Nedelja 05.02.2017.
11:26
Vestionline

Njujork tajms: Kraj balansiranja između Istoka i Zapada?

Reuters
Novi bugarski predsednik general Rumen Radev

Putin u naletu, Bugari bi da balansiraju

Kako se navodi, balkanska država će sa novim predsednikom, generalom Rumenom Radevim morati da nauči kako da balansira između Donalda Trampa i Vladimira Putina, koji ima "novu energiju i zamah ka širenju uticaja".

"Radev je objasnio svoju ulogu kao 'glavnog balansera' dva dana pre nego što se zakleo na vernost svom narodu, sedeći u lavirintu bivšeg Centralnog komiteta bugarske Komunističke partije. Poručio je da postoji jasna mapa, držanje uz EU i NATO, ali istovremeo i održavanje istorijske veze sa Rusijom", navodi se se u tekstu.

Države kao što je Bugarska su provele decenije balansirajući između Istoka i Zapada, igrajući na tabli između jednih i drugih.

"Sa očekivanim približavanjem Trampa Putinu ta strategija je urušena, a američka administracija šalje suprostavljene poruke. Tramp želi bliže odnose sa Moskvom, ali je novi američki ambasador nastavio tvrdom linijom politike režima Baraka Obame, rečima da SAD neće ukinuti sankcije Rusiji dok ona ne povuče svoje trupe sa Krima. Istovremeno, Putin je otišao da šarmira Mađare", ističe autor.

Nacionalizam ih tera dalje od EU

"Njujork tajms" navodi da rastući nacionalizam u Bugarskoj tera tu zemlju dalje od EU, uz povećanje ruskog uticaja.

"Površno, ovo sugeriše da bi Trampov korak ka Moskvi bio dobar za Bugarsku, nacionalisti su oduševljeni, ali istovremeno u Bugarskoj rastu strahovi od potpuno drugačijeg efekta, koji bio mogao da podeli sfere interesa velikih sila kao u Drugom svetskom ratu. Zbog mnogo razloga, uključujući i ekonomske, Bugari žele bliže odnose sa Rusijom, ali ne toliko bliske da se izgube u ruskoj orbiti. Nije jasno kako će bugarsko balansiranje funkcionisati u novom svetskom poretku. Slične kalkulacije se prave u centralnoj i istočnoj Evropi, čiji lideri čekaju na Trampove poteze", zaključuje se u tekstu.

2024 © - Vesti online