Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 05.02.2017.
11:26
Vestionline A

Njujork tajms: Kraj balansiranja između Istoka i Zapada?

Jednom nogom na Zapadu, a drugom na Istoku, Bugarska je dugo uključena u delikatnu igru balansiranja, piše "Njujork tajms".

Reuters
Novi bugarski predsednik general Rumen Radev

Putin u naletu, Bugari bi da balansiraju

Kako se navodi, balkanska država će sa novim predsednikom, generalom Rumenom Radevim morati da nauči kako da balansira između Donalda Trampa i Vladimira Putina, koji ima "novu energiju i zamah ka širenju uticaja".

"Radev je objasnio svoju ulogu kao 'glavnog balansera' dva dana pre nego što se zakleo na vernost svom narodu, sedeći u lavirintu bivšeg Centralnog komiteta bugarske Komunističke partije. Poručio je da postoji jasna mapa, držanje uz EU i NATO, ali istovremeo i održavanje istorijske veze sa Rusijom", navodi se se u tekstu.

Države kao što je Bugarska su provele decenije balansirajući između Istoka i Zapada, igrajući na tabli između jednih i drugih.

"Sa očekivanim približavanjem Trampa Putinu ta strategija je urušena, a američka administracija šalje suprostavljene poruke. Tramp želi bliže odnose sa Moskvom, ali je novi američki ambasador nastavio tvrdom linijom politike režima Baraka Obame, rečima da SAD neće ukinuti sankcije Rusiji dok ona ne povuče svoje trupe sa Krima. Istovremeno, Putin je otišao da šarmira Mađare", ističe autor.

Nacionalizam ih tera dalje od EU

"Njujork tajms" navodi da rastući nacionalizam u Bugarskoj tera tu zemlju dalje od EU, uz povećanje ruskog uticaja.

"Površno, ovo sugeriše da bi Trampov korak ka Moskvi bio dobar za Bugarsku, nacionalisti su oduševljeni, ali istovremeno u Bugarskoj rastu strahovi od potpuno drugačijeg efekta, koji bio mogao da podeli sfere interesa velikih sila kao u Drugom svetskom ratu. Zbog mnogo razloga, uključujući i ekonomske, Bugari žele bliže odnose sa Rusijom, ali ne toliko bliske da se izgube u ruskoj orbiti. Nije jasno kako će bugarsko balansiranje funkcionisati u novom svetskom poretku. Slične kalkulacije se prave u centralnoj i istočnoj Evropi, čiji lideri čekaju na Trampove poteze", zaključuje se u tekstu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2017. 15:08
Kada zemlja balansira između dve strane, kakva je to onda svrha tih strana?? Te strane i postoje da bi se priklonio ili jednoj ili drugoj, a ako nećeš onda budeš nesvrstan i to je to.
Nedelja 12.02.2017. 15:08
Kad je bilo da je politika Bugarske bila izbalansirana između zapada i Rusije? Nikad. Ili su bili na jednoj ili na drugoj strani. Od početka tranzicije politika Bugarske je isključivo vezana tj. oslonjena na zapad i NATO (SAD).Nije bilo balansiranja. Ako se tome dodaju istorijske činjenice (npr. svi ratovi u 20-om veku) jasno je da su uvek (osim u vreme SSSR) bili samo na jednoj strani, onoj na kojoj su i danas. Tome treba dodati da Bugari kao narod ne vole Ruse a obožavaju Nemce (za razliku od Rusa koji "obožavaju" Bugare mnogo više nego Srbe). To se lako oseti kada se boravi u Bugarskoj. Ako počinje "balansiranje" bugarske politike onda će to biti nešto sasvim novo. I male su šanse za to. Kao i da se Srbi priklone zapadu bez obzira na volju političara u Srbiji.
Nedelja 12.02.2017. 15:09
Бугари су толико балансирали између Запада и Истока, па се заборавили и повукли ногу са Истока тако жест-око, да су трајно исчашили кук. На жалост, сада схватају на коју страну се пада ако стојиш само на једној нози док ти друга виси из исчашеног кука а онај који те придржавао, пусти те само на кратко. Пада се тамо где нема ослонца, односно на место одакле су повукли једну ногу. Није први пут да су се нашли у истој историјској ситуацији. Претходна је била после II Светског рата, али онда су успели да стану на већ повучену ногу, јер им је неко помогао да се не стрмекну. Бугаре је данас страх. Страх их, јер је један од тамо одакле они увек повлаче ногу зарежао пре некако - "Надам се да ћу следећи пут летети преко бугарске са ТУ-...(не знам који број, али тај што је споменуо носи велике бомбе) Тај један није макар ко. Чак неки предвиђају да га Русија спрема за Путиновог наследника. Ето, то Бугаре сада страшно плаши. А није боље ни њиховим првим комшијама са запада. Онима сврха, штос каже.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online