Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.11.2016.
10:28
Srpski telegraf A

Novi svetski poredak: Putin cepa EU i NATO

Posle sloma SSSR, kada su svi otpisali Rusiju kao mogućeg lidera na svetskoj mapi, ta zemlja se vraća na velika vrata na Stari kontinent, na kojem sve više i preti da razbije NATO i EU. To pokazuju i rezultati predsedničkih izbora u Bugarskoj i Moldaviji, dvema zemljama koje su dosad bile okrenute Briselu, a u kojima su tokom vikenda pobedu na izborima odneli proruski kandidati.

Reuters
Sve karte mu idu u korist: Vladimir Putin

Takav scenario na evropskom tlu dogodio se posle pobede Donalda Trampa na predsedičkim izborima u SAD, a koji je već nekoliko puta izrazio svoju naklonost prema Putinu. S druge strane, on je kritikovao Evropsku uniju, a posebno NATO i njene akcije širom sveta, zbog čega su analitičari već najavili novu eru u svetskoj politici.

Na izborima u Bugarskoj je, sa ubedljivom većinom od 59,35 odsto glasova, pobedio Rumen Radev, koji važi za kandidata nakolonjenog Rusiji. Njegova pobeda izazvala je istog trenutka promene u zemlji, koja je inače i članica EU, pošto je premijer Bojko Borisov podneo ostavku.

- Rezultati pokazuju da nas većina više ne podržava. Sportista sam, i znam kako da pobeđujem i gubim - rekao je Borisov.

Identičan scenario odigrao se i u Moldaviji, čiji su građani, dajući glas proruskom kandidatu Igoru Dodonu poslali poruku da više žele rusku, nego evropsku Moldaviju.

Pobede Radeva u Bugarskoj i Dodona u Moladviji izazvale su nezadovoljstvo u Briselu zbog straha da će se te dve države sada približiti Rusiji, a da će posledica toga biti izlasak iz Unije u slučaju Bugarske, odnosno prekidanje sedmogodišnjeg procesa približavanja EU u slučaju Moldavije.

Mnogi analitičari slažu se da se u svetu dešavaju tektonski poremećaji koji ugrožavaju dominaciju Zapada u Evropi i okreću zemlje ka Rusiji, a da će prva posledica toga biti ukidanj sankcije Moskvi.

- Očigledno se nešto dešava u Americi i EU. Činjenica je da se Evropa menja i da jačaju nacionalno-suverenistička stremljenja, te da članice EU pokazuju neslaganje s politikom Unije. Neke evropske zemlje uvidele su da sankcije Rusiji štete njihovim privredama, tako da se definitivno ide ka ukidanju tog embarga - objašnjava politički analitičar Dragomir Anđelković.

Da Evropu tek očekuju tumbanja, slaže se i bivši diplomata Ninoslav Stojadinović.

- Pobeda Trampa i neočekivani izborni rezultati u Bugarskoj i Moldaviji dokazuju da je narodima dosta establišmenta i lošeg života. EU je u velikoj krizi - naglasio je Stojadinović.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online