Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 15.03.2017.
09:55
blic.rs A

6 godina kasnije: Ko zapravo vlada Sirijom, a nisu ni Asad ni Rusi?

Već šest godina u Siriji besni građanski rat. Za to vreme je ubijeno između 320.000 i 450.000 osoba, među kojima veliki broj civila, a povređeno je više od dva miliona ljudi. Skoro polovina populacije Sirije koja se pre rata kretala oko brojke od 23 miliona ljudi, u ratu je ostalo bez kuće. Mnogi su pronašli skloništa u mirnijim delovima Sirije, ali je veliki broj izbeglica pobegao dalje u Jordan, Tursku i Evropu.

Reuters
Sirija, šest godina rata

Osvajanjem Alepa predsednik Asad, uz pomoć Rusije, prokrčio je svoj put ka konačnoj pobedi u ratu i kontroli nad celom zemljom. Moć Islamske države slabi u Siriji i Iraku i izgubila je kontrolu nad velikim delom teritorija u tim zemljama. Međutim, prava istina je da Asad nije toliko moćan kao što izgleda, a to tvrde novinari nemačkog lista "Der Spiegel", koji govore o tome kako je Asad ostvario naizgled veliku pobedu, ali i kako je njegov autoritet samo privid.

Šiitska milicija

U borbi protiv pobunjenika Asad se u velikoj meri oslanja na rusku vojsku, ali i na šiitsku miliciju koju podržava Iran.

Upravo su šiitske milicije bile ključne za Asadov vojni uspeh, jer su mu naoružani borci najviše nedostajali. Rusi su podržali Asada i slali oružje sirijskoj vojsci i šiitskim paravojnm formacijama i pružali im podršku vazdušnim napadima.

Kako prenosi "Der Spiegel", Asad je u svet slao slike sirijskih vojnika, kao dokaz pobeda, ali su najveći deo borbe izneli pripadnici šiitskih milicija.

Međutim, šiitska milicija se sve više otima kontroli i zavodi svoju strahovladu.

Pored dve najmoćnije grupe, Pustinjske sokolove i Tigrove iz Hame, tu su i stotine drugih naoružanih grupa koje u ovom trenutku zapravo vladaju velikim delovima teritorija koji je zvanično pod kontrolom Asada i sirijske vojske.

Oni nekažnjeno pljačkaju, zlostavljaju civile, ubijaju, a niko ih u tome ne može zaustaviti, čak ni Asad.

Njihovi zapovednici su postali zapravo pravi vladari Sirije.

Reuters
Ko vlada Sirijom?

Gospodari rata

Ovakav razvoj situacije i nije toliko neočekivan s obzirom na religijski "odnos snaga" u Siriji pre rata. Naime, Bašar al-Asad, kao i njegov pokojni otac Hafez, svoju poziciju na moći održavali su prvenstveno uz podršku i lojalnost alavita, šiitskih muslimana, kojima i sami pripadaju. Ali, veliku većinu, oko 75 posto populacije Sirije su činili sunitski muslimani.

Pobunjenici protiv Asada su najpre tražili demokratiju i pravedniju raspodelu bogatstva, ali su na površinu u međuvremenu izašle razlike i sukobi religijskih grupa.

Kako je ostao bez vojske, Asad je dopustio lojalnim naoružanim borcima da formiraju vlastite milicije.

Tako su u mnogim slučajevima, vođe švercerskih i kriminalnih bandi postali lokalni šerifi.

U zamenu za lojalnost Asadu oni su mogli da nastave da se bave svojim kriminalnim poslovima, da ih proširuju i da zavode strahovladu nad stanovnicima, pljačkaju i ubijaju po želji.

Dve najveće milicije, Pustinjski sokolovi, čija je baza u gradu Latakiji i Tigrovi iz Hame imaju svaka između 3000 i 6000 naoružanih ratnika.

