Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 03.11.2016.
06:13
D. Lukić - Vesti A

U gostima kod Homeinija (3): Dežurni Perfektni čovek

Dolazak nestalog imama Mahdija nije događaj koji bi mogao da iskrsne "još ove noći" - to je evolucija kosmičkih dimenzija, pojam koji živi u imaginaciji šiita svakog dana, nešto još nerealizovano, ali nešto što neizbežno dolazi. Sve dotle,ovo je vreme Velikog odsustva, ali isto tako vreme božanske prisutnosti inkognito - kvalitet koji prkosi svakoj banalnosti empirijske filozofije. To je spoznaja Boga putem utonuća u natčulni svet.

 
commons.wikimedia.org/Diego Delso
Džamija u Teheranu, glavnom gradu Irana

Vladavina klera

Sve će to da sublimira i izvede u Grad Svetlosti Mahdi kada se ostvari u višim, duhovnim sferama ljudi. I sve to na čudesan način živi u Iranu kojim sam krstario u pokušaju da ga odgonetnem, da razlučim šta to u ovoj zemlji pokreće "i kralja i prosjaka" na transcendenciju dnevne trivijalnosti, čijoj sam epizodi, egzerciru i oglednom času prisustvovao na kuzistanskom frontu in vivo. Gledao kako mladići padaju kao prerano pokošeno klasje, sa Mahdijem u duši, a da, pri tome, za njega mnogi nikada nisu ni čuli.

Pa to sam, napokon, doživeo i ovde, u Džamranu, u Homeinijevoj kući, u tom nadrealnom prizoru kolektivnog jecaja nad nečim što se zbilo, ako se uopšte tako zbilo, pre toliko vekova. I što će tek da dođe, ako ikada dođe.

Šejk Isfahani mi sve ovo poverava kao neke tajne u koje hoće da me uvede i vidim kako me svetačkim mirom doživljava samo kao tačku neke poprilično teške personalne evolucije na tom putu u neku višu sferu svete filogeneze; kao kosmički detalj u ljudskom napredovanju do vremena kada ćemo svi da doživljavamo boga "srcem", kad dostignemo tu petu stepenicu približavanja božanskoj supstanci.

Hteo bih nekako da bar korespondiram sa tom njegovom nadom, pa mu kažem da sam i sam svojevremeno bio fasciniran Suhravardijem (drago mu je) koji je zanimljivo teoretisao o tom Perfektnom čoveku o kome mi noćas priča. Po Suhravardiju, samo je teozof materijal od koga se pravi Perfektni čovek. Niko ne može, govorio je, da bude "tako ostvaren čovek" pre nego što bude teozof. Ovaj stav je u Iranu mojih dana, inače, izdašno eksploatisan kao naučno i teološko-političko opravdanje za apsolutnu vladavinu klera u Homeinijevoj državi.

Spoljni svet, ovakav kakav je sada, degradiran do materijalne prostote, nije ni mogao da ima filosofski odgovor na suštinsko pitanje vremena, jer nije imao vođstvo Perfektnog čoveka čije su sve mogućnosti realizovane. Ko je sada taj čovek, otpravnik nebeskih poslova u ispražnjenom međuprostoru na Zemlji? Homeini, reći će, još jednom, Isfahani, dok mi se unosi u lice. Drži me za lakat da ne pobegnem u mrak dok ne padne trak istine na moju tamu. Homeini je taj čovek u ovom vremenu "Velikog odsustva". On je dežurni Perfektni čovek dok se ne pojavi Mahdi.

Za takav posao ima, veli, konsenzus islamskog klera i svih onih koji su u stanju da u sebi ostvare tu teofanijsku percepciju. On je "valija" koji poseduje sakralnu investituru takozvane "vilaje" (pa otuda "vali" - "Prijatelj Boga"). Crni turban mu daje naročitu preporuku. On nije Prorok, ali je u odnosu na muslimanskog vernika, svetac koliko i Prorok u odnosu na njega. Budući da je takav, on je istinski vladar svih muslimana, pravedan do granice bezgrešnosti. Naoružan vrlinama do granice apostolstva. Poseduje dubine vere, njene tajne.

