Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.02.2017.
18:01
S. J. - Vesti A

Švajcarska je slaba tačka

Agencija EU za zaštitu granica i obala (Fronteks) saopštila je da Švajcarska postaje tranzitna zemlja za migrante koji se kreću ka severu jer su članice evropskog bloka uvele pogranične kontrole.

Tanjug/AP
Centrala u Briselu: Zvaničnik Fronteksa Fabris Ležeri
Tanjug/AP

Gužva na granici

"U Austriji je u znatnoj meri smanjen broj ilegalnih migranata iz afričkih zemalja, koji su u EU uglavnom ulazili preko Sredozemnog mora, ali je istovremeno, taj broj povećan u Švajcarskoj", navodi se u izveštaju Fronteksa. Prema navodima iz tog svedočenja, manji broj osoba ulazi u Nemačku iz Austrije, ali ih je zato više primećeno na granici Švajcarske.

Tamane i Al Kaidu

- Ostali pogubljeni bili su članovi Alijanse Tahrir al Šam, koja obuhvata ogranak Al Kaide u Siriji Džabat Fateh al Šam, ističe se u saopštenju. Džund al Aksa je ideološki bliska sa Islamskom državom.

Austrija je prošle godine uvela dodatne provere na svojoj granici sa Italijom i zapretila da će zatvoriti prelaz na Brenerovom prevoju.

Evropski portal EU observer ističe da sve ukazuje na to da su pogranične kontrole dovele do preusmeravanja priliva migranata na alternativne rute.

U Francuskoj je, takođe, prošle godine prijavljeno povećanje priliva migranata za 156 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Francuzi su prijavili i povećanje pokušaja prelazaka granice iz Španije i Portugala.

Austrija, Danska, Nemačka, Švedska i Norveška, koje nisu članice EU, ali su u šengenskoj zoni, uvele su privremene pogranične kontrole.

Doživotna sirijskom azilantu

Sada se obistinjuju ranije pretpostavke da su među pristiglim migrantima bili i oni koji su okrvavili ruke u ratu u Siriji.

Okružni sud u Stokholmu izrekao je juče kaznu doživotne robije izbeglici iz Sirije Hajsamu Omaru Sahanu zbog njegovog učešća u pogubljenju sedam sirijskih vojnika. U odluci suda navodi se da se Sahan početkom maja 2012. godine pridružio oružanoj grupaciji Četa Sulejman i da je ubio jednu osobu hicima iz automatske puške.

Sudija Tomas Zander ističe da je žrtva, koja nije identifikovana, ubijena uz još šest osoba "pod posebno okrutnim okolnostima". Sahan je priznao da je učestvovao u streljanju, ali da smatra da ne bi trebalo da bude krivično gonjen jer je smrtne presude izrekao legitiman sud, a taj argument je Okružni sud u Stokholmu odbacio, kao i argument odbrane da je osuđeni samo izvršavao naređenja.

U Švedskoj kazna doživotne robije obično traje deset godina. Sud je naglasio da Sahan po isteku kazne treba da bude proteran iz Švedske uz zabranu povratka.

Kolju se među sobom

Džihadisti iz ogranka organizacije Džund al Aksa pogubili su veliki broj pobunjenika u zapadnom delu Sirije, u sklopu sve žešćih sukoba između raznih militantnih grupacija, javila je organizacija SITE, koja pomno prati islamističke internet stranice. Prema navodima te organizacije, ogranak Džund al Akse pogubio je više od 150 pripadnika pobunjeničkih frakcija u selu Kan Šejkun, u provinciji Idlib, na jugu Sirije. Više desetina pogubljenih bili su pripadnici Slobodne sirijske armije (FSA).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online