Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.12.2016.
14:55
Tanjug A

"Hvala Srbiji, Turska da nastavi istim tempom"

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je da je Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju (OCES) pre svega regionalna organizacija i ukazao na značaj zajedničkih napora u cilju jačanja saradnje na polju privrede, pre svega infrastrukture i drugih oblasti.

Tanjug
Drag gost Beograda: Sergej Lavrov

On je, na konferenciji za štampu, po okončanju ministarskog sastanka u Beogradu, govorio o značaju realizacije važnih ekonomskih projekata i daljeg razvoja međusobne saradnje, što će omogućiti stabilnost čitavog regiona.

Nastaviti saradnju

Lavrov je, međutim, istakao da se u radu OCES poštuju postojeći formati razgovora i da se odvija u okviru postojećeg mandata. Prema njegovim rečima za politička pitanja postoje drugi formati.

Zahvalio se Srbiji na predsedavanju i izrazio očekivanje da će Turska nastaviti svoje šestomesečno predseavanje u istom duhu.

On je govorio o značaju projektne saradnje u oblasti energetike, saobraćaja, a komentarišući to što se iduće godine obeležava 25 godina postojanja organizacije, rekao je da je to prilika da se radi na planovima za budućnost.

Ruska federacija donirala je OCES-u miliona dolara.

- To je važan gest posebno imajući u vidu jubilej naredne godine. Zahvalni smo na usjavanju današnje odluke, jer će to biti dodatni faktor za uanpređenje proektnog potencijala organizacije - rekao je on.

Hvala Lavrovu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da bi ova organizacija trebalo u budućnosti da još više pažnje posveti zajedničkim interesima zemalja koje čine region. On je, na konferenciji za novinare, naglasio da se ne radi samo o geografskoj odrednici, već je neophodno tražiti zajedničke interese i dodao da je Srbija, kao najmlađa članica spremna da da svoj doprinos radu ove organizacije.

Dačić je zahvalio ruskom kolegi Sergeju Lavrovu, čija je zemlja predsedavala OCES-u pre Srbije, te ukazao da Turska od 1. januara preuzima predsedavanje.

Konferencija u Beogardu, prema njegovim rečima je bila dobra, a Dačić je podvukao da je OCES organizacija koja se bavi ekonomskim pitanjima, ali da nije lišena političkih tema zbog čega je potrebno strpljenja i dosta živaca, kao i posebnog pristupa kako bi s omogućilo da se donesu odluke.

U Beogradu, kako je naglasio, donete su odluke, a jedna od njih je bila da se prihvati donacija Ruske federacije od milion dolara.

- Mogla je da se ne donese odluka, ako ne postoji politička saglasnost, i ta sredstva bi se vratila u ruski budžet. Ja sam rekao ako neko neće da prihvati sredstva mi hoćemo, nije problem - šaljivo je kazao Dačić dodajući da su i takve teme opterećene politikom.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online