Oni su, postali "gospodari rata", iskoristili su nestašicu hrane, lekova i goriva kako bi ih kontrolisali i na njima zaradili.

Ta zarada im dalje omogućuje novu nabavku oružja i unajmljivanje boraca.

Kako piše "Der Spiegel", rezultat toga je taj što su ovi gospodari rata zamenili državni bezbednosni aparat u celim regijama.

Reuters
Sirija: El Dolardo za gospodare rata

Sirijska vojska je u stalnoj potražnji za novim regrutima ali nema dovoljno novca za njihove plate. S druge strane u milicije se regrutuju dobrovoljci kojima gospodari rata nude čak i do tri puta veće plate, ali i veću slobodu.

Među regrutiima u milicijama ima mnogo kriminalaca a njima je, osim dobre plate, omogućeno i da dalje samo švercuju drogu, benzin i da pljačkaju po nahođenju.

Asad sve više zavisi od njih i žmuri na njihove zločine, a njihova moć raste.

Grad Hama je psotao pravi "El Dorado" za "gospodare rata". Tu je formirana milicija Tigrova, čine ih loklane plemenske vođe, obaveštajci vazdušnih snaga i kriminalci, koji sada imaju mrežu baza u celoj Siriji.

Najvažniji "Tigrovi"

Dva najvažnija zapovednika Tigrova su poznati kriminalac Ali Šeli i Talal Dakak, čovek koji navodno svoje lavove ljubimce hrani svojim neprijateljima.

Za njih se veruje da stoje iza mnogih otmica, pljački, šverca, pa čak i da prodaju gorivo Islamskoj državi, sunitskim teroristima koji su im zvanično neprijatelji.

Prema podacima sirijske vojnoobaveštajne službe šeli je 2015. godine prodavao oružje pobunjenicima u Alepu, istim onima protiv kojih su se borile njegove paravojne formacije i sirijska državna vojska.

Njima je svakako najbitnija zarada, pa im i neprijatelji postaju "klijenti", ako mogu da zarade na njima.

Asadovi obaveštajci su pokušavali da im stanu na put, ali nikada nisu uspevali u tome. Osim toga, Asad zavisi od njihovog učešća u borbama protiv pobunjenika i džihadista.

Reuters
Sirija: Konvoje štite kriminalci

Najvažniji "Pustinjski soko"

Mohamed Džaber je vođa "Pustinjskih sokola" i on se novinarima pohvalio svojim oružjem, starim sovjetskim tenkovima i drugom teškom artiljerijom. Pokaza je i svoj luksuzni stan u kom živi dok se u njegovim redovima bore i tinejdžeri.

Džaber je priznao novinarima da su neki njegovi borci pljačkali osvojene gradove i sela, kaže da su to "crne ovce" kojih ima svuda.

- Mi smo velika grupa. Neki su dobri, a neki loši. Ali mi se borimo za svoju zemlju, a to je najvažnije - rekao je on.

Džaber je svoje rivale "Tigrove iz Hame" nazvao otmičarima i ubicama. Dve paravojne formacije su se ponekad i međusobno sukobljavale, zbog čega Asadovi generali teže ka tome da ih drže odvojene, na različitim frontovima.

Džaberove usluge su na visokoj ceni. On ima iza sebe karijeru švercovanja nafte, koju je donosio iz Iraka tokom 1990-ih godina. Tako su se on i njegov brat obogatili, a zatim milione uložili u industriju čelika.

S početkom rata u Siriji i uvođenjem sankcija, Asadov režim je zatražio njihove usluge.

Kako bi zaštitili konvoje koji su vozili kroz pustinju Mohamed i njegov brat su angažovali više stotina bivših vojnika, ali i kriminalaca. Asad je 2013. godine potpisao uredbu kojom je privatnim preduzetnicima dozvolio da imaju sopstvene bezbednosne snage i time je utro put kleptokratama da postanu gospodari rata.

