stradanju srpskog naroda, pogotovo dece u ratu, javila mi se žena koja je svedok stradanja u logorima i rekla mi: "Miro, nemoj nikada prestati da pričaš o tom zlu koje nam se desilo, ne zato da bismo se svetili, nego zato da se to nikada više nikome ne desi. Ćutali smo 50 godina o svemu tome i red je da jednom prestanemo da ćutimo." Od tadašnje priče Dušanke Tepić nastalo je oko 30 dokumentarnih filmova o stradanju srpske dece u NDH - rekla je posle projekcija režiserka Mira Lolić-Močević.
Među posetiocima je bilo dosta Nemaca, ali i naših ljudi.

Posebno su pozdravljeni Snežana Miljanić, generalni konzul Srbije u Minhenu i jerej Ilija Romić.

Utisci gledalaca posle projekcije: Strašno je što se ne sećamo

B. Miličić
Jerej Ilija Romić

- Videli smo kakav se promišljeni zločin desio nad srpskom decom, ostali smo nemi od količine zla. Mi hrišćani se ne bavimo zlom i "tajna zla" nam ostaje nepoznata. Mene više od tog zla sablažnjava nekakva naša apatija, tj. srpska nezainteresovanost i zanemarivanje istorije. Izgubili smo "kulturu sećanja", kako reče Mira Lolić Močević. Strašno je i pomisliti da se ne sećamo i da ne pominjemo ovu našu poklanu decu - kazao nam je Jerej Ilija Romić posle projekcije.

B. Miličić
Ljubica Bogdanović-Hepfl 

Ljubica Bogdanović-Hepfl kaže da je za nju bilo dirljivo sve što je videla i čula.
- Ja sam jedno od dece rata koja nisu sve to doživela, nego smo samo slušali od roditelja. I moji su iz Bosne i Hercegovine i delimično su žrtve Jasenovca. Za mene je ovo bilo veoma potresno, a poruka koju smo čuli je i ljudska i divna - da treba da znamo i da ne zaboravimo, ali da oprostimo.

B. Miličić
Radivoje Malić

Radivoje Malić se osećao žalosno za vreme gledanja filma.

- Za mene je najsnažnija poruka filma da ne sme da se zaboravi ono što se dogodilo. Velika je stvar da je film preveden i na nemački jezik da i drugi vide i saznaju pravu istinu o stradanju našeg naroda.

B. Miličić
Dalibor Višić

Dalibor Višić je i novčano podržao realizaciju ovog filma, na čemu su mu zahvalili i režiser i dr Dario Vidojković.
- Ovo je vrlo važno za naš narod i njegovu budućnost, jer to nikad više ne bi smelo da se dogodi. Ja sam u selu Motike, gde su Srbe poklale ustaše u Drugom svetskom ratu, sa 18.000 evra pomogao jednom čoveku, koji ima dvoje dece, da kupi sto ovaca i da nastavi da živi baš tu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online