Utorak 13.12.2016.
14:55
Tanjug

"Hvala Srbiji, Turska da nastavi istim tempom"

Tanjug
Drag gost Beograda: Sergej Lavrov

On je, na konferenciji za štampu, po okončanju ministarskog sastanka u Beogradu, govorio o značaju realizacije važnih ekonomskih projekata i daljeg razvoja međusobne saradnje, što će omogućiti stabilnost čitavog regiona.

Nastaviti saradnju

Lavrov je, međutim, istakao da se u radu OCES poštuju postojeći formati razgovora i da se odvija u okviru postojećeg mandata. Prema njegovim rečima za politička pitanja postoje drugi formati.

Zahvalio se Srbiji na predsedavanju i izrazio očekivanje da će Turska nastaviti svoje šestomesečno predseavanje u istom duhu.

On je govorio o značaju projektne saradnje u oblasti energetike, saobraćaja, a komentarišući to što se iduće godine obeležava 25 godina postojanja organizacije, rekao je da je to prilika da se radi na planovima za budućnost.

Ruska federacija donirala je OCES-u miliona dolara.

- To je važan gest posebno imajući u vidu jubilej naredne godine. Zahvalni smo na usjavanju današnje odluke, jer će to biti dodatni faktor za uanpređenje proektnog potencijala organizacije - rekao je on.

Hvala Lavrovu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da bi ova organizacija trebalo u budućnosti da još više pažnje posveti zajedničkim interesima zemalja koje čine region. On je, na konferenciji za novinare, naglasio da se ne radi samo o geografskoj odrednici, već je neophodno tražiti zajedničke interese i dodao da je Srbija, kao najmlađa članica spremna da da svoj doprinos radu ove organizacije.

Dačić je zahvalio ruskom kolegi Sergeju Lavrovu, čija je zemlja predsedavala OCES-u pre Srbije, te ukazao da Turska od 1. januara preuzima predsedavanje.

Konferencija u Beogardu, prema njegovim rečima je bila dobra, a Dačić je podvukao da je OCES organizacija koja se bavi ekonomskim pitanjima, ali da nije lišena političkih tema zbog čega je potrebno strpljenja i dosta živaca, kao i posebnog pristupa kako bi s omogućilo da se donesu odluke.

U Beogradu, kako je naglasio, donete su odluke, a jedna od njih je bila da se prihvati donacija Ruske federacije od milion dolara.

- Mogla je da se ne donese odluka, ako ne postoji politička saglasnost, i ta sredstva bi se vratila u ruski budžet. Ja sam rekao ako neko neće da prihvati sredstva mi hoćemo, nije problem - šaljivo je kazao Dačić dodajući da su i takve teme opterećene politikom.  

2024 © - Vesti online