Reuters
Sirija - milicija i vojska u sprezi

Milicije žele zvaničnu vlast?

Džaber, pak, kaže da ima dovoljno moći i novca i da je jedino što želi da pomogne sirijskom režimu u ratu.

On je rekao da će položiti oružje kada se rat završi, ali je ipak dodao i da bi "mogao da kontroliše 60 odsto zemlje" kada bi mu to bilo dozvoljeno.

Rusi imaju prilično pragmatičan pristup ovim gospodarima rata. Iako su lično užasnuti njihovim ponašanjem, ruski generali daju oružje i podršku onoj miliciji koja im je trenutno potrebna.

Međutim, izgleda da se milicije neće zaustaviti samo na bogaćenju pomoću kriminala. To pokazuje podatak da su na izborima 2016. godine u parlament ušli kandidati povezani sa nekim od zapovednika milicija.

Koliko god Zapad smatrao Asada za užasnog diktatora, on je ipak bio jedini privid autoriteta u zemlji. Kako zaključuje "Der Spiegel", moć milicija pokazuje da je on davno izgubio autoritet.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.03.2017. 20:00
Nakon što su snage sirijskog predsednika Bašara al Asada uz pomoć ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i brojnih šiitskih milicija u decembru 2016. godine slomile otpor preostalih pobunjeničkih grupa u istočnom Alepu, krajem godine je uz posredstvo Turske, Irana i Rusije dogovoreno primirje između Asadovih snaga pobunjenika. Iz tog primirja, koje je trajalo do 14. februara ove godine nakon čega se urušilo u nizu napada, bile su isključene terorističke organizacije Islamska država i Fatah al Šam (nekadašnja al Nusra) Većina je mislila kako je osvajanjem Alepa Bašar al Asad prokrčio svoj put prema konačnoj pobedi u ratu i kontroli nad Sirijom, pogotovo u kontekstu opadanja moći Islamske države čija se teritorija u Siriji i Iraku sve više i više smanjuje.
Sreda 22.03.2017. 20:00
Gotovo šest godina je prošlo od početka građanskog rata u Siriji, koji su uz povremeno primirje i dalje traje. Prema različitim procenama više nevladinih organizacija, koje prilično variraju, u tom periodu ub-ijeno je između 320.000 i 450.000 ljudi, a povređeno je više od dva miliona. Manje-više svi su složni da je oko 45 odsto predratne populacije Sirije koja se kretala oko brojke od 23 miliona ljudi, u ratu izgubilo svoj dom - ti su ljudi ili izbegli u druge delove Sirije ili su pobegli u inostranstvo, najviše njih u Jordan i Tursku odakle je jedan deo nastavio prema Zapadnoj Evropi.
Sreda 22.03.2017. 20:00
Na samom početku reportaže novinari nas upoznaju s čovekom koji na ulici Alepa danas prodaje kafu iz automata. Pre nekoliko sedmica se vratio u svoju četvrt nakon što su je zauzele snage Bašara al Asada kako bi video šta je ostalo od njegove radionice za popravke motocikala. Čim je došao do nje video je da je brava razvaljena, a unutra je našao naoružane muškarce s oznakama paravojnih formacija vernih Asadovom režimu kako uzimaju motocikl, njegov alat i rezervne delove iz garaže. Da mu slučajno ne bi palo na pamet da svedoči, ta dva muškarca su mu pretila kalašnjikovima dok su njihovi "saborci" tovarili stvari u svoj kamion. Dok je muškarac ispričao novinarima o sudbini svoje radionice, do njih su došli i drugi građani koji su odreda podelili slične priče kako su ostali bez svojih stvari koje su opljačkali pripadnici paravojnih trupa. Ali, čim su videli dva muškarca s oznakama Pustinjskih sokolova, jedne od dve najmoćnije šiitske milicije odane predsedniku Asadu, odmah su od straha zaćutali, pišu novinari za Špigla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online