Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.06.2016.
09:10
Vestionline A

"Amerika sarađuje sa Al Kaidom, prave grešku kao u Libiji"

Nedavni zahtev SAD Moskvi da ne bombarduje položaje na kojima se nalaze teroristi "Al Nusra fronta mnoge je šokirao, posebno jer je u pitanju ogranak Al Kaide, terorističke organizacije koju SAD smatra za svog arhineprijatelja. Ipak, ovaj neobični savez ima svoju ulogu, tvrdi bivši britanski ambasador u Damasku Piter Ford.

Reuters
Amerika ih sad već otvoreno podržava: Džihadisti u Siriji

Ford je rekao da je "jasno da SAD sarađuje sa grupama bliskim Al Kaidi" što vidi kao "opsesiju SAD da se reše Bašara al Asada i njegove vlade". U intervjuu za "Raša tudej", Ford kaže da se iza te opsesije Amerike krije želja da se sruši još jedan režim kao što je to bio slučaj u Libiji i Iraku.

- Izgleda da su odlučni da naprave istu grešku i u Damasku - rekao je Ford i upozorio da sirijsku opoziciju koju SAD pozdržava čine uglavnom džihadističke grupe i "šačica sekularnih demokratskih opzicionara koja je zapravo samo mali deo opozicije na terenu".

Gotovo otvorenu saradnju SAD sa Al Nusra frontom i grupama kao što su Jaiš al-Islam, Ahrar al-Šam and Jaiš al-Fatah, Ford ocenjuje kao "grotesknu" i "nerazumnu" i upozorava da između njih nema razlike iako se osim Al Nusre ni jedna ne nalazi na spisku terorističkih organizacija. Bivši britanski ambasador kaže da je njihova ideologija ista i da je "budala svako ko veruje da oni žele sekularnu državu".

Ford je apelovao na vladu SAD da napuste politiku saradnje sa organizacijama kao što je Al Nusra i dodao da "smatra da je zahtev da se sirijska opozicija odvoji od Al Nusre i sličnih organizacija i dozvoli da njihovi položaji budu bombardovani". - Možemo samo da se nadamo da je ova saradanja privremena i da će se uskoro prizvati pameti - kaže Ford.

Početkom juna, sirijski ministar spoljnih poslova poslao je pismo UN-u u kome upozorava da sirijska opozicija, uz Al Nusra front, bombarduje rezidencijalne delove Alepa, kao i da regionalne sile, poput Turske, Saudijske Arabije i Katara fininsiraju opoziciju ne bi li urušili mirovne pregovore u Ženevi.

U međuvremenu, bombardovanje sirijskih gradova odnelo je 270 života tokom poslednja 24 sata, tvrde iz ruskog ministarstva spoljnih poslova naglašavajući da je to moguće upravo zbog zahteva Ameriike Rusiji da ne bombarduje položaje na kojim se nalazi Al Nusra front jer opozicija tu teritoriju deli sa oragnizacijom koja se smatra ogrankom Al Kaide.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online