Njegova verska tumačenja i fatve su bez priziva. Njegov "idžtihad" - stvaralačka interpretacija kuranske Objave - neporeciv je. Rečju, on je "Vali El Amr"- spiritualni "vršilac dužnosti" islamskih poslova. On je osoba obdarena od Alaha da bude vodič islamskog marša na putu "Vilaje", u odsustvu Mahdija, do njegovog povratka. A Kuran je, objašnjava mi, po školama koje ističu iz šiizma, sam po sebi božanska objava sa dve dimenzije, organski neodvojive. Jedna nosi skriveno značenje (batin), a druga njegov spoljni narativ (zahir). Oni koji odvajaju jedno od drugog nisu samo na pogrešnom tumačenju, nego su još i na putu da zalutaju u greh apostatstva (kufr).

Suština Kurana

Narativna strana Kurana i njena ezoterična, skrivena suština su, dakle, organsko dvojstvo. Šta iz ovoga, u disciplinarnom, spiritualnom i skolastičkom smislu, proizilazi? Proizilazi da sveta islamska Knjiga nije slovo koje bi naučna empirija mogla da usvoji i objasni. To, jednostavno, nije predmet za opštu filozofiju. Kuranski tekst, da bi ostvario dejstvo i misiju, mora da se postavi na plan na kome leži njegov dvostruki smisao. To nije posao za dijalektiku, Kalam. Za ovaj posao je potreban čovek koji poseduje i suvereno vlada dvojstvom: ezoterije, Batin, i egzoterije, Zahir. Do tako visoke spoznaje nečega što u sebi nosi kvintesencija Kurana, sa obe njegove dimenzije, može, za sada, da dopre samo Imam ili "vodič". U ono vreme to su, posle Muhameda, bili dvanaest imama. U ovo vreme Velikog odsustva - to je ajatolah Homeini.

Pet stepenica do Boga

Po Suhravardiju, samo je teozof u stanju da transcendira materijalno, da "napusti vlastito telo"; da tako otputuje do blizine božanske suštine (tavhid) - do blizine, ali nikada do same suštine - stazom koja, u šiitskom katehizmu ima, pak, pet svojih nivoa - sve do stanja u kome telo može da napusti samo sebe; da izvede astralnu projekciju i da silom pobožne duše učini "zadivljujuće stvari". Na toj visini uznesenja "čak se i spoljna priroda podvrgava volji čoveka".

SUTRA: U gostima kod Homeinija (4): Imam izabrao Carstvo nebesko

POVEZANE VESTI

Subota 05.11.2016. 20:01
Iranski lider Ahmadinežad obećava da će učiniti sve za što brži dolazak „dvanaestog skrivenog imama“, što će se po šiitskom verovanju desiti uoči smaka sveta.
Subota 05.11.2016. 20:02
Iran se spremio za sve okolnosti i naša nacija je tokom više od tri decenije naučila da čvrsto stoji na nogama i da sve promene okreće u svoju korist. Ovim rečima je predsednik Mahmud Ahmadinežad objasnio svoju poziciju povodom mogućeg uvođenja još težih sankcija Iranu, u zavisnosti od ishoda ženevskih pregovora o atomskom programu Teherana. „Učesnici pregovora mogu, naravno, zauzeti kurs koji požele, ali nama to neće naneti štetu“, dodao je Ahmadinežad, koji je na nedavno održanoj vojnoj paradi poručio da će njegova armija „odseći ruku“ svakome ko je podigne na Iran. U svemu tome računa i na „podršku Svevišnjeg“, a posebno „dvanaestog, skrivenog imama Mahdija“, koji će, kako kaže, uskoro doći na zemlju da kazni neprijatelje islama. Zato Ahmadinežad preduzima sve mere za što brži dolazak Mahdija, samim tim i sudnjeg dana.
Subota 05.11.2016. 20:02
Kriza zbog iranskog atomskog programa već godinama uznemiruje čitav svet, ali i dalje nema čvrstih dokaza da Teheran razvija nuklearno oružje. Ozbiljnih indirektnih signala, međutim, ima na pretek. Pre nekoliko dana, SAD, Velika Britanija i Francuska osudile su Iran zbog otkrića tajnog pogona za obogaćivanje uranijuma kod svetog šiitskog grada Koma, o čemu islamska republika nije obavestila međunarodne institucije. A samo dva dana posle toga, Iran je testirao usavršene rakete srednjeg dometa, sposobne da nose atomske bojeve glave i dobace do bilo koje tačke na Bliskom istoku. Još ranije je Ahmadinežad najavio da će u postrojenju u Natancu povećati broj gasnih centrifuga za obogaćivanje uranijuma – sa 8.000 na 54.000 i tako podići i količinu i kvalitet sirovine koja može da se upotrebi za atomsko oružje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online