Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.12.2016.
17:02
Tanjug, Vestionline A

Lavrov: Za situaciju u Siriji odgovorne "kolege" iz NATO

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je u utorak, komentarišući to da će Rusiji biti produžene sankcije za još šest meseci zbog Ukrajine, rekao da Rusiju optužuju i za to što u Libiji ne mogu da se dogovore i što je u Jemenu sve propalo, a sad ih optužuju i za Siriju.

Tanjug
Sergej Lavrov smatra da su rešenje konkretni potpisi članica UN u borbi sa terorizmom

- Za situaciju u tom regionu oko Sirije su odgovorne naše kolege iz NATO, za kršenje normi međunarodnog prava, rezolucija Saveta bezbednosti UN, a sada traže krivca - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle zavrsetka ministarskog sastanka BSEC u Beogradu.

On je dodao da su prestavnici zemalja Grupe 7, bez Japana, ne samo Nemačka i Francuska, već i Italija, Kanada, objavile saopštenje u kojem optužuju Rusiju da sprečava UN da se dopremi humanitarna pomoć u Siriju, što je, kako kaže Lavrov, blago rečeno, neistina.

Fale konkretni potpisi

- Optužili su nas da navodno zadržavamo sirijsko rukovodstvo da prihvati plan UN, što takođe nije istina, jer je sirijska vlada svoju saglasnost dala. Druga je stvar što se ekstremisti nisu potpisali na taj plan. Nama su predstavnici UN pokazali papir na kojoj nijednog od tih potpisa nije bilo, već samo spisak 7 ili 8 organizacija koje se nalaze u istočnom Alepu i navodno su spremne da dozvole prolaza humanitarne pomoći - rekao je Lavrov.

Međutim, potrebni su konkretni potpisi, koordinate tih grupa da bi sa njima bio postignut dogovor.

- Svačega je bilo u tom saopštenju i o zločinima i pretnjama svima koji podržavaju sirijsko rukovodstvo, ali to je u stvari nesposobnost naših zapadnih partnera da urazume one koje su stvorili sa jednim ciljem - da se smeni sirijsko rukovodstvo. Oni su mislili da se može sarađivati sa ekstremistima ako je zajednički cilj svrgavanje Asada, a računali su da posle ostvarivanja tog cilja da se razračunaju i sa ekstremističkim organizacijama - rekao je Lavrov.

Saradnja sa ekstremistima - greška

Ali, to nije moguće, istakao je Lavrov, dodavši da je zahvaljujući njihovim akcijama stvorena Al Kaida i Islamska država, a sada jača još jedna takva organizacija Al Nusra.

- Mi smo kao i ranije spremni da sarađujemo u okviru ravnopravnog dijaloga sa svima koje utiču na situaciju u Siriji, a s ciljem da se što pre okončaju borbe, završi sa teroristima i započne politički proces pod okriljem UN - rekao je Lavrov.

Govoreći o situaciji u Alepu, on je rekao da je već postalo dosadno slušati ono što govore američke kolege, da se odmah moraju prekinuti borbena dejstva, a da Rusi to hoće tek onda kada budu uspotavljeni koridori.

Borba protiv terorizma

- Ako se sećate još 9. septembra je bilo moguće utvrditi tih nekoliko dana da bi ekstremisti izašli iz Alepa i da bi se uspostavila tamo legitmna vlast i zaštitilo civilno stanovništvo. Protraćeno je vreme - dodao je Lavrov, sve je to moglo da bude urađeno još davno.

Mi radimo sa svima koji utiču na sitaciju, uključujući i Tursku sa ciljem da se ne dozvoli jačanje terorizma, kako u Siriji tako i u drugim zemljama.

Zamenik ministra spoljnih poslova Turske Ahmet Jildiz rekao je, na istoj pres konferenciji, da je borba za teritorijalni integritet Sirije važna za sve strane, ali da je suština ovog pitanja stremljenje sirijskog naroda da ima legitimnu vladu.

- Suština je stremljenje tog naroda da ima legitimnu vladu, ako prihvatimo tu aspiraciju naroda onda je rešenje problema lakše, a ako ne, onda će teroristi i ostali to nastaviti da eksploatišu, a režim to svakako eksploatiše - rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online