Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 01.09.2016.
13:11
Vestionline A

Alepo pod žestokom paljbom, pršti na sve strane

U Siriji su u toku nove žestoke borbe kod Alepa. Sirijska vojska je preuzela inicijativu pa ključne zgrade i objekte na teritoriji škole ratnog vazduhoplovstva, koja se nalazi pod kontrolom džihadista, preuzele su vladine snage.

Reuters
Žestoke borbe za Alepo, hiljade civila pod opsadom

Na prvim linijama fronta se kreće samo u oklopnim vozilima, džihadisti neprekidno otvaraju vatru iz lakog i teškog oružja. Jedinice sirijske vojske su uspele da se utvrde u zgradama, bez obzira što džihadisti minobacačima i protivtenkovskim raketa napadaju oklopnu tehniku sirijske vojske, prenosi "Sputnjik".

- To je naš prvi ozbiljan uspeh u poslednjih nekoliko dana. Uspeli smo da preuzmemo značajan deo škole ratnog vazduhoplovstva, dok su džihadisti izgubili mnogo ljudi. Imamo mnogo ranjenih zbog mina, ali smo sada naučili da se skrivamo od pucnjave. Do uspeha smo došli zahvaljujući tome što smo na vreme dobili pojačanje - rekao je brigadni general sirijske vojske Osama Basam.

Komanda trenutno uvećava brojnost vojske. Glavni cilj operacije je potpuna blokada militanata kojima komanduju teroristi Nusra fronta u istočnom delu Alepa. Već sada džihadisti praktično više ne mogu da prebacuju municiju, oružje, medikamenate i pojačanja u grad.

Džihadisti se još uvek drže u području Ramusi, na teritoriji artiljerijske akademije i akademije naoružanja, ali imaju velike gubitke. Otkriveno je da je za vreme bombardovanja pozicija militanata iz aviona Su-35 ubijen drugi čovek Islamske države Abu Muhamed el Adnani.

Nastavak sukoba od početka avgusta

Reuters
Džihadisti ne odustaju od Alepa

Intenzivni sukobi u okolini Alepa počeli su početkom avgusta, kada su pobunjenici pokušavali da probiju obruč koji su oko grada napravile dražvne snage. Procenjuje se da oko 250.000 civila živi pod opsadom u oblastima koje kontrolišu pobunjenici od kada su ih državne snage opkolile prošlog meseca.

Prema podacima koje prenosi Sirijska opservatorija za ljudska prava iz Londona, pobunjenici koji su se udružili sa džihadistima iz Al-Nusra fronta su napali sirijsku vojsku tako što su u tunele ispod njihovih položaja postavili bombe koje su potom aktivirali.

Alepo je nekada bio najveći univerzitetski grad u Siriji, i drugi najveći uopšte, posle Damaska. pre rata u njemu je živelo dva miliona ljudi. Takođe važi za jedan od najstarijih gradova na svetu, sa prebogatom arhitekturom i istorijskim nasleđem koje je, nažalost, u velikoj meri uništeno od početka rata.

POVEZANE VESTI

Subota 03.09.2016. 22:17
Nista u Alepu jos nije zavrseno. Sirijska regularna armija jeste zauzela neke objekte u akademiji ali je to (barem prema kartama i video zapisima od juce) jos daleko od zauzimanja celog kompleksa. Naselje 1070 je jos uvek najvecim delom u rukama terorista ili opozicije kako ih ovde mnogi zovu. Naselje Ramusah takodje. Sa druge strane teroristi napadaju uporno fabriku cementa koja jos uvek odoleva napadima i veoma je bitan objekat ako regularna armija zeli da povrati izgubljene teritorije. Realno, jako velike sanse su da Asad izgubi Alepo. Sto se tice Hame, tamo je prema nekim izvorima vojska uspela da zaustavi napredovanje terorista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online