Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 03.11.2016.
06:13
D. Lukić - Vesti A
Dolazak nestalog imama Mahdija nije događaj koji bi mogao da iskrsne "još ove noći" - to je evolucija kosmičkih dimenzija, pojam koji živi u imaginaciji šiita svakog dana, nešto još nerealizovano, ali nešto što neizbežno dolazi. Sve dotle,ovo je vreme Velikog odsustva, ali isto tako vreme božanske prisutnosti inkognito - kvalitet koji prkosi svakoj banalnosti empirijske filozofije. To je spoznaja Boga putem utonuća u natčulni svet.
Subota 05.11.2016.20:01
Iranski lider Ahmadinežad obećava da će učiniti sve za što brži dolazak „dvanaestog skrivenog imama“, što će se po šiitskom verovanju desiti uoči smaka sveta.
Subota 05.11.2016.20:02
Iran se spremio za sve okolnosti i naša nacija je tokom više od tri decenije naučila da čvrsto stoji na nogama i da sve promene okreće u svoju korist. Ovim rečima je predsednik Mahmud Ahmadinežad objasnio svoju poziciju povodom mogućeg uvođenja još težih sankcija Iranu, u zavisnosti od ishoda ženevskih pregovora o atomskom programu Teherana. „Učesnici pregovora mogu, naravno, zauzeti kurs koji požele, ali nama to neće naneti štetu“, dodao je Ahmadinežad, koji je na nedavno održanoj vojnoj paradi poručio da će njegova armija „odseći ruku“ svakome ko je podigne na Iran. U svemu tome računa i na „podršku Svevišnjeg“, a posebno „dvanaestog, skrivenog imama Mahdija“, koji će, kako kaže, uskoro doći na zemlju da kazni neprijatelje islama. Zato Ahmadinežad preduzima sve mere za što brži dolazak Mahdija, samim tim i sudnjeg dana.
Subota 05.11.2016.20:02
Kriza zbog iranskog atomskog programa već godinama uznemiruje čitav svet, ali i dalje nema čvrstih dokaza da Teheran razvija nuklearno oružje. Ozbiljnih indirektnih signala, međutim, ima na pretek. Pre nekoliko dana, SAD, Velika Britanija i Francuska osudile su Iran zbog otkrića tajnog pogona za obogaćivanje uranijuma kod svetog šiitskog grada Koma, o čemu islamska republika nije obavestila međunarodne institucije. A samo dva dana posle toga, Iran je testirao usavršene rakete srednjeg dometa, sposobne da nose atomske bojeve glave i dobace do bilo koje tačke na Bliskom istoku. Još ranije je Ahmadinežad najavio da će u postrojenju u Natancu povećati broj gasnih centrifuga za obogaćivanje uranijuma – sa 8.000 na 54.000 i tako podići i količinu i kvalitet sirovine koja može da se upotrebi za atomsko oružje.
Subota 05.11.2016.20:02
Sa druge strane, Teheran je nekoliko puta odbacivao ponude Moskve da ona, na svojoj teritoriji, vrši obogaćivanje atomskog goriva za potrebe iranske energetike, iako bi mu to donelo i značajne uštede. Iran je odbio i ceo paket predloga Zapada za izgradnju nekoliko atomskih centrala, što bi bio dodatni bonus od više milijardi dolara. Ako se svemu tome doda da Teheran, makar i u cikcak, godinama uprkos svim pretnjama i sankcijama ne skreće sa puta razvoja atomskog i raketnog programa, može se osnovano pretpostaviti da je krajnji cilj – status nuklearne vojne sile.
Subota 05.11.2016.20:03
Šta se krije iza takve odlučnosti iranskih lidera, a posebno Ahmadinežada, doktora tehničkih nauka, koji je nedavno započeo drugi predsednički mandat? Poznavaoci Islamske Republike Iran objašnjavaju da ovaj fanatični šiitski vernik, koji je još u detinjstvu izučio Kuran napamet, zapravo ništa i ne krije. Da je svoje planove jasno predstavio već u prvom govoru pred Generalnom skupštinom UN, septembra 2005, samo tri meseca posle pobede na izborima. „O, svemogući Bože, obraćam ti se sa molitvom da ubrzaš dolazak tvog izaslanika, nama obećanog, tog idealnog i neporočnog čoveka, onog koji će ispuniti svet zakonom i mirom“, izgovorio je za govornicom GS UN Ahmadinežad šiitsku molitvu za povratak Mahdija.
Subota 05.11.2016.20:03
U šiitskoj verziji islama, dvanaesti „skriveni imam“ Mahdi, iako se ne pominje u Kuranu, ključna je figura, koja se povezuje sa nastupanjem sudnjeg dana, odnosno apokalipse. Pojednostavljeno rečeno, Mahdi je neka vrsta mesije, čiji dolazak treba da najavi skori smak sveta. Tvrdi se da će on biti sakriven do trenutka koji je Bog odredio i da će u času strašnog suda doći na zemlju i povesti muslimane u borbu protiv zla, pa uspostaviti carstvo milosti i pravde. Po šiitskom predanju, Mahdi je bio konkretna ličnost, dečak po imenu Mohamad – potomak proroka Muhameda i sin imama Hasana al Askarija – koji je navodno misteriozno nestao u 9. veku, na teritoriji današnjeg Iraka. On se smatra poslednjim, dvanaestim, „skrivenim imamom“, posle čijeg povratka će biti kažnjeni „neprijatelji islama“.
Subota 05.11.2016.20:03
Doktrina mahdizma je pre dolaska Ahmadinežada bila samo religiozna šiitska tradicija, ali posle 2005. postaje državna politička filozofija, od kada predsednik uporno ponavlja da će učiniti sve da ubrza dolazak „dvanaestog imama“. Iako po verskom učenju niko ne može da zna kada će Mahdi doći, Ahmadinežad tvrdi da će se to desiti veoma brzo i da je lično povezan sa Bogom („Odvratne su nam reči o tome da se imam neće pojaviti još stotinama godina“).
Subota 05.11.2016.20:04
„Glavna misija naše revolucije je da utremo put drugom dolasku 12. imama Mahdija. Danas moramo da odredimo naše političke, ekonomske i kulturne ciljeve tako da oni odgovaraju planu povratka Mahdija“, izjavio je Ahmadinežad pre tri godine. Da bi, u aprilu 2007, osnovao i specijalni fond, koji se bavi prikupljanjem sredstava za „povratak imama“. Da to nisu prazne reči, Ahmadinežad je pokazao ulaganjem 17 miliona dolara u džamiju Džamkaran (u svetom gradu Komu, gde je sada otkrivena tajanstvena fabrika uranijuma), a u kojoj treba da se pojavi 12. imam